30 Apr

Godaste bullarna

Jag och Jakob har den här vintern haft någon slags intern baka-bästa-bullarna-tävling. Som jag vill säga att jag leder just nu. Tycker det är tydligt eftersom Jakob helt slutat baka, han har liksom bara gett upp inför att godare än såhär blir det inte.

Vi pratar alltså en klassisk kanel- och kardemummabulle. Blir ett fika bättre än det?

Jag kan hålla med om att jag har lite att jobba med fortfarande när det gäller form och utseende men smaken, den är där. OCH – vill ni ha mitt absolut bästa tips? Att frysa dem och sedan alltid, alltid tina dem i ugnen. Direkt från frysen, in i ugnen på 100 grader, i cirka 10 minuter. Det här har räddat mitt bull-liv. (Ja, jag har ett sådant.)

Receptet kommer från Mitt kök, och jag har bara gjort några små förändringar:

Deg:

 • 4 dl mjölk
 • 150 g smör
 • 50 g färsk jäst
 • 1 1/2 dl socker
 • minst 2 tsk nystötta kardemummakärnor (fuska inte här!!)
 • 1 tsk malen kardemumma
 • 1/2 tsk salt
 • 10-12 dl vetemjöl special
 • 1 ägg

Fyllning:

 • 200 g rumsvarmt smör
 • 2-3 msk malen kanel
 • 1 dl strösocker
 • 1 st ägg till pensling

Garnering:

 • 1/2 dl vatten
 • 2 msk ljus sirap
 • 1/2 msk stött kardemumma
 • 1 tsk malen kardemumma
 • 1/2 dl strösocker

Gör såhär:

 1. Smula jästen i en bunke och mortla kardemummakärnor fint i en mortel.
 2. Värm mjölk tillsammans med kardemummakärnor tills den är fingervarm (37 grader). Tillsätt smöret (det ska inte smälta helt, utan vara lite klumpigt).
 3. Slå på mjölk, smör-och kardemummablandningen över jästen så att den löses sig. Rör därefter ner socker, malen kardemumma, salt, strösocker och ägg.
 4. Rör ner lite vetemjöl åt gången. Var försiktig så att du inte häller på allt samtidigt, utan arbeta degen väl. När degen släpper från kanterna så behöver du inte tillsätta så mycket mer mjöl. Arbeta degen i minst 10 min tills du fått en slät och fin deg.
 5. Jäs degen under bakhanduk i minst 60 min. Slå på ugnen på 200 grader.
 6. Medan bullarna jäser kan fyllningen börja förberedas. Blanda samman smör, socker och kanel tills att du fått en krämig fyllning. Smaka gärna av fyllningen. Sätt i extra kanel eller socker om du vill ha det!
 7. När degen har jäst till dubbel storlek är det dags att baka ut den. Dela degen i fyra bitar. Kavla ut en deg i taget till en form av en rektangel.
 8. Bred över en fjärdedel av fyllningen och vik ihop långsidorna mot varandra, så att degen blir dubbel.
 9. Skär den vikta rektangeln i ca 3 cm breda remsor. Snurra remsan och vik ihop som en kringla och lägg i bullformar eller på en plåt med bakplåtspapper.
 10. Fortsätt som ovan tills du använt hela degen och dess fyllning. Jäs bullarna under bakhandduk i minst 40 min.
 11. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen tills de blivit gyllenbruna.
 12. Blanda vatten och sirap i ett glas. Blanda även kardemumma och socker i en skål.
 13. Pensla bullarna när de kommer ut ur ugnen med sirapsblandningen och strö DIREKT på rikligt med kardemumma och sockerblandning.

Ät. 

29 Apr

Pest eller kolera

Skulle du hellre välja att aldrig mer få vistas ute eller inne? Ja alltså jag fattar ju att man skulle bli tokig, men hellre inne. Skulle fasen inte palla leva ute året om, inte här uppe i alla fall.

