31 okt

Halloweenhelg

Jag vet inte hur det gick till, men nu tror jag helt enkelt vi får inse att Halloween är här för att stanna. Är det ett enda barn som inte älskar den här högtiden? Okej, jag antar att det finns många som inte gillar den läskiga biten, men i våra kretsar handlar det mest om pumpor, orange och svart, spindelnät, fladdermöss och ett och annat spöke. Inte precis som många ”blodiga ansikten med yxor i huvudet”, om ni förstår vad jag menar.

Edith har räknat ner i flera veckor och jag har försökt fråga, vad exakt är det du räknar ner till ska hända? Eftersom traditionerna kring denna helg varit rätt obefintliga. Ja, det var aningens oklart även för den lilla damen i fråga, men nu har vi improviserat och det blev en riktigt mysig helg!

Vi inledde på fredagseftermiddagen med att tjejerna fick ordna ett halloweenmys, där de fick bjuda fyra andra damer från förskolan och så ordnade vi halloweenmellis och pysselstund. Väldigt lagom! Barnkalas med 15 övertaggade barn kör vi bara en gång om året. Per barn då.

Nåja, sedan fortsatte halloweenhelgen bland annat med oerhört trevlig familjehalloweenmiddag hos vänner med efterföljande spelkväll för oss vuxna (en efterlängtad aktivitet under pandemitider), och idag hade vi bokat Halloweenmiddag på Pinchos med vår lilla kvartett plus farmor Lotta. Oerhört mysigt! Pyntad restaurang, utklädd personal och ansiktsmålning för barnen. Vad de valde för Halloween-målning? Nyckelpigor.

Så, oklart om vi grundat någon återkommande tradition här, men allt som allt en lyckad helg. Nu rensar vi bort det läskigare pyntet här hemma, behåller ljusslingorna och siktar mot allhelgona nästa helg. Sedan… är… det… dags… för… julplaneringsmånaden november!!

3 okt

Uppdatering från trädgården

Hur har ni det i trädgårdarna nu för tiden? Nu har det hunnit bli ännu mer höst sedan jag fotade dessa bilder för ett par veckor sedan, men det har ändå hållit i sig långt in i september. Några numera ledsna plantor som länge gett oss mycket glädje. Ska vi ta och sammanfatta vår mest seriösa trädgårdssommar, efter att vi blev med växthus i våras?

Pallkragarna närmast huset har vi ju haft länge, och de fick även i år inrymma ett gäng med kryddor, några jordgubbsplantor och luktärtor. Luktärterna trivs verkligen, men vi kan konstatera att man inte klarar sig med typ 7 jordgubbsplantor. Vi behöver fler! Många fler! Har knappt ätit en enda jordgubbe i år.

Den lilla chiliplantan har växt på bra! Lite oklart när de är ”klara”, ska de vara såhär små?

Dahlior, kära dahlior! Första året med dessa knölar som blir så vackra, och det är bara att konstatera att det var ungefär precis så lätt som det påstods innan. Lärdom är att jag ska ha många, många fler nästa år tänker jag, jag vill kunna plocka in i överflöd! Samt att de absolut ska planteras i friland. Vi hade dem bara i krukor men jag har förstått att de trivs mycket bättre i friland.

Däremot tomatplantor, det har vi inte haft något brist på. Jakob förodlade ju ett helt gäng där i våras, och varenda en tog sig bra vilket innebar att han hade sisådär 50 tomatplantor att plantera om inför sommaren. Vilket ju också innebar att vi inte kunde ha kvar alla, utan vi gav bort och vissa fick bara gå vidare till komposten. Och tänk, de har trivs väldigt bra i växthuset! Otroligt goda tomater, och än hänger det många gröna kvar i de rätt vissna plantorna, som vi kanske får ta in om de ska hinna mogna.

Squash-plantor gick det sådär med? Ett par har vi kunnat plocka in, men de liksom växte lite konstigt och det kunde vara en halva som var jättefin och en helt rutten? Oklart vad vi gjorde för fel, men värt att testa igen.

Grönkål är ju ett otroligt säkert kort, växer i massor, går att plocka in långt in på hösten och framför allt tycker jag det är en väldigt härlig kontrast att ha i en bukett med skira blommor. Potatisen var också succé! En liten pallkrage har gett många härliga middagar.

