3 okt

Uppdatering från trädgården

Hur har ni det i trädgårdarna nu för tiden? Nu har det hunnit bli ännu mer höst sedan jag fotade dessa bilder för ett par veckor sedan, men det har ändå hållit i sig långt in i september. Några numera ledsna plantor som länge gett oss mycket glädje. Ska vi ta och sammanfatta vår mest seriösa trädgårdssommar, efter att vi blev med växthus i våras?

Pallkragarna närmast huset har vi ju haft länge, och de fick även i år inrymma ett gäng med kryddor, några jordgubbsplantor och luktärtor. Luktärterna trivs verkligen, men vi kan konstatera att man inte klarar sig med typ 7 jordgubbsplantor. Vi behöver fler! Många fler! Har knappt ätit en enda jordgubbe i år.

Den lilla chiliplantan har växt på bra! Lite oklart när de är ”klara”, ska de vara såhär små?

Dahlior, kära dahlior! Första året med dessa knölar som blir så vackra, och det är bara att konstatera att det var ungefär precis så lätt som det påstods innan. Lärdom är att jag ska ha många, många fler nästa år tänker jag, jag vill kunna plocka in i överflöd! Samt att de absolut ska planteras i friland. Vi hade dem bara i krukor men jag har förstått att de trivs mycket bättre i friland.

Däremot tomatplantor, det har vi inte haft något brist på. Jakob förodlade ju ett helt gäng där i våras, och varenda en tog sig bra vilket innebar att han hade sisådär 50 tomatplantor att plantera om inför sommaren. Vilket ju också innebar att vi inte kunde ha kvar alla, utan vi gav bort och vissa fick bara gå vidare till komposten. Och tänk, de har trivs väldigt bra i växthuset! Otroligt goda tomater, och än hänger det många gröna kvar i de rätt vissna plantorna, som vi kanske får ta in om de ska hinna mogna.

Squash-plantor gick det sådär med? Ett par har vi kunnat plocka in, men de liksom växte lite konstigt och det kunde vara en halva som var jättefin och en helt rutten? Oklart vad vi gjorde för fel, men värt att testa igen.

Grönkål är ju ett otroligt säkert kort, växer i massor, går att plocka in långt in på hösten och framför allt tycker jag det är en väldigt härlig kontrast att ha i en bukett med skira blommor. Potatisen var också succé! En liten pallkrage har gett många härliga middagar.

Och så har vi snittblomsprojektet! Wow, vilken grej. Jag bara hällde ut massa fröer på gott och ont i pallkragarna, rätt sent i våras, och förutom att jag kanske hällde aningens många fröer och på ett rätt rörigt sätt så växte det väldigt bra utan egentligen någon större omsorg. Här har vi den stackars blåklinten som har börjat ge upp, och nedanför är det mycket stabila rosenskäran som levererat massvis med blommor i olika färger.

Några jättesolrosor blev det också! Med betoning på ”jätte”. Det är alltså garageportens översta hörn ni ser där nere i högra hörnet. Men de nämndes jag inte plocka in, tyckte de gjorde sig så fint mot den svarta väggen.

De alltid otroliga vildvinsplantorna som också helt utan omsorg plötsligt varje vår börjar ringla sig upp längs husfasaden och upp för tegelpelarna vid vår bro. På hösten blir den alldeles mustigt röd, och det är verkligen en favorit på gården.

Det var det hela! Vi kan glädjas åt att provåret visade sig gå över förväntan, och att det ska bli roligt att ta med sig lärdomarna in i nästa år. Tror vi ska satsa ännu lite mer på förodling inne under våren. Med det sagt så påbörjar vi gårdspreppen inför vintern imorgon, med krattning, bortplockning av döda växter, tar in leksaker, packar ner studsmatta och hänger tillbaka redskap. Och det känns rätt skönt det med. Det känns alltid bra att vara redo när snön sedan kommer. Då kan man kura inne med gott samvete, tills våren kommer igen. Årstider alltså, vilket underbar grej det är!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Det här är för alla som gillar IE6 och Opera på Nintendo Wii.

Tyvärr kommer den här siten att se väldigt tråkig ut i för er så du gör nog bäst i att byta webbläsare. Chrome eller ett PS4 är mitt förslag.

Frågor på det?:)