30 Nov

Julkalender i antågande

Hej ni! Hur har ni det i mörkret? Och isoleringen?

Det börjar ändå bli lite märkbart, det här med att man är hemma hela tiden, eller vad säger ni? Ibland älskar jag det och känner hur jag blir mer och mer folkskygg. Vill bara kura här hemma, med tända ljus och musik i bakgrunden.

Men så finns det dagar som igår när stämningen går snett från början, och man verkligen bara hade behövt få åka iväg hela familjen till någon en stund för att bryta mönstret här hemma. Och ja, alla ni som är barnfria och tycker att ni har det tråkigt utan något som händer – tänk att vara på uruselt humör, trött och less på att gå hemma, och samtidigt underhålla två småbarn (som troligtvis ju känner typ exakt samma). Visst, det var mysiga stunder igår också, men så ibland hade man bara velat ligga skavfötters i soffan, äta mackor till middag, och sträckse en serie för att få dagen att gå. Inte pyssla, pärla, brottas och avstyra bråk på repeat.

Nåja, nu när jag skriver så handlade det nog mest om mitt egna humör, tjejerna är faktiskt i en riktigt bra fas nu. Och det är ändå tur att de har varandra att leka med, i all hemmatid. Även om jag nog aldrig har längtat efter lite nya julklappar för dem att leka med.

Okej, allt ovan var ett sidospår, det jag egentligen skulle säga var att jag tänker att vi kör en bloggkalender i år igen va? Börjar ju ändå vara något av en tradition. Har i vanlig ordning tagit luckorna från Johanna Kajson, så det blir högt och lågt i funderingar kring senaste året. Känns ändå kul att få ge lite fler blogginlägg än vanligt under decembermyset.

Hoppas ni har det bra, där hemma! Bjuder på ett av helgens guldkorn, när jag fick baka lussebullar med världens gulligaste och gladaste lilla bagare.

9 Nov

Fädrenas dag

Huset fader firades med paket och frukost på sängen igår, men sedan prickade han in att vara förkyld så övriga dagens planer fick genomföras utan fadern. Vi konstaterade dock att få ligga hemma själv en hel söndag kanske inte precis är något straff hehe. Snarare en gåva i sig. Vi hade inte behövt några presenter med andra ord…?

Nåja, jag laddade upp för en heldag med tjejerna och de vara bara helt underbara hela dagen. Tacksamheten när man har ställt in sig på att det kanske ändå kommer bli lite roddigt, och så blir det bara trevligt rakt igenom. Vi började med gudstjänst där jag och Lina höll i Skatten för småttingarna, sedan åkte vi till mor och far där vi blev bjudna på en riktigt ost- och kexfest med tårta. De två stora barnen stack upp på övervåningen och vi andra kunde prata länge vid bordet på en ovanligt stillsam nivå.

Sedan tackade jag och tjejerna för oss och så åkte vi till Pinchos för middag med svärmor och svärfar. Lyxigt och trevligt! Älskar att man (på rätt restaurang) nu kan ha härlig 2-timmarsmiddag med två barn som ändå är med på noterna. Nåja, jag ska inte sticka under stolen med att det hjälper att ha övriga vuxna på plats, hade nog inte varit där själv med dem hehe.

Sedan åkte vi hem till Rudolf med röda…, nej jag menar pappan i huset. Jag är så obeskrivligt glad över dig, Jakob.

En dag att vara tacksam över papporna i just mitt liv! 

7 Nov

Gamla favoriter

Den här bloggen är ju kopplad till Google Analytics och det är alltid lika kul att se vilka inlägg som är mest lästa via google, alltså vilka inläggsrubriker som mest speglar det folk vill veta. Det är givetvis inte så konstigt att det inte är inlägg om När någon pratar i sömnen eller Fler boktips som det, utan det är ju inlägg som har rubriker när något skapas.

Låt oss göra en liten topp fem-lista. Som intressant kuriosa, bara den senaste veckan var det alltså nästan hundra (!) personer som var inne på inlägget med flest visningar och då är det ju gamla inlägg som googlats fram. Kul!

1. På förstaplats. Kan ni gissa vad det absolut mest lästa inlägget är? Jo ni, det är den mycket gamla godingen Hur man viker en presentpåse. Ett ganska bra inlägg, faktiskt, som jag själv skulle gå tillbaka till ofta om det inte vore för att halsbandstillverkningstiden gjorde att jag lärde mig vika påsar som aldrig förr och därför inte behöver någon tutorial längre.

2. På andra plats. Strax efter kommer inget mindre än Hur man viker en ask. Var mycket inne på den här typen av lärande inlägg under min scraapbooking-tid. Tycker det är lite fnissigt också att jag till och med bemödat mig göra en video, men sedan inte vågade lägga upp den haha.

