24 jul

Familjeläger med KRIK

Här halvligger jag i soffan, helt urlakad efter fyra dygn av familjeläger på Storstrand med KRIK. Och det har verkligen varit precis som läger brukar, mysigt, roligt, intensivt, dagar som känns dubbelt så långa och sedan alltid lite vemod när det är slut. Det var så väldigt roligt att så många av våra kompisar var med, och att det även var flera nya familjer så att vi var typ 70 deltagare. Barnen har bara lekt runt och ville verkligen inte att det skulle ta slut.

Vi anlände i onsdags efter vi hade ätit middag och den kvällen grillades det korv i solnedgången.

Sedan har vi även hunnit med mycket aktiviteter med hela familjen. KRIK vill ju gärna främja rörelse och aktivitet, och större delen av lägret har spenderats med någon form av träningskläder.

Luncherna har ätits inne i matsalen på Storstrand (där lägret var).

Och middagarna har ätits vid lååångbord, med de övriga kompisarna som var där och campade. Och alla kvällarna, när barnen somnat, samlades vi en efter en i någons förtält och satt med ljus och massor av chips, och bara pratade.

En dag var det bergsbestigning, upp till Falkberget. Både stora och små knatade upp till vindskyddet, medan de flesta även gick upp till toppen för att få sig en trevlig utsikt.

Signe var som vanligt mest intresserad av matsäcken. Känner igen mig starkt. Men både hon och jag tog oss upp till toppen också!

Louie fick bärhjälp. 

”Allt solen rör ska bli ditt, Simba.”

Några av barnen ville posera med deras coola miner på en stor sten.

Och fort hade skaran utökats. <3

Fredagskvällen spenderades givetvis framför EM-matchen där Sverige mötte Belgien. Och vilket jubel, när målet tillslut kom i 92:a minuten! Nu blir det semifinal på tisdag.

Det har även varit flera barnmöten med dans, musik, tävlingar, bus och berättelser från bibeln.

Här bodde vi! Viktor och Sarita bodde i husvagn, och vi överraskade oss själva med att dra dit två tält och sova där i fyra (!) nätter. Otroligt imponerade av oss själva. Snabb analys. Under nätterna sov vi riktigt gott. Perfekt temp, sköna madrasser (bra att både våra familjer har bra fjällutrustning som vi fick låna ihop). Men övrig tid? Det är ett väldigt kravlande på knä, undvikande av myggor i sovkojan, framdragande av skrövliga kläder som ligger i någon duffel.

Nej hörrni, kanske på något fjäll någon gång.

En kväll var det musikquiz med livemusik utomhus. Så mysigt att sitta och mumsa grillade hamburgare och äta fika medan ett gäng musiker spelade musik. Det pågick alltså en konferens på Storstrand samtidigt, så under hela helgen har även massor med annat folk kommit och gått.

Ännu mer tävlingar för alla åldrar. Det är väldigt roligt att göra sådant tillsammans, allihopa!

Och sedan var det avslutande familjegudstjänst idag kl 11, där de barnen som ville vara på scen och sjunga och dansa fick det. Finn gärna två nöjda barn som tillhör mig.

Väldigt tacksam för den här helgen! Nu ska vi tvätta och packa om, innan vi drar på bilsemester på tisdag. Än är det några veckor sommar kvar!

 

 

18 jul

Stugkalas för Signe-bus

Signes födelsedag spenderades ute på stugan vid Småskärsudden. Förra födelsedagen blev ju lite vingklippt eftersom hela stugan var engagerade i bröllop för Tove och Anton, så den här gången blev det lite mer Signe-fokus. Efter att ha vaknat vid 5.42 när Signe väste: ”Hoho, mamma? Kommer du ihåg att det är min födelsedag idag?” och jag sedan parerade frågor från två barn i typ en och en halv timme (”Hallå, kan ni inte bara se på ipaden en stund?”) så klev vi tillslut upp strax efter sju. Signe låg kvar i sängen, och vi gjorde i ordning frukostbrickan och vandrade in sjungandes Happy birthday (enligt önskemål).

Sedan gick vi upp till storstugan och öppnade den stora pakethögen. Det var Encanto-lego, Encanto-dockor (ni anar ett tema), badlakan, kläder, bok, käpphäst och mycket mer. Det kommer alltid perfekt in i sommaren, när tjejerna hunnit bli lite mättade på leksakerna här och sedan får en nytändning med lite nytt att leka med.

En väldigt glad liten fyraåring. 

En väldigt peppig storasyster också. 

Sedan vid kl. 14 började gästerna komma. Väldigt härligt att äntligen få samla den stora skaran igen!

Det öppnades ännu mer presenter.

Och sedan högg vi alla in på fikat. Signe blåste ut ljusen och vi sjöng, men själva utblåsandet gick så fort att jag inte hann fota.

En mysig liten barnaskara.

Sedan övergick det till middag, av det enkla slaget. Pitabröd med tacofärs som stekts ute på stora murikkan, grönsaker och såser. Lätt som en plätt att föda över 30 gäster.

