20 maj

Årets bok 2022

Jag är så väldans trött nu för tiden. Tycker alltid det kommer såhär på vårslutet, och jag blir lika förvånad varje gång. Varför blir jag trött NU? Mitt i solen, värmen. Vill bara sova. Har det bara att göra med att man gör mycket mer på kvällarna typ? Är uppe längre? Ingen vet. Nåja, något jag verkligen vill ha tid och ork för är böcker. Så många böcker, så lite tid? Jag tänkte att ni måste få några boktips.

Och så måste vi prata om listan för Årets bok 2022! Men det tar vi sen.

För det första: Ni måste läsa Den sista migrationen av Charlotte McConaghy.

Alltså samma författare som till ”Där kräftorna sjunger”, som ni ju förhoppningsvis redan har läst. Förväntningarna var alltså höga redan innan, och den var så oerhört mörk och så oerhört fin på samma gång. Språket gör att man bara vill läsa långsamt och den är så innerlig. Ett måste!

Ett par andra läsvärda böcker är ”En halv gul sol” om två tvillingsystrar under inbördeskriget i Nigeria i slutet på 1960-talet, ”Vem har sagt något om kärlek? Att bryta sig fri från hedersförtryck” som är en läsvärd bok med insyn i hederskulturen och hur det är att växa upp i den, samt med intressanta betraktelser från främst hennes pappa som har ändrat sig mycket under åren.

Jag läste för ett tag sedan ”Kvinnor jag tänker på om natten” där en kvinna gör en resa där hon följer historiska kvinnors fotspår. Väldigt intressant att höra om de historiska kvinnorna. ”Skogen där stjärnorna slocknar” av Kristin Harmel har jag också just läst, och den var verkligen otroligt bra! Den handlar om en kvinna som blir tagen ut i skogen i Polen som liten och växer upp där, innan skogen plötsligt börjar befolkas av judar som lyckas fly från ghettona under andra världskriget. En riktig bladvändare om ett historiskt fenomen som jag faktiskt aldrig hade hört talas om. Det var alltså stora kolonier av flyktingar som levde i skogen i flera år!

I övrigt vill jag verkligen läsa ”Svart historia” av Amat Levin. Är också sugen på ”Binas historia” och i bokklubben har vi just läst ”Damernas detektivbyrå” som känns som något av en klassiker. Är över huvud taget mycket inne på afrikanska författare nu, vilket känns spännande. Nu ska vi läsa ”Papperspalatset” som jag precis börjat på.

Men! Låt oss nu inte glömma höjdpunkten, att de släppt de 12 böckerna som är nominerade till Årets bok 2022. Det är som att få 12 kanontips på bokfronten, brukar gilla dem allihopa och utmanas väldigt mycket i läsningen.

Jag har precis hunnit läsa första boken ”Räkna hjärtslag” av Katarina Widholm, och de var väldigt mysig. Det är flera som jag är supersugen på, bland annat ”I dina händer” av Malin Persson Giolito, samt ”När vargarna kom” av samma författare som jag nämnde ovan, Charlotte McConaghy, men de böckerna finns bara som ljudbok på Nextory som jag har, så jag har tänkt läsa andra tills vidare och håller tummarna att de dyker upp som e-bok snart. Här kan du läsa de övriga nominerade! 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Det här är för alla som gillar IE6 och Opera på Nintendo Wii.

Tyvärr kommer den här siten att se väldigt tråkig ut i för er så du gör nog bäst i att byta webbläsare. Chrome eller ett PS4 är mitt förslag.

Frågor på det?:)