3. På tredje plats kommer godingen Göra eget dockhus som ju är ett ganska nytt inlägg och som också känns rätt så i tiden. Det är ju också det i särklass roligaste pysslet jag har gjort, så det får gärna googlas på. Om det har lekts med mycket? Inte speciellt. Mössen får flytta ut till playmo-världen då och då, men själva huset används bara sporadiskt.

4. På fjärde plats. Jamen här har vi den något missvisande rubriken Göra eget skötbord ovanför tvättmaskin. Det här är också det inlägg som det fortfarande kan droppa in kommentarer på, och anledningen är enkel – det utlovas en manual för hur man bygger ett skötbord men… det är det ju inte? Inga mått anges, inga material, inget tillvägagångssätt. Möjligtvis kan man se det som en inspirationsbild för hur det kan bli och hur man kan göra, men mycket mer är det inte. Åh. Får för övrigt lite nostalgi av den här bilden från lägenheten, och pirret kan kände över att äntligen få fixa i ordning den här lösningen själv ovanpå vår nya tvättmaskin – inför att Edith skulle födas.

5. Plats nummer 5 fortsätter på samma tema, nämligen med en instruktion för ett pyssel. Utan instruktion. Inlägget Sy en egen babywrap söks ofta på, och innehåller ju enbart en länk till en annans instruktion vilket får väl ses som rätt smart för min egen del eftersom jag då får en litet mellanklick längs vägen fram till en riktigt instruktion hehe. För övrigt är jag rätt nöjd över den här wrappen som lille Louie har använt. Jag grämer mig bara över att jag aldrig fick använda en sådan till mina egna barn. Ska vi försöka med ett tredje så att man får…? Nej, Emma, inte nu. Sansa dig. 

6 Nov

Känner ni det…?

Känner ni det? Det som ligger i luften? Jag läste en passande bild häromdagen som beskriver det så bra med texten:

Jag går runt och låtsas att allting är okej. Men innerst inne vill jag bara sätta upp julpynt nu. 

I samma ögonblick som halloweenpyntet är bortstädat och allhelgonahelgen passerad (vi brukar alltid fira klart halloweenen veckan innan och ta bort läskiga spöken lagom till Allhelgona), så känner jag jullängtan komma smygande. I det kommer också googlandet igång med en aldrig så liten kraft. Nu hämtas inspiration till juklappsinslagning, julpynt som behöver läggas till samlingen, julklappstips till familjen, julklappstips till mig själv hehe (nu är jag inne på att jag skulle vilja ha porslin som inte bara är vardags utan som är kul-att-ta-fram-porslin, alltså något lite mer färgglatt och ruffigt), mysiga pyssel, kläder till barnen osv. Jamen alltså, få saker gör mig så pirrig som att beställa matchande julkläder till barnen. Även om det rent konsumtionsmässigt är det mest korkade man kan göra med tanke på hur kort tid de används, men jag har försökt spana på en modell som jag kanske kan hitta på second hand i åtminstone någon storlek.

Julpyjamasar? Recept på julbakning? Adventskalendrar? Nissebrev? Nej men jag skulle kunna spendera så mycket pengar kring den här tiden. Och varje år känns det lika orimligt som extrempirrigt att fantisera om att gå all in.

Har pusslat ihop så att jag och tjejerna (och Jakob till stor del) får tre veckors jullov, vilket åtminstone bara känns rimligt. Nyckeln är också att ta lite ledigt innan julhelgen, så att man slipper landa i uppesittarsoffan med andan i halsen. Jag är otroligt tacksam att mitt jobb tillåter att jag kan planera arbetsuppgifterna så att det funkar.

För övrigt måste jag än en gång påpeka novembers potential i just det – planerandet inför jul. Alla muttrar över att november är tristaste månaden (här uppe i alla fall), och sedan muttras det över att december är så stressigt. Jamen ni hör ju, använd då november till att planera och förbereda december så har ni ju smällt två flugor i en smäll! Ordna julklapparna! Gå på loppis, låt det ta tid, provbaka härliga julrecept!

Julpyntet däremot, det får vänta till veckan innan första advent. Men då åker det upp. Såhär innan inspireras jag av Underbara Clara och ”vinterbonar” så smått, små och stora knippen av enris, murriga färger, många ljus.

Äntligen! 

Det här är för alla som gillar IE6 och Opera på Nintendo Wii.

Tyvärr kommer den här siten att se väldigt tråkig ut i för er så du gör nog bäst i att byta webbläsare. Chrome eller ett PS4 är mitt förslag.

Frågor på det?:)