Stora såpbubblor var en annan present som invigdes tämligen direkt.

Och när de yngsta gästerna åkt vidare kunde även enhörningen i gips tas fram och färgläggas.

En väldigt lyckad dag!

17 jul

Signe 4 år

Signe har fyllt fyra år! Det här är nog första födelsedagen som Signe verkligen sett fram emot och räknat ner till, och ändå varit medveten om vad det är hon faktiskt längtar efter.

Fyra år. Den här lilla, gulliga kroppen, hur kan den ha hunnit bli fyra år?

Det är en fröjd att vara mamma till Signe. Hon är bestämd med vad hon vill men går också verkligen lura bort med bus och distraktion. Hon är gosig och kramig, och kommer ofta och sätter hennes händer på mina kinder för att sedan leverera en öm puss på munnen. Hon är bra på att dela med sig, och är ofta den som kompromissar för att storasyster ska fortsätta vilja leka.

Och hon skrattar. Ibland när hon sitter i mitt knä och vi tittar på varandra, så bara bubblar det över och vi kan inte sluta. Det där porlande skrattet där hon nästan dråsar ihop för att musklerna viker sig. Underbart. 

Hon pratar också, helst hela tiden. ”Får jag säga en sak?” eller ”Visst, mamma?”. Långa förklarande meningar om varför det är på ett visst sätt, eller dramatisk viskande berättelser om hitte-på-saker. Eller så sjunger hon.

Hon kan bli ganska blyg också. Inte alls lika stå-på-scen-modig som storasyster, och kan fråga vad någon heter på ICA för att sedan, när de berättar sitt namn frågar tillbaka, plötsligt viker ner blicken och inte kan säga ett ord till. Låter gärna någon annan ta lead.

Men hon har lätt för att vara med kompisar. Är hjälpsam, omtänksam, vill förklara och hindra bråk. Leker mycket med dockan och tar hand om den. Hänger fortfarande gärna med Edith och hennes stora kompisar, och det kommer bli spännande att se om hon blir lite mer självständig nu till hösten när Edith börjar skolan.

Jag är så glad att just hon kom till oss. Vår älskade, gulliga lilla Signe. 

12 jul

Invigning av växthus. Igen.

Det har hunnit vara ett litet arbetsprojekt här på Småskärsudden i sommar, det tenderar som att vara i snitt ett sådant per år. Och årets projekt blev ett växthus! Som jag inte alls var delaktig i, så inget strålkastarljus på mig inte. Men de övriga gjorde ett mycket bra jobb. Det ligger lite på baksidan, där kvällssolen finns och inga vindar kan nå en (inne i växthuset alltså). Så funktionen kommer väl egentligen bli mer ett ”här kan man sitta på kvällarna med några gäster utan att behöva abonnera hela stugan där 14 andra vuxna bor”. Kanske att det även kommer rymmas några plantor, men det återstår att se.

Väldigt trevligt blev det i alla fall, med den där gråa färgen mot alla tallar. Så här om dagen blev det invigningsfika! Mats hade bakat sin i det närmaste berömda toscakaka, och vi satt där och mumsade i den sköna värmen.

11 jul

Fredagsmiddag på stugan

Nu tycker jag att vi är väldigt bra inne i semestern, där dagarna bara löper på. Vädret är lite fram och tillbaka, men vi hann ju med en härlig sommarvecka med supervärme, så inte mig emot att det är lite svalare för tillfället.

Vi fikar, åker båt, läser böcker, spelar mexican train långa eftermiddagar, äter de oerhört goda middagarna som bjuds här på stugan och mår allmänt bra. Idag var vädret lite sämre och vi hakade på småkusinerna till Leo´s lekland. Som alltid känner man sig som en mycket god förälder när man lyckats avverka fyra timmar på ett stojigt lekland och sedan har två barn som slocknar i bilen på vägen hem.

I fredags var ”de vuxna” (alltså, föräldragenerationen över oss) ute på äventyr så då passade vi på att bjuda över Hanna och Anton och tjejerna på tacos. Det är ändå härligt att blicka ut över alla på altanen och inse att det bara är typ två vuxna som är ditbjudna gäster, och resten ”hemmafolk”. Vi hamnar lite i en egen bubbla på sommaren och träffar inte vännerna riktigt lika mycket som annars, vilket ändå känns okej eftersom vi istället träffar familj och släkt som vi inte ser så mycket alls under övriga året – men, det är ändå otroligt trevligt när vi kan ta tillfället att ses igen. Vi har också planer på en gemensam husvagnstripp om någon vecka vilket kommer bli fem plus-mysigt.

Jag kände att jag också ser fram emot att kunna börja bjuda hem till middagar igen i huset sen till hösten, det är verkligen något som pausades under våren när allt var byggarbetsplats.

Tjejerna skulle ner och bada, men det var verkligen ett kylslaget hav just den här dagen. Då är det bra att det finns gummibåt!

Nu ska vi strax cykla vidare till Ershags några hus bort, och grilla korv och pinnbröd. Sommarkvällar ändå!