Skulle du hellre alltid ha fettigt hår eller fläckiga kläder? Fläckiga kläder. Händer mig varje dag.

Saharaöknen utan vatten eller nordpolen utan jacka? Nordpolen utan jacka! Har 100 procent problem med att vara för varm, och betydligt mindre problem med att vara kall.

Alltid ha ett bi som följer efter dig eller äta fem bin? Äta fem bin.

Trampa på lego eller slå stor tån i tröskeln? Här snackar vi verkligen pest eller kolera, får jag svara äta fem bin här också?

För all framtid använda sexybitch1990@hotmail.com eller för alltid ha ett telefonnummer på 50 siffror? Absolut telefonnumret, haha. Folk får väl lägga in i kontakter hallå.

Ingen dyker upp på dina födelsedagar eller ingen dyker upp på din begravning? Ingen dyker upp på min begravning, givetvis. Kunde inte bry mig mindre om min begravning, speciellt inte i jämförelse med mina födelsedagar. *kalasälskare since 1990*

Alltid gå med högklackade skor eller alltid vara tvungen att bära 3D-glasögon för kunna se? Alltid gå med 3D-glasögon är ju rakt ingen skillnad från mitt vanliga liv. Hälsningar, glasögonormen

Aldrig använda sociala medier eller aldrig få se solen skina igen? Aldrig använda sociala medier måste jag ju svara här, man kan ju inte leva utan solen! Även om jag då tydligen väljer att se den genom ett fönster…..

Skulle du eller födas som en helt ny person eller födas på nytt som samma gamla dig men med dina gamla erfarenheter och kunskaper? Samma person med erfarenheter och kunskaper. Har aldrig varit en gamblare.

Hitta en 100-lapp varje dag i resten av ditt liv eller varje dag minnas något nytt av ditt förflutna? 100-lapp varje dag. 3000 extra i månaden. 36000 om året. Värt.

Alltid ha lågt batteri eller alltid ha segt WiFi? Ajajaj. Trauman! Jamen alltid lågt batteri då. Det blir man ju åtminstone inte vansinnig av.

Disken sköter jobbet själv eller rummet sköter städningen på egen hand? Absolut rummet sköter städningen. Man har väl diskmaskin?

Alltid snö eller alltid regn? Alltid snö. Regn är ju för trist ändå.

28 Apr

Relationer

En av de sakerna jag funderat mycket på är relationer, mest i allmänhet men också vår egen. För ett par månader sedan berättade min mellanbror att han och hans sambo skulle separera och sedan dess har jag funderat extra mycket. För okej, om vi ska vara ärliga – jag tycker alltid relationer är oerhört intressant att fundera kring. Vem gör inte det liksom?

/hälsar fru ”övar på att inse att vi är olika”

Vad är det som gör att man kan tänka sig att leva med en människa ett helt liv? Hur hittar vissa den människan relativt enkelt, medan andra får leta länge? Hur mycket påverkas vi av att det är normen, att ”hitta sig en partner”? Vad är kittet i ett förhållande, hur mycket betyder inställningen till en relation och hur mycket kan man kompromissa innan man gör avkall på sig själv?

Först måste jag bara tillägga apropå separationen och nu hoppas jag att jag inte hänger ut dem, men det är den absolut mest imponerande separationen jag någonsin bevittnat. Så oerhört moget, proffsigt, transparent och bra de har gjort det. Jag blev givetvis otroligt ledsen först men insåg snabbt att de båda skulle fortsätta vara en stor del av mitt liv, och då kändes det genast mycket bättre.

Vi pratar som ni kanske vet mycket om relationer, jag och Jakob. En del saker tror jag vi upplever olika, som exempelvis det här med behovet av ensamhet för mig. Det har liksom slagit mig på senaste att jag aldrig varit ensam (vi blev ihop när vi var 16). Aldrig styrt mina dagar utifrån vad jag vill, aldrig kunnat ha perioder av egoism. Nu hör jag att den reflektionen kanske låter ohärlig, givetvis är jag så oerhört tacksam över alla fina, långa relationer jag har haft och har – men kanske är det därför jag ofta romantisera stunder av ensamhet. Att ha sitt eget krypin där min kontroll råder, och jag inte finns till för någon annan. (Den möjligheten försvann ju exakt i samma stund som jag fick barn hehe, och att det var så kom ju inte precis som en överraskning.)

En sak vi dock är rörande överens om, är att när man blir ihop så tidigt som vi blev så behöver vi ge oss själva utrymme att uppfylla drömmar tillsammans med varandra. Nu har vi tur att ha rätt liknande visioner kring vår framtid och hur vi vill leva, men jag tänker att en stor förmån med att ha en så pass trygg relation som vi har är just att kunna våga hoppa tillsammans, som par. Säga: ”Äh, det här kanske inte är det smartaste just nu men va fasen – vi provar!” (Ska berätta mer om våra gårdsdrömmar i ett annat inlägg, som ett exempel) Vi två är oftast så oerhört stabila och förutsägbara, och jag tror vi båda triggas av att ibland få fundera kring att vara (i våra mått mätt) lite våghalsiga, sådär i det lilla.

Jag är också så glad över kommunikationen i vår relation. Att vi kan prata om ”relationen” på ett sätt som är distanserat från oss som personer, om ni förstår vad jag menar. Att vi kan prata och analysera om saker som funkar bra eller dåligt med oss som par eller tankesätt, utan att bråka eller direkt tänka ”älskar han mig inte längre?”. Men så blir det kanske, efter snart 14 år tillsammans.

Och ja. Givetvis diskuterar vi också människorna runt omkring oss och deras relationer. Hehe. Som två egenutnämnda parterapeuter från Gift vid första ögonkastet som (kärleksfullt) vänder ut och in på det vi tror oss veta om hur andra har det. Ett favoritämne, tackar som frågar. 

28 Apr

Odla

Okej, vill på inget sätt förringa det som händer runt omkring just nu och jag är också orolig över dödsfall, närstående, överbelastning, varsel osv men parallellt med den känslan –

kan vi bara prata lite om den här känslan som jag burit med mig nu hela våren, av att man också kan gilla det här att det liksom spritter av kreativitet när alla är lite uttråkade runt om i Sverige? För mig handlar kreativitet mycket om att få inspiration från någonstans, och det har ju sannerligen inte varit brist på det de här senaste veckorna. Mitt sociala medier-användande har enligt min mobil ökat med typ 42 procent senaste veckorna……

Sedan är mina intressen kanske också väldigt anpassade till en karantänsituation, som den ”hemma-råtta” man ändå är. Men jag bakar, läser böcker, gör mat från grunden, pysslar med barnen som aldrig förr. ”Samma som alltid, med andra ord?” tänker kanske du.

Ja, jo. 

En för övrigt enligt mig intressant tanke, jag undrar vad vi i efterhand kommer läsa att det här året ledde till förutom all uppenbar katastrof. Kommer det bli skilsmässor? Baby boom? Sundare leverne med typ mer uteliv, motion, hemlagad mat? Eller blir det en mental kollaps i psykisk ohälsa? En klimatmedvetenhet utöver det vanliga?

Nåja, något som det plötsligt fanns lust till var odling som jag drog igång med för ett gäng veckor sedan. Och framför allt passade jag på att plantera om alla mina stackars elefantöron och krukväxter som inte fått ny jord på… tio år typ. Det kändes liksom fint, som att äntligen få ge dem lite spa efter att ha knegat på så länge. Hos mig, av alla människor.

Sedan passade jag på att driva upp några olika små sorter, mest för skojs skull, med ärtskidor, citronmeliss, persilja, luktärtor osv.

Om alla lever och frodas nu? Tyvärr. Åkte till stugan över påsk och lyckades glömma den lilla detaljen att jag hade ”levande och sköra väsen” i mitt hem, vilket innebär en förlust på cirka 40 procent men med tanke på att jag kanske ändå inte hade behövt åtta citronmelissplantor så känner jag mig inte särskilt nedslagen.

