29 Aug

I böckernas värld

Alltså böcker. Böcker! Det känns alltid som att jag inte hinner läsa böcker, men efter jul har jag skrivit ner vilka böcker jag har läst och då är det ändå sexton böcker?? Okej, när jag var ung handlade det ju typ om en per dag men den här tiden har det ju också gått många veckor utan att jag läst något alls.

Jag tänkte att jag skulle lista vilka jag läst ifall någon vill ha inspiration, men först måste jag bara nämna senaste dagarnas bokserie som jag verkligen har sträckläst. Emelie Schepp! Vilken stjärna! Jag minns att jag träffade henne på bokmässan när hon just släppt sin första bok, köpte den men tror typ inte att jag läste den då?

Sedan har åren gått och jag önskade mig hennes fem utkomna böcker i morsdag-present. Började läsa första under sommaren men var inte speciellt uppslukad, läste lite plikttroget ibland. Men så plötsligt blev det svårare och svårare att lägga ifrån sig boken och när jag hade läst ut den var jag helt fast! Så övriga fyra böcker har jag sveeept, det här varit på den nivån att Jakob muttrat över att ”du minsann inte pratar något med mig på kvällarna”. Hehe. Men snälla, hur mysigt är det inte efter en lite gnällig dag få sätta sig under läslampan i soffan, slå på idol i bakgrunden och kasta sig in i en annan värld. Och hon skriver så bra?? Riktigt läskiga deckare som alltid slutar på ett sätt man inte räknat med, flera parallella spår med huvudpersonernas liv och små teasers av kärlek. Fem plus.

Okej, men här kommer listan då:

Min historia – Michelle Obama
Kring denna kropp – Stina Wollter
En bur av guld – Camilla Läckberg
En apa i Rågsved – Anna Davidsson
Factfulness – Hans Rosling
Ett jävla solsken – Fatima Bremmer
Feministfällan – Nina Åkestam
Silvervägen – Stina Jackson
På egen hand – Marian Keyes
Höjden av förändring – David Eriksson (en bok som min kompis skrivit!)
Bokhandeln på Riverside drive – Frida Skybäck
Märkta för livet – Emelie Schepp
Vita spår – Emelie Schepp
Prio ett – Emelie Schepp
Pappas pojke – Emelie Schepp
Broder Jakob – Emelie Schepp

Nu känner jag mig sådär tom som man ju gör när något man gillat är slut, men nu ska jag läsa:

Cirkusflickan – Camilla Lagerqvist
Allt jag lärt mig – Tara Westover
Bokcirkeln vid världens ände – Frida Skybäck

28 Aug

Packar resväskan

Nej vet ni vad, idag kom vardagen ikapp tror jag (missförstå mig rätt, gillar vardagen). Nu har det verkliga livet varit igång någon vecka och plötsligt tog den lilla sommarenergin (när man har två små hinner energinivån liksom inte byggas upp så mycket) som man hade inledningsvis slut. Mycket gnäll från både mamma och barn i veckan. Jag tror i och för sig att det är hormonellt också, blir mycket mer påverkad av hormonnivåerna under månaden efter graviditeterna. Nåja, det var nu inte det jag skulle prata om – utan istället om det faktum att vi ju faktiskt har en liten sensommartripp framför oss i helgen. Vi ska ju på bröllop! I Borås!

Det känns väldigt trevligt, och det vi har sett från en liten filmsnutt av de som hunnit komma på plats så ser stället helt magiskt ut. Så, imorgonkväll sätter sig Jakob och Edith på tåget med Jakobs systrar, och på fredag förmiddag flyger jag och Signe ner med Jakobs föräldrar. Jag är ledsen miljön, men alltså jag skulle hellre stanna hemma än resa tur och retur 16 timmar med Signe igen – under samma helg. Haha. *skrattar hysteriskt med stirrig blick*

Så, nu ska jag försöka packa klart och sedan blir det en arbetsdag för min del innan vi skickar iväg första halvan. Blir kul det här!

20 Aug

Mammalunch

När jag var föräldraledig med Edith ordnade vi mammaträffar ungefär hela tiden (vi bodde ju också i samma hus fyra av oss), vi var många som hade varsin liten så det var liksom nära till hands att få lite mammasnack medan de små pysslade på. Nu med två barn och boendes i hus, och inte lika många andra som är lediga samtidigt, så har det inte varit lika ofta den här föräldraledigheten. Tycker inte heller att jag har haft samma behov av mammagrupp via typ BVC, eller så är det bara lite klurigare när man har ett större barn också?

Men! Nu föds bebis efter bebis och den här hösten kommer vi vara flera som är föräldralediga igen vilket är väldigt mysigt. Så, jag tog chansen och bjöd in Vickan och Hanna på lunch förra veckan. Det är härligt att bara vardagshänga tillsammans, istället för att sitta hemma var för sig. Roligt nu också när Signe börjar vara i den åldern att hon uppskattar att träffa andra barn, Lisen är ju bara någon vecka yngre. Ser fram emot Öppet hus med kyrkan i höst, nu när båda barnen är roade av det!