5 jul

Badrumsrenovering före och efter

Nu är det hög tid att visa hur det blev i badrummet! Om vi börjar från början så började vi i höstas att planera för att renovera både stora badrummet och lilla gästtoaletten. Vi var lite rädda för att det skulle vara fukt i badrummet, för ibland tyckte vi att det luktade lite fukt men vi hoppades att det bara var från den gamla golvbrunnen eller så. Så, vi lejde bort det till en firma och dumt nog började vi med lilltoan. vi tänkte att den skulle gå snabbt och sedan skulle vi ha en toalett att använda medan badrummet gjordes om.

Och det gick fort! Det var bara det, att när den var färdig och vi började riva badrummet så är aaallt.under.sjö.blö.tt. Så, det blev försäkringsärende, Anticimex var förbi, det sattes in fläkt, vi flyttade till farmors tomma lägenhet och allt stannade av. Plus att vi fick veta att det skulle behöva rivas upp ungefär en meter runt omkring badrummet, vilket innebär att det som påverkades då var vårt sovrum, tjejernas sovrum, hallen OCH den nyrenoverade lilltoan.

Men, tillslut, efter ett gäng med ohärligt pådrivande samtal till olika hantverkare (märkligt vad det tar mycket tid att vara projektledare, utan att ens vara den som renoverar), ändringar som har behövt göras i sista stund, osv så blev vi alltså tillslut färdig två (!) dagar innan första hyresgästerna anlände (något av ett stressmoment under hela våren, att ha en så tydlig deadline). Haha! Man måste fnissa nervöst.

Men låt oss gå till bilderna. Såhär såg det ut innan:

Vi valde att köra safe med ett ljust klinker som vi kände håller länge, och istället måla en lite ”roligare” (nåja, åtminstone inte grått) gröngrå färg på både väggar och faktiskt även tak. Färgnyansen heter Antique Green 7629 från Jotun, och klinkret heter Ceppo de Gré Light.

Men först skulle det rivas lite mer. Här var vi alltså fortfarande lyckligt omedvetna om vad som fanns under.

Här var lilltoan redo för golvläggning.

Det här var en ångestfylld kväll. Ju mer vi rev, desto värre blev det.

Jakob kämpade på med bilandet och tillslut var det såhär härligt i rummet. Och såhär fick det sedan stå i några veckor.

Men så äntligen, fick vi klartecken för att snickarna kunde börja bygga igen! Otroligt härligt när det äntligen fick vända.

Eftersom de behövde öppna upp golvet ut mot hallen och även ta bort garderoberna där, så passade vi på att vrida städskåpet. Det var tidigare en garderobsdörr precis bredvid lilltoans dörr, och vi har tyckt att det kanske inte var så snygg med så många dörrar på rad, så då valde vi att vrida öppningen till vänster i stället, och kunde då få en 80 cm bred skåp istället för 60.

Badrummet blev med dörr istället för frostat fönster och det kändes lite som ”Varde ljus!”.

När lilltoan var färdig första omgången så kände vi både att vi ångrade att vi inte hade valt den ljusare varianten på klinkret, och tack vare att det sedan drog ut på tiden så kände vi att det var värt att byta, att vi ändå skulle hinna få det i tid. Och det är jag otroligt nöjd över nu! Ville verkligen ha den vita känslan mot gröna väggen, och inte den mellangråa som förra var.

Färgen målades och vi började se hur det skulle se ut. Alltid lika spännande att se hur färgvalen man bara gjort från katalog blir i verkligheten.

Här ser man hur öppningen för städskåpet växer fram.

Ett annat orosmoment var bänkskivan som vi måttbeställt och valt för länge sedan, och det var så oerhört skönt att den passade och också gjorde sig bra till klinkret!

Det rymliga städskåpet kom på plats. Sedan blev det dörrar som målades in i väggfärgen.

Badkaret kom på plats…

…det övriga började komma på plats…

…och badkaret klinkrades in. Och plötsligt var badrummet färdigt! Eller, vi saknar fortfarande en duschvägg i klarglas som ska på plats, men den borde vara här vilken dag som helst.

Så väldigt skönt. Jag riktigt längtar efter att ta första bubbelbadet här en sensommarkväll när vi flyttat tillbaka, öppna upp altandörren och ligga och titta ut på kvällssolen. Sedan är tanken att vi ska bygga trall och köpa ett bubbelbad som vi ska kunna ha igång året om, vilket känns underbart för oss badälskare. Att kunna bada krispiga vinterkvällar, eller låta barnen härja under varma sommardagar. Jag hoppas vi hinner få till det nu i slutet av sommaren.

Och just ja, såhär blev lilltoan! Samma klinker och samma färg – även om den ser heeeelt annorlunda ut i det här fönsterlösa utrymmet. Mycket mer olivgrön än grågrön. Också svårfotad eftersom den pytteliten.

Det här är för alla som gillar IE6 och Opera på Nintendo Wii.

Tyvärr kommer den här siten att se väldigt tråkig ut i för er så du gör nog bäst i att byta webbläsare. Chrome eller ett PS4 är mitt förslag.

Frågor på det?:)