31 Mar

Frukt och bär

Fredag! Och jag går in för jobbhelg. Alltid lite ”mostat” som vi kallar det på dialekt. Men jag har faktiskt sökt 25 procent föräldraledigt (jobbar ju 75 i vanliga fall) för maj/juni eftersom det dök upp en möjlighet på jobbet att göra så, vilket kommer innebära att jag kan jobba exakt halva veckan och sedan tar Jakob vid för andra halvan. Och inga helger, och det fortsätter hela sommaren ut. Det blir skönt!

Nu har ju alla veckor sett olika ut så det har blivit lite hattigt. Men jag är verkligen glad över att vi båda har arbeten som det går att göra sådana ”speciallösningar” på.

Okej, men jag hade egentligen bara tänkt tipsa om kvällens Café Tre. Temat är frukt och bär! Klockan 18 öppnar dörrarna på Storstrand, kring 18.30 brukar livemusiken dra igång. Alla är välkomna!

Midsommarafton 2016_21

30 Mar

Snap shots

Jag. är. så. trött. Det blev alldeles för sent igår av flera anledningar, men framför allt på grund av detta Zelda-spelande. Jag klarar inte av sådant där!? Jag inser ju om och om igen att jag har en beroende-gen i mig som ibland visar sitt fula ansikte. Det är en av anledningarna till att jag i princip aldrig dricker alkohol heller, jag vet ju att jag skulle bli fast. Samma med detta spelande, jag har liksom undvikit de flesta populära mobilspelen men de få jag har spelat blir jag ju helt uppslukad av. The Sims på datorn och Hay Day på mobilen. Hahah vilken spelhistorik va? Något att skryta med, minst sagt.

Hur som helst, jag tänker ändå att jag snart kommer bli less. Hoppas jag. Och jag ska ha en detox nu i minst två dagar. Jag kunde ju inte somna för att det flimrade så hemskt i huvudet med plingljud och monsterdödande.

Men åter till det viktiga. Födelsedagen. (Hand upp ni som är less på mina kalasinlägg – jag förstår er, börjar ju till och med få slut rubriker…) Den blev så trevlig så! Och jättetrevligt med kalas på kvällen, där jag fick hänga med favoriter. Jag fotade exakt noll med kameran men tog några få och noggrant utvalda snap shots med mobilen under dagen som jag tänkte vara snäll och bjussa på. Håll till godo.

//En mycket suddig morgonbild med gäspande barn och glada föräldrar. Såklart blev det frukost på sängen!


//Nyfriserad! Nyklippt och med lite ljusare slingor och en kall nyansering.


//Fikabordet! Några personliga favoriter med pensionärskaka, dumlekakor (otroligt enkla att göra och jättegoda!), daimsnittar, farmor Dahlbäcks gifflar och morotskaka.


//Barnhörnan! Är fortfarande förundrad över alla barn som plötsligt hör till ens närmaste krets, vilket gäng!


Fin torsdag på er!

28 Mar

27 år

Födelsedag! Igen! Ja alltså idag är det ju jag som fyller år. Och som ni vet älskar jag att fylla år, hehe. Eller nej, egentligen älskar jag att någon fyller år. För det är ju exakt lika trevligt när Edith och Jakob har födelsedag.

Idag blir jag i alla fall 27 år (”vem är denna mogna, vuxna, vackra kvinna?” frågar sig den ödmjuke jubilaren…?) och det firas med ledig dag, lyxshoppingdag framöver av Jakob i present (!!), frisörtid som redan har avhandlats (mycket nöjd), MAX-mat till middag samt lite kalas ikväll.

Ett kalas där jag till och med KÖPT tårta från Ekbergs. Iddes inte göra egen, och då får man faktiskt köpa.

Nä nu ska jag fortsätta passa på att städa medan Edith sover. Pusshej!

Snapchat får hjälpa till med kalasfilter!


