14 Feb

Hemma med barnen

Det har blivit en del vabbdagar senaste veckorna, och eftersom barnen ändå har varit pigga så har jag fått lite föräldraledighetskänsla igen (förutom nu isoleringen), men det som slår mig är hur mysigt jag tycker det är att vara hemma med dem – speciellt i den här åldern! Och den här årstiden, älskar vårvintern och solen. Det är så synd att man inte är ledig mer med dem i åldrarna 1,5-5 år, för det är ju verkligen deras golden time om ni frågar mig.

Nu kan vi ju verkligen ”pyssla på hemma”, och jag kan faktiskt ha små projekt under dagen och baka bullar, göra något till bloggen, städa någonstans, pyssla fågelmat, fota osv, samtidigt som tjejerna leker/hjälper till/hänger runt omkring. Det är inte alltid jag känner att man vill sitta i deras rum och leka i sex timmar under en dag, men jag tycker det här är ett bra mellanting för jag står inte med näsan i mobilen eller har på tv:n, utan finns liksom hela tiden nära dem och pratar med dem – samtidigt som jag får känna att jag gör något som jag tycker är roligt också. Jag tycker att de verkar trivas med det, de blir ofta mer tillfreds av att det ”händer något” i huset medan de knotar på med sitt. Och ofta vill Edith hjälpa till. Sitter jag med datorn i soffan så ska de bara klättra på mig och peta på knapparna. Det gäller att hitta rätt pyssel, hehe.

Sedan är de bara otroligt härliga just nu. Med Edith tycker jag det hände något kring jul och hon klev liksom över och blev ”äldre”. Inga utbrott som inte går att resonera kring, hon hjälper till med Signe och annat, vill prata mycket, gosar, förstår saker kring hur man ska vara mot varandra osv. Börjar få tydliga storasysterdrag. ”Mamma, titta, jag gav Signe mina duploklossar och då blev hon glad i ögonen!” ”Jag ska bara säga till Signe att om hon slår mig igen så får hon inga chokladbollar på mitt kalas.” Jag skrattade också högt när Edith igår springer till mig på morgonen och säger ”Mamma! Inatt kunde jag plötsligt säga den svåra bokstaven! Men… nu har jag glömt.” och Jakob bekräftar att hon yrvaket hade satt sig upp i sängen och sagt ”rrrrrr” mitt i natten. Haha! Så sen dess har hon som ändå börjat knäcka koden och man kan höra mitt i leken hur hon rrrrrulllar på rrrr. Älskade barn.

Signe i sin tur är lite upp och ner, så otroligt frän och rolig och det bara smattrar nya tecken och även ord. Nu vill hon verkligen härma och pekar på allt i böckerna för att man ska upprepa orden. Och sedan kan hon ju gnälla om saker som ingen förstår vad hon menar, jamen tills man blir tokig. ”Dääääää” gnäller hon och pekar med fingret mot något som ingen annan ser, och ska helst vara i famnen precis när middagen ska lagas eller frukosten städas undan. Men där tror jag lite fler ord är nyckeln, inte lätt att vara missförstådd. Och väldigt tur att hon har så gosiga kramar att dela ut exakt hela tiden. Och slängpussar.

Tänk, att jag fick lära känna de här två och får vara med dem varje dag. 

14 Feb

Miljövänliga städprylar

Nej nu måste jag tipsa om mitt senaste inspirationskonto, nämligen @ekotipset (och ja, jag förstår att jag nog är sist på bollen här) – men så mycket bra tips! Alltså jag vet inte, men jag har bara inte sett över våra medel hemma och ska ärligt säga att det städats med både rengöringsspray och sköljmedel. Eller okej, sköljmedel har vi inte använt sen barnen kom men det har jag saknat lite, mest för doften. Och rengöringsspray bara älskar man ju, att liksom bara gå och ”snabbstäda” och spraya lite här och lite där.

Men okej, nu med det här kontot så blev det ju också plötsligt ett litet pyssel (hehe, gäller att slå an på rätt strängar) och då kände jag att varför inte prova, det kan ju inte skada att använda lite mindre farliga ämnen under städningen (fint att jag kom fram till det va, såhär fyra år efter alla andra).

Och det gick ju plättlätt! Och funkar jättebra, fönsterputsen är helt otrolig. Funkar till både duschväggar, speglar, fönster. Sedan gjorde jag även en deo när jag ändå höll på, återkommer med recension där men känns väldigt bra hittills!