19 Aug

Kräftskiva med vännerna

Måndag förmiddag, Signe sover ute i vagnen, tvättmaskinen är igång och Edith pysslar på bredvid mig. En ny vecka efter en fin augustihelg, där vi bland annat fick till en kräftskiva ute på stugan med alla vännerna. Så väldigt trevligt! Det är inte så ofta vi träffas allihopa sådär, så det slår en alltid hur mysigt det är. Det var några som inte kunde men i övrigt var vi 22 vuxna och 10 (!!) barn, varav det yngsta bara var några dagar gammal. Tänk om man hade fått en liten glimt av det här i ungdomens dagar, när vi sprang omkring i skogarna och lekte engelska fängelset. Hehe.

Så vi dukade upp inne i ena stugan, och det slog oss också att knytisborden börjar vara riktig vuxenstandard. Men så har vi ju övat många år också, efter otaliga knytisbord i olika sammanhang.

Så vi åt gott, barnen badade, vi åt paj och glass, och sedan spred vi ut alla barnen i de olika sovrummen och samlades i den andra stugan där vi körde musikquiz och kräftquiz. Sedan stannade vi uppe alldeles för sent, men det var så värt. Man får ju passa på!

16 Aug

Topp ett bra bullar.

I söndags hade vi en sådan väldigt härlig saft- och syltdag, vi hade nämligen fått flera kilo färdigplockade krusbär (ja, vilken grej) av kusin Elin. Vi gjorde flera flaskor med krusbärssaft och burkar av krusbärsmarmelad. Så gott?? Visste typ inte hur det smakade riktigt, men det är min absolut godaste marmelad tror jag. Den är som perfekt syrlig, frisk och söt på samma gång.

Jag var också tvungen att göra bullar med krusbärsfyllning, och den här gången hade jag gett mig den på att göra bullar som var både vackra och goda. Tidigare blir mina bullar alltid som överjästa monster, så nu gjorde jag dem mycket mindre.

Och alltså, mina bästa bullar hittills! Inte helt hundraprocentiga i gräddning, hade kunnat tas ut lite tidigare på grund av att de var små, och jag hade nog kunnat ha varmluftsugn så att de fick färg tidigare. Men smaken var otrolig om jag får säga det själv. Och visst blev de vackra? Vackra bullar, och vackra bär. Som en liten hand vill nalla från.

15 Aug

Baby shower

Snart helg igen innan jag kommer in och skriver om förra helgen, hehe, men vi kan ju bara nämna först att första vardagsveckan är gjord (Edith har dock varit fortsatt ledig från förskolan) och det känns riktigt bra! Det tar en liten stund att vara inne i föräldraledig/jobb/middag/kvällsaktivitet innan läggning/vuxentid, men jag tycker om det. Innan läggning har vi tagit små cykelturer och sagt hej till folk (älskar att bo nära så många vänner och familj), vi har varit ute på gården, gått små turer i skogen och bara pysslat på hemma.

Men i lördags, då var det inget pyssla på hemma utan då var det äntligen dags för baby shower för Sarita! Så treeevligt evenemang det ändå är, god mat, fika och tårtor, roliga lekar och massor med snack om förlossningar och bebisar. Vi lyckades också överraska den blivande modern ordentligt, hon brukar alltid ha luskat ut vad som är på g men inte den här gången. Hennes mamma Åsa gjorde ett strålande jobb med den biten.

Ah, kan inte förstå att det bara är typ sju veckor kvar innan ett litet syskonbarn kommer! Det bästa med bebisar – när de har sådant nära släktskap med en så att man får hälsa på när man vill, men sedan får åka hem och sova. Hehe.

13 Aug

Gulligaste åldern?

Jamen alltså, vilken skillnad det är när barnen passerar först året. Jag har sagt det förr, bebistiden är ju inte riktigt min favorittid av massa olika anledning som nog mest ligger hos mig själv och mitt obehag av att vara så påverkad av all sömnbrist, amning, förlossningshantering, försöken att kommunicera med en liten, osv. Och även om jag ändå kan njuta av mycket under den tiden också så blir det även den här gången så tydligt hur otroligt härligt det är när de passerar den där ettårsgränsen och plötsligt blir de bara mysiga och roliga.

Det är så stor skillnad på bara innan stugtiden och nu när vi flyttat hem, nu är ju Signe bara så otroligt mysig och det är så tydligt att vi nu plötsligt kan vara ute hela familjen och alla liksom kan pyssla på. Signe knatar runt kring där man är, gräver med någon pinne och plockar med någon burk medan Edith ju roar sig som alltid.