27 Mar

Vår ettåring

Jag kom på att jag i all kalas-iver har glömt att skriva min vanliga Edith-uppdatering. Och ja, det här blir väl egentligen den sista månadsuppdatering, det känns som att det framöver får komma lite mer när det känns som läge. Nu är hon ju värsta stortjejen.

I alla fall, denna ljvuliga ettåring! Jag vet inte om alla har samma upplevelse, men just ettåringar känns liksom så otroligt oförargliga. De är roliga, medvetna och pysslar på – men gör ju inget för att provocera en. Och är fortfarande rätt lätta att bara hantera, lyfta ifrån eller säga till.

Hon är så otroligt gullig att titta på när hon vandrar omkring. Fort går det! Men fortfarande med det här lite nylärda över sig. Hon kan också ”lägga in en extra växel” om man exempelvis busar med henne, haha. Hon fick hennes första par skor i veckan, så i helgen har vi övat att gå ute. Hon hatade skorna i början, men med övning inomhus och mycket hurra-rop så går hon nu hyfsat obehindrat ute.

Och vad hon kan! Förutom att visa ”ett år” med fingret när man frågar hur gammal hon är, så är hon ju duktig på att peka på vad man frågar efter (även om man tänker att hon inte vet vad det är), gå och hämta något som man ber om, exempelvis ”gå och hämta en bok så ska vi läsa”, hon kan säga några bebisord som mama, dadda, däää, titta, tutte, Tilde (nåja, vi tolkar det så) osv. Nu i helgen har det också kommit något som i tonfallet liknar ”taaaa”(ck). Hon har en bred arsenal av djurläten, kan både hund, kossa, katt, tiger, osv. Samt bil och indian. Ger gärna både gos och pussar också. Väldigt öppna pussar….

Det är så roligt att utforska hur mycket som går att lära henne. Hon är också väldigt harmonisk i mat- och sovtider just nu, vilket är skönt. Bara att njuta. Och jag känner verkligen att jag har ett stort Edith-behov, sådär att jag är inne i någon period där jag tycker det är extra jobbigt att vara ifrån henne. Ibland kommer perioder när man bara tycker det är skönt att få rå om sig själv en stund, men just nu är jag helst bara med henne. Kanske just för att hon är så lättsam nu, hehe. *latmasken skruvar på sig*

Gullebarn. Ofta när hon vandrar iväg med lillkroppen så måste man bara springa ikapp henne och gosa och pussa allt vad man kan.

Edith 170314_3

Edith 170314_2

Edith 170314_4

Edith 170314_1

Edith 170314

26 Mar

Söndagsbrunch

Har ni en bra helg? Jag har en liten märklig helg med något av en tomhetskänsla efter träningsutmaningens avslut (och i ren abstinens har det blivit en hel del socker också), vilket har gjort att jag känner mig nästan lite låg? Och trött. Och så spontan tandvärk igår på det också. Men så får det vara ibland.

Trots detta har vi haft en väldigt trevlig ledig helg med klassisk tacofredag, lördag med våffelbrunch med tjejerna, vårens första fotbollsmatch, grill hos föräldrarna och lugn hemmakväll där vi turades om att spela Zelda (…..Jakob har köpt det nya Nintendo switch och av någon anledning har vi två, som inte spelat ett tv-spel på massor med år, plötsligt – säkert det också i ren abstinens – nu plötsligt blivit väldigt intresserade av just detta) och idag ska på vi brunch på statt! Den lyxen. Sedan efter den lyxen ska vi ha en nyttosöndag med städning, återvinning, biltvätt, veckohandling, räkningsbetalning, och lite bakning inför tisdagen. För vi vet ju alla vad som händer då. He. He. He.

Det blir dock ett kalas i något mindre skala än Ediths, vilket väl är det enda rimliga.

Nä, nu ska vi göra oss i ordning. Ha en fin söndag!

Tjejbrunch april 2015_1

22 Mar

Olika träningsformer

Nä nu måste vi ta detta med olika träningsformer. Och nej, det kommer inte precis bli någon genomgång för hur dessa utförs på bästa sätt, se det snarare som… ”några tankar från en amatör”. Från mig alltså.