Okej, så till flaskorna använde jag alltså tomma ättiksprit-flaskor (och nej, hade inga tomma hemma så jag hällde över ättikan i sådana här saftglasflaskor som jag har flera av) och spraymunstyckena är från mina gamla rengöringssprayflaskor – de passar! Se nedan om recept för hur man tar bort limrester från glasburkar, behövdes till ättikflaskorna. Klippte bara av plastslangen en bit. Etiketterna är griffeletiketter från Clas Ohlsons.

Det jag provade att göra var alltså:

Såpspray (används som all around-spray i köket, toan, dammtorkning):

 • 5 dl vatten
 • 5 ml såpa (jag använde gulsåpa som vi hade hemma, men Ekoptipset tipsade om linsåpa)

Fönsterputs:

 • 20 % ättika (eller 40 % ättiksprit)
 • Resten vatten
 • Några droppar diskmedel

Sköljmedel:

 • Ättika/ättiksprit
 • 10 droppar eterisk doftolja (om man vill att det ska lukta, annars tar ättikan bort doft från kläderna åtminstone)

Ta bort lim från glasburkar/flaskor:

 • Blanda kokosolja och bikarbonat, stryk över limmet.
 • Låt verka i 15 min.
 • Skrubba som vanligt med vatten och diskmedel, gärna med disksvamp.

 

Bra att ha hemma för miljöprodukter:

 • Kokosolja (verkar gå att ha till allt typ)
 • Bikarbonat
 • Ättika/ättiksprit
 • (Eterisk luktolja)

Alla instruktioner kommer från instagramkontot @ekotipset. 

5 Feb

Tårta med flerfärgad smörkräm

Just ja, jag måste ju visa tårtan jag gjorde till Louies dop. Fick ett klassiskt fall av ”det här var så roligt så jag kan inte sluta spritsa medan det fortfarande ser trevligt ut utan jag måste göra för mycket”. Använde i alla fall vit sugarpaste som nu finns på typ ICA och Coop (för var man alltid tvungen beställa från nätet)!! Nej, inte så god men otroligt mycket enklare att få trevlig finish än marsipan.

Sedan var jag alltså väldigt sugen på att prova göra smörkrämsrosor med flera färger. Och det var rätt lätt! Okej, rätt kletigt men jag tjofsade helt enkelt i tre olikfärgade smörkrämer i samma sprits och så fick det komma ut som det ville. Läste sen att man kan ha tre spritspåsar i en och på så vis på ännu jämnare färgfördelning, så det kanske man får prova nästa gång.

Fyllning och botten körde jag efter det här goda receptet med choklad och lemoncurd, en oväntat trevlig kombo! Och så istället för chokladgodisarna ovanpå så satte jag alltså det vita locket. Och små bollar längst ner med sugarpaste också.

Det var roligt att göra tårta igen, har ju haft en ”gräddtårtor med massa godis”-period eftersom jag egentligen tycker det är godast hehe, men för kreativitetens skull är det roligare att få pyssla såhär.

4 Feb

Sjukstugan

Jaha, och så kom magsjukan och knep oss. Först var det jag och så försöker man liksom ”ligga i sängen minimalt” för att övriga familjen ändå skulle få lite helgfeeling, och sedan drabbas övriga familjen och då är man plötslig ensam skötare och ångrar att man inte vilade ännu mer när man hade chansen, hehe. Nåja, det finns bättre och sämre veckor att vara sjuk och den här veckan var ändå inte värst så jag klagar inte. Det är också en ganska lindrig variant så vi är rätt pigga ändå här hemma.

Vi försöker underhålla oss med nya målarfärger från Ikea, och njuter av att solen äntligen strömmar in i huset! Vårvintersolen är bäst i vårt hus, en låg och inte särskilt varm sol som gör att hela huset badar i ljus.

Edith målar på med hyfsat tålamod, medan lillasyster placeras med sina pennor på behörigt avstånd. Provade låta bägge måla med pensel i helgen, men alltså – det var ungefär två minuters vilsamt målande sedan målades det bara på kroppen, slängdes penslar (glatt och euforiskt), kröps på bord osv. Signe sköt alltså på sin nästa målarfärgsfortsättning med minst 12 månader.

Det här är för alla som gillar IE6 och Opera på Nintendo Wii.

Tyvärr kommer den här siten att se väldigt tråkig ut i för er så du gör nog bäst i att byta webbläsare. Chrome eller ett PS4 är mitt förslag.

Frågor på det?:)