Och så har vi snittblomsprojektet! Wow, vilken grej. Jag bara hällde ut massa fröer på gott och ont i pallkragarna, rätt sent i våras, och förutom att jag kanske hällde aningens många fröer och på ett rätt rörigt sätt så växte det väldigt bra utan egentligen någon större omsorg. Här har vi den stackars blåklinten som har börjat ge upp, och nedanför är det mycket stabila rosenskäran som levererat massvis med blommor i olika färger.

Några jättesolrosor blev det också! Med betoning på ”jätte”. Det är alltså garageportens översta hörn ni ser där nere i högra hörnet. Men de nämndes jag inte plocka in, tyckte de gjorde sig så fint mot den svarta väggen.

De alltid otroliga vildvinsplantorna som också helt utan omsorg plötsligt varje vår börjar ringla sig upp längs husfasaden och upp för tegelpelarna vid vår bro. På hösten blir den alldeles mustigt röd, och det är verkligen en favorit på gården.

Det var det hela! Vi kan glädjas åt att provåret visade sig gå över förväntan, och att det ska bli roligt att ta med sig lärdomarna in i nästa år. Tror vi ska satsa ännu lite mer på förodling inne under våren. Med det sagt så påbörjar vi gårdspreppen inför vintern imorgon, med krattning, bortplockning av döda växter, tar in leksaker, packar ner studsmatta och hänger tillbaka redskap. Och det känns rätt skönt det med. Det känns alltid bra att vara redo när snön sedan kommer. Då kan man kura inne med gott samvete, tills våren kommer igen. Årstider alltså, vilket underbar grej det är!

2 okt

Safarikalas för favoritmänniska

Vi har helg efter en ”vanlig” vecka utan vabb, som ju liksom de flesta andra veckorna gick väldigt fort. Fredagen var jag som vanligt ledig med mina favorittjejer, och det blev en väldigt mysig dag där alla var på sitt bästa humör. Vi åkte iväg och fikade tillsammans med kusin Elin och Turid i Tallhedskyrkans café, och sa hej till mormor som stod bakom serveringsdisken. Elin har också varit hemma några fredagar så vi har passat på att hänga hos/med mormor igen, precis som på den gamla goda tiden när vi var föräldralediga samtidigt och det inte var någon pandemi. Hurra för det!

Vi hade en lugn fredagskväll med popcorn och film. Är det bara vi som på något konstigt sätt efter det här året där man varit ovanligt mycket hemma, ändå oftare än innan pandemin hamnar just hemma? Det kanske är en kombo av att barnen är äldre och att man liksom kan skapa ”fredagsmys” med sin lilla familj utan att behöva ses med andra, och att man kanske fått smak för att inte alltid behöva vara uppbokad eller på väg någonstans. Lite mer ”vi ser vad som händer”-attityd.

Nåja, med det sagt så har vi haft något av en kalashelg (hehe), eftersom två av mina brorsöner fyller år dagarna efter varandra såhär i början av oktober. Verkligen inte mig emot! Jag älskar ju kalas!

Idag var det kalas för gullebarnet Louie som fyller 2 år. Hans kära mor hade i vanlig ordning gått all i på tema, som i år var safari. Förra året var det bondgård. Mycket uppskattat! Jag i min tur gick all in på ansiktsmålning, och var som vanligt tacksam för att mina barn bara ”är på” mina små upptåg. Jag har ändå hunnit prova en del ansiktsmålningar, men den här blev jag riktigt nöjd över. Två gulligare giraffer får man leta efter! Kan de inte alltid vara giraffer?

Fikabord, dekoration och gästerna höll sig alla till temat, och vi hade en mycket mysig stund. Även om födelsedagsbarnet inte riktigt hade tid att titta in i kameran. Älskade 2-åring. En härlig lördag tillsammans!

Det här är för alla som gillar IE6 och Opera på Nintendo Wii.

Tyvärr kommer den här siten att se väldigt tråkig ut i för er så du gör nog bäst i att byta webbläsare. Chrome eller ett PS4 är mitt förslag.

Frågor på det?:)