Det är mysigt att odla! Jag har också inte försökt gömma undan dem utan har ställt dem på en fönsterbräda mitt i huset så att jag naturligt passerar där många gånger under en dag.

27 Apr

Svärmor Lotta 60 år

Vi har haft en riktig helhelg eftersom vi har fått fira min svärmor som fyllt jämnt! Fina, härliga Lotta. Det är en sådan fröjd i vardagen att få åka dit och bli bortskämd någon timme då och då, med matfrossa och en enastående barnunderhållning.

Som med allt annat den här våren blev originalplanerna för firandet helt förändrade, men istället fick vi en helg där vi alla (Jakobs systrar med respektive var också hemma) övernattade i Arnemark, åt god mat, spelade spel och lekte utomhus – och det blev väldigt trevligt! Det är min återkommande aha-upplevelse den här våren, saker som inte blir som planerat kan ändå bli minst lika bra.

Tänka sig. 

Jag tog typ två bilder under lördagens lunch och sedan försvann kameralusten i ett virrvarr av leva-i-nuet-stunder.

Tack för den här helgen!

27 Apr

Ett vara i sitt hem

God förmiddag! Jag tänker att vi börjar som vanligt, med att jag beklagar mig över att jag inte förstår vart tiden tagit vägen. Det är något med våren som går i sådant rasande tempo, håller ni inte med?

Åh jag har haft så mycket blogginlägg i huvudet den senaste tiden som hade behövt komma ut, är inne i en funderar-period igen. Tänker att jag ska försöka skriva ner några nu som jag kan pytsa ut i veckan, kan inte blanda ihop allt huller om buller i ett enda inlägg.

Nåja. Hur mår ni där ute, i den märkliga världen? Själv är jag ganska trött idag ska jag ärligt säga, det finns fortsatt väldigt mycket att göra i jobbet och för min del har det varit mycket sociala kontakter med människor (märkligt att säga i denna tid, men det innefattar även telefon och mailande) och jag känner mer och mer att det sociala tar mycket energi från mig. För vissa människor tankar man energi med andra, men för mig behövs ensamhet för att ladda om. Det innefattar tyvärr också lilla familjen hehe (även om det såklart inte alltid tar massor energi), och det finns ofta stunder under dagarna där jag tänker att några minuter ifred är det jag önskar mig mest av allt. Jag tror det är tystnaden jag tycker om? Tänker alltid att jag ska lyssna på massa poddar ”den gången jag är hemma själv”, men när det väl händer att jag är hemma så vill jag bara ha det just så. Tyst.

Hur som helst, i lördags lyckades jag halvt stävja ett migränanfall (var typ 8 år sedan sist jag hade det), men med resultat att jag har känt mig ganska mör i huvudet. Någon form av migrän-baksmälla. Så när jag var in och jobbade ett par timmar igår och sen kom på att jag kanske helt enkelt tar hem jobbdatorn och sitter hemma idag, då kändes det alldeles ljuvligt. Precis vad jag behöver just nu. Älskar också att få kliva in i jobb-bubbla utan att småprata med någon. Det kan man väl få säga att man gör, utan att låta som den mest osympatiske människan i världen??

Fick ett blomsterpresentkort av Jakob när jag fyllde år och har haft vackra blommor i flera veckor. Lyxlyxlyx!

13 Apr

En inte särskilt lång långfredag

Kyrkhögtiden ”Påsk” blev något begränsad i år, inte lika många gudstjänstbesök som vanligt – men samtidigt känns det som att jag fått mer budskap än på länge på grund av alla livesändningar och påskdraman som jag deltagit i under veckan. Det är något i påskveckan som griper tag i mig lite extra, varje år. Om man vill ha spännande bibelläsning så kan man gått läsa igenom Matteusevangeliet kapitel 26-28.

Hopp till att långfredagen – den blev minsann inte speciellt lång(tråkig) och kanske mindre tankar på Jesu lidande än vad jag hade planerat, men det blev väl en härlig påskmiddag hos Jakobs föräldrar med delar av släkten. ”Påskmiddag i dessa tider??” Men vissa människor får man helt enkelt bestämma ingår i ens ”cell”, alltså att vi träffas oavsett Corona eller inte. Ingen i riskgrupp, och vi som är friska ses. Det tycker jag känns rimligt.

Det blev påskäggsjakt, buffébord och påskkänsla. Älskar att fira högtider med min lilla klan. Skapa traditioner, gå den där extra milen. Skapa en extra magi utöver vardagen.

12 Apr

Påskafton på isen

Som säkert många av er här uppe i norr fick uppleva igår så var det ju en fullkomligt strålande dag. Soligt, icke-blåsigt och lagom varmt. Hurra! Vi sov på stugan med mamma och pappa, och anslut med moster och kusiner, samt mina syskon med familjer ute på isen under förmiddagen. Och sedan bara rullade dagen på, med pimpling, skoteråkning, fyrhjuling, grillning, tårtätning, lek för barnen. Jag till och med slumrade en stund.

Senare på eftermiddagen, när vi var tämligen rödmosiga i ansiktet allihopa på grund av inget solskydd (kommer som en chock varje vår när det plötsligt behövs), gick vi in i stugan och ordnade ett buffébord av påsk-godsaker. Pajer, röror, bröd, must. Och så ännu mer tårta. ”Varför all denna tårta?” tänker kanske ni. Jo, för att vi ju i samband med denna kanondag även fick fira födelsedag för min käre far! Kan det bli bättre? Tror knappast det.

Sedan la vi barnen och satt och pratade i eldens sken, men efter över sex timmar utomhus sved ögonen rätt fort och då var det en fröjd att krypa ner under det svala täcket.

12 Apr

Påskgummorna

Vi spenderar helgen på stugan med mer eller mindre tillgång till nätverk och möjlighet till att ladda batteri, men wow vilket väder det var igår! Det kommer mer bilder snart, men tills vidare vill jag bara säga glad påsk! Så glad jag är över att just du är in och läser här ibland!

Inget glad påsk utan två påskgummor, och det är så tydligt varje gång jag vill få någon bild på de här två – att Edith är så väldigt drillad i fotograferandet och tycker det är kul att se bilderna sen, medan Signe är rena rama cirkusen. Från att inte vilja ta av sig hilkan ville hon inte ha den alla så fort kameran kom fram, och vi lockar och apar oss allihopa för att hon ska ställa upp på en bild eller två.

Sedan blev det russin. Eller ja, redan under sessionen blev det russin – som ni kanske ser i hennes lilla hand.

10 Apr

Finaste påskpyntet

Vill ni se mitt finaste påskpynt just nu? Nej, det är inte en målad glasburkskyckling som E gjort på förskolan. Det är lokala ägg! Från Piteås reko-ring vilket är ett initiativ som jag tycker oerhört mycket om. En grupp på Facebook där ett datum bestäms, sedan får lokala producenter presentera sina varor och så får man boka och beställa via kommentarerna, sedan hämtar man allt på ett och samma ställe. Perfekt! Honung, kött, ägg, potatis, saft och marmelad, osv. Saker som man aldrig skulle orkat åka runt och hämta på varje ställe, men som man absolut vill köpa lokalt om man får hämta allt på samma.

Jag har ju alltid velat ha höns (men Jakob vägrar) och det här hjälper ju inte. Har ni sett så vackra ägg? Kommer aldrig vilja äta upp dem.

Det här är för alla som gillar IE6 och Opera på Nintendo Wii.

Tyvärr kommer den här siten att se väldigt tråkig ut i för er så du gör nog bäst i att byta webbläsare. Chrome eller ett PS4 är mitt förslag.

Frågor på det?:)