Spinning

Vi börjar med kanske den mest obegripliga träningsformen. Spinning. Bara ordet signalerar ju ångest. Inte egentligen för att det är obarmhärtigt jobbigt, men för tristessen! Fyrtiofem minuter av cykeltrampande. Utan natur som distraherar. Varje minut, nej varje sekund är jag smärtsamt medveten om. Tickandet av sekundvisaren passerar framför mina ögon och aldrig någonsin får jag överraskat konstatera att ”oopsan, nu har det visst gått två minuter!”. Men kanske värst är det ändå. För min stackars rumpa. Är det bara min rumpa som inte verkar ha det minsta lilla fettlager som skydd när man sitter på en cykelsadel!? Den hårda sitsen liksom skrapar mot mina rumpben för exakt varje cykeltramp. ”Man får stå upp när man vill, det blir nämligen lite jobbigare” säger instruktören och jag ställer mig upp snabbare än vatten som rinner ner i en uttorkade strupe, för vad innebär detta om inte VILA. Mina ben får protestera hur mycket de vill men låt min stackars rumpa få andas! (Ja alltså inte på det klassiska viset som rumpor ofta andas, utan mer bildligt….) Tack och lov för att baken faktiskt domnar av (!) efter ett tag. Och för att man ändå glömmer och faktiskt går dit igen. Om och om igen….

Plus

 • Man kan stänga av hjärnan
 • Jobbigt

Minus

 • Jätteont i rumpan
 • Långtråkigt

Tabata (plus och minus gäller även cirkelträning/crossfit)

Ett modeord för ett tag sedan, men numera rätt vedertaget. Tabata är en av mina favoriter! Passen är ofta bara en halvtimme långa, och sedan är upplägget cirka 5-6 övningar, 8 upprepningar på varje övning. 20 sekunder intensivt, 10 sekunder vila och så vidare tills alla upprepningar är gjorda på den övningen. Ofta varvar man med två olika övningar. Det kan vara armhävningar, benböj, springa upp och ner på step-bräda osv. Effektivt, man blir trött och får träningsvärk men orkar ändå hålla i hela stunden. Både flås och styrka. Perfa!

Plus

 • Går igenom hela kroppen, både flås och styrka
 • Lätt att räkna ner, tiden går fort
 • ”Det är bara tjugo sekunder till vila, det orkar man ge allt på”
 • Varierande övningar

Minus

 • Kommer typ inte på något? Mycket träningsvärk?

Step

Step är roligt! Jättetråkigt dock att det inte finns som gruppträning här i Bergsviken. Hur som helst, anledningen till att jag gillar step är ju för att det nästan är lite dans – men på mer basic nivå. Och att syftet inte är att det ska vara snyggt utan bra träning. Pjos! Jag gillar hur träningsbiten liksom försvinner när man måste koncentrera sig på att komma ihåg stegen. Och folk som bara ”jag är så dålig och ful”, titta inte i speglarna! Ge bara järnet och se på instruktören så att du tror att du ser ut som den personen. Perfekt. Nackdelen är att om man är otränad och inte hänger med så blir det tyvärr inte så jobbigt. Allra jobbigast blir det när du börjar kunna passet!

Plus

 • Det är roligt
 • Du glömmer bort tiden
 • Du får bättre flås

Minus

 • Sällan träningsvärk? Men det kanske bara är jag
 • Om det är för svår koreografi så blir träningen sämre

Gym

Gym. Gym, gym, gym. Det känns som att man antingen gillar gym eller så gör man det inte. Jag gör det inte. Alltså, jag förstår att andra gör det men det är liksom så… statiskt? Och alltid massa andra som har just din station när du behöver den, eller massa vikter där det antingen blir för tungt eller för lätt. Tar lång tid och man är inte riktigt sådär skönt svettslut efteråt. Men! Jag kan ändå förstå syftet, det borde ju vara bra muskelbyggande eftersom man liksom inte kan fuska just på grund av det statiska. Sedan behöver jag verkligen någon som bedömer mig?? Jag vill ha en slavdrivare att skämmas inför ifall jag är dålig.