Och ettåringar, är inte det här den gulligaste åldern?? En pytteliten minimänniska som vandrar omkring och börjar ha ”egenheter” för sig. Jamen plötsligt börjar man ju förstå vad de vill, hon pekar med sitt ”där!”, hämtar sina små skor när hon vill gå ut, vill läsa böcker som hon kommer släpandes med, busar med en och skrattar så hon kiknar. Och hur hon och Edith nu börjar bygga sin egen relation. Leker tillsammans (nåja, Signe pysslar på bredvid Edith som leker att lillasyster är något i hennes hushåll) i lekstugan, Signe möter Edith med ett stort leende och varma kramar på morgonen, Edith som står och borstar lillasysters tänder medan lillasyster står och gapar tålmodigt, Signe som absolut vill hålla Edith i handen när vi går i skogen och sträcker sin knubbiga lilla hand efter henne.

Otroligt vilken mysig tid. Den här hösten ska jag bara njuta järnet av att vara tillsammans med de här två favoritmänniskorna, innan den riktiga vardagen drar igång efter jul. Livet hörrni!

10 Aug

Lekstuga

Så, vi hann knappt kliva genom husdörren efter att ha bott på stugan så började vi med sensommarprojektet. Nämligen en lekstuga! Jag ritade en skiss en förmiddag på stugan och Jakob var på idén att bygga den sista semesterveckan, och sedan har det där projektet levt sitt eget liv haha. Det tog i sanningens namn både mer tid och pengar än vad vi kanske hade räknat med, men det var också så kul! Vi har byggt den själva, och gnetade på från morgon till sen kväll lördag-onsdag. Sedan var den klar!

Här kommer några under-processen-bilder:

Och här är det färdiga resultatet! Alltså, blev det inte väldigt bra? Vi har försökt flörta med husets svarta liggande träpanel, gjorde samma sidoljus bredvid entrédörr och ett trädäck för att göra det lite mer inramat. Fönstrena är tjockare plexiglas som fanns som spillbitar hos Karlssons glas, och virket har vi bara köpt inne i stan. Kiosk-bokstäverna har Jakob sågat ut med sticksåg och så satte vi en distans bakom varje bokstav för att få till lite skuggning.

Självklart finns det en kiosk-lucka, och på insidan gjorde vi ett par enklare hyllplan varav det nedre är bredare så att det blir mer som en bänkskiva.

Det mesta av pyntet är köpt på PMU, som burkar, matta, lådor. Den gulliga kökssoffan är köpt begagnad, och annat hade vi hemma. Förutom de otroligt fina kioskleksakerna som jag beställde med 1-årspresentsponsring av svärföräldrarna. Glass-set, bakelser, godisar. Ljuvliga!

Ja ni. Nu ska vi bara pyssla dit lite el för att kunna få till någon utebelysning, sy en gardin till fönstret, och jag drömmer även om en liten postlåda vid sidofönstret och ett picknick-bord utanför. Men jag tror och hoppas att det kommer spenderas måååånga timmar därinne. Och det här med att jag innan sa ”den kommer ju ändå mest användas till sand och lera”….? Skulle inte tro det. Ingen sand i ”barnens” lekstuga inte. Hehe.

9 Aug

Hemkomsten

Det har varit en intensiv hemmavecka så jag har inte hunnit uppdatera, men vi har alltså flyttat hem från stugan för en vecka sedan! Vi packade ihop oss förra fredagen, Edith fick vara med farmor Lotta och jag och Jakob hjälptes åt att bära in allt i huset. Sedan åkte Jakob och Signe iväg igen och jag fick en hel dag för att packa upp, städa, storhandla, köpa nya blommor, osv. Ja, ni förstår ju. Drömmen!

Över huvud taget var det som alltid riktigt skönt att flytta hem igen efter nästan sex veckor på stugan. Jag som behöver stunder för mig själv blir minst sagt lite socialt välfylld av att bo med typ tio andra vuxna så länge (trots att det är väldigt bra människor hehe), och tillslut börjar man även längta efter ett hem som är helt barnanpassat och där man bara kan bre ut sig igen. Med det sagt, det är underbart att få spendera somrarna på stugan. För mig har stugan blivit det som signalerar sommar. Vi får också sådan ovärderlig hjälp med barn (och mat och annat) av farmor Lotta och de övriga på stugan, och det är guld värt.

Men nu är jag redo för ny termin! Klar luft! Nystart! Rutiner! Det har varit en underbart skön vecka hemma, med perfekt 20 graders-väder där vi varit ute mycket. Ska visa veckans projekt imorgon! Och sedan känns det som att vi har haft en otroligt lång semester, med långa veckor av familjetid, utomhus, fika, stränder, båt, bad. Precis som det ska vara!

Det här är för alla som gillar IE6 och Opera på Nintendo Wii.

Tyvärr kommer den här siten att se väldigt tråkig ut i för er så du gör nog bäst i att byta webbläsare. Chrome eller ett PS4 är mitt förslag.

Frågor på det?:)