Plus

 • Inget fusk
 • Tydliga muskler

Minus

 • Tidskrävande
 • Ingen ledare
 • Meckigt att hålla reda på passet i huvudet, med vilken nästa övning är och hur mycket vikt osv osv.

Det finns ju oändligt många fler träningsformer men dessa är några jag har kört på senaste tiden. Och vet ni? Hur mycket jag ändå muttrar så tycker jag i grunden numera att det är ganska roligt. Jag trodde aldrig jag skulle säga detta men jag längtar (typ) efter nästa pass nu för tiden. Kommer man bara över alla hinder som ”alla andra är bättre”/”jag orkar ändå inte övningarna”/”jag är ful i träningskläder”/osv så finns det ändå något naturligt härligt i att utmana kroppen.

Hör ni vilken klyscha jag har blivit……? 

IMG_6204.JPG

21 Mar

Recept på tårta

Halva nöjet med kalas är ju att planera fikabordet. Och ja, det krävs liksom tankeverksamhet ifall man inte har möjlighet att bara dumbaka allt dagen innan, det mesta måste gå att frysa och tårtor och så ska göras/fyllas/dekoreras olika tider. Men det är ju det här jag tycker är roligt! Man vill ju också blanda både choklad, frukt, stort, smått, nyttigt, glutenfritt osv. Ja ni förstår ju. Det här kräver åtskilliga timmar av planering……

Sedan har jag som tur är många som kan hjälpa till, farmor Dahlbäck gjorde gifflar (ingen kan göra gifflar som henne), och svärmor Lotta ordnade budapestrulle. Guld värt!

Hur som helst, lovade ju att ge receptet på tårtan som är min stående favorit just nu. Det är en bra tårtbotten som ofta lyckas (ja, man behöver faktiskt prova sig fram lite för att hitta ett sådant recept), och sedan är det daimfluff på ett lager och jordgubbsmousse på det andra. Bra kombo av sött och fräscht. Förr gjorde jag alltid med vaniljkräm och sylt, men det är faktiskt riktigt enkelt med de här olika mousserna också och blir lite ”roligare”. Och då finns det ju massor med alternativ, både med olika godisar och frukt/bär.

Den godaste tårtan jag har ätit är nog dock den på vårt bröllop. Tre lager. Rabarbermousse, mjölkchokladmousse och vaniljmousse. Sjuttsingen va gott.

TÅRTBOTTEN

 • 2 dl socker
 • 1 dl vetemjöl (à 60 g)
 • 1 dl potatismjöl (à 80 g)
 • 1 tsk bakpulver
 • smör och mjöl till forme

Gör såhär:

 1. Sätt ugnen på 175°C.
 2. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
 3. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke med elvisp ca 3 minuter.
 4. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en annan bunke.
 5. Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen. Blanda försiktigt med en slickepott till en jämn smet.
 6. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Kontrollera med provsticka att kakan är helt torr. Låt svalna helt.
 7. Fyll och dekorera tårtan.

DAIMFLUFF

 • 3 dl vispgrädde
 • 180-200 g Daim

Gör såhär:

 1. Värm grädden på spisen. OBS! Grädden får inte koka!
 2. Lägg i Daim och rör om tills den smält. Det tar ett bra tag innan det hårda har smält.
 3. Ta av från spisen och sätt kallt, minst fem timmar men gärna över natten. När grädden är riktigt kall vispar du med elvisp som vanlig grädde tills det blir tjockt och fluffigt. Klart!

JORDGUBBSMOUSSE

 • 200 gram jordgubbar (frysta går bra)
 • 0,75 dl socker
 • 4 blad gelatin
 • 2,5 dl vispgrädde
Gör såhär:
 1.  Lägg gelatinet i blöt i ca 5 minuter
 2. Koka upp jordgubbar och socker och låt det puttra i ca 3 minuter
 3. Ta kastrullen från plattan och mixa jordgubbarna till en slät puré
 4. Smält gelatinet i den varma purén och låt sedan svalna så gott som helt i kylen
 5. Vispa grädden och vänd nerden kylda jordgubbspurén i vispgrädden
 6. Låt stelna i kylen i ca 2 timmar

Dekorera på valfritt sätt! Men jag faller ofta tillbaka till den klassiska gräddtårtan med frukt och godis. Det ser liksom alltid härligt och aptitligt ut.

Ediths kalas_5

Ediths kalas_2

Ediths kalas_3

Ediths kalas_4

Ediths kalas_6

Ediths kalas_7

Ediths kalas_8

Ediths kalas_18

Ediths kalas_9

 

20 Mar

Ediths kalas

Jag ska självklart visa er bilder från lördagens kalas! Trots att det blev lite stressigt där efter min (underbara) spatid så hann vi precis klart tills gästerna började anlända vid klockan 15. Och om jag har skapat ett bokmonster – så verkar jag också ha skapat en kalasfantast. Bekvämare födelsedagsbarn bland dryga trettio gäster får man leta efter. Trots många människor och hög ljudnivå så vandrade hon bara omkring, mycket nöjt, mitt bland alla. Som jag då. Hehe.

Jag älskar ju sådant här och hade kanske tagit mig lite vatten över huvudet när det gäller fikabordet eftersom det blev mer än över och jag var även tvungen ta bort sorter som inte rymdes på köksön (jamen jag blir så trött på mig själv, vem behöver ens göra så!?) men det var roligt att duka upp och gästerna verkade nöjda! Lite smörgåstårta blev det också.

Och huset klarade sitt första stora kalas galant! Visst, man får improvisera lite med sittplatser men det lilla extrabordet som vi hade ställt dit kom väl till pass.

Tack alla som kom!

Imorgon får ni ett separat fikainlägg (det blev så många bilder här annars) med recept på min bästa tårta just nu.

Ediths kalas

Ediths kalas_1

Ediths kalas_11

Ediths kalas_12

Ediths kalas_13

Ediths kalas_15

Ediths kalas_16

Ediths kalas_18

Ediths kalas_19

Ediths kalas_22

Ediths kalas_23

Ediths kalas_24

Ediths kalas_27

Ediths kalas_28

Ediths kalas_29

15 Mar

Spadag

Åh jag längtar till på lördag. Vet ni vad jag ska få göra? Jo, jag har ju gått och suktat efter en lyxhelg på tu man hand med massa spabehandlingar, frisörbesök och nya kläder. Och okej, det blir lite mer utspritt men jag lovade mig själv när jag började med träningsutmaningen att när den var slut så skulle jag unna mig någon behandling. Och schwoop så har nu snart åtta veckor gått och nästa vecka är det avslutning! Väldigt tråkigt om jag ska vara ärlig. Det har varit superkul.

Men i alla fall, på lördag (det blev bytt från nästa 25/3, därav blev det innan själva avslutningen hehe) innan Ediths kalas ska jag få göra både pedikyr, ögonbrynsplock och färg, samt fransar! Och veckan därpå, på min födelsedag har jag bokat frisörtid för både klipp och slingor – och av Jakob har jag önskat mig shoppingpengar till nya kläder! Ändå bra va!? Vilken huvva lyx. Jag kommer känna mig fräschast i världen. Ännu bättre är att jag har några presentkort att använda till detta, så det svider inte lika mycket i plånboken.

Fy sjutton så härligt det ska bli. Speciellt efter några veckor av hård (nåja, för att vara mig) träning, då känns liksom belöningen ännu bättre. Älskar man inte små make overs!? När man bara får göra allt samtidigt? Man kan ju tycka att det är bättre att pytsa ut här och där, men jag väntar hellre längre mellan gångerna och får göra mer när jag väl gör. Min dröm är att ha möjlighet att prioritera skönhetsfix på månadsbasis. Och jaaa, superytligt jag vet, men det är så otroligt härligt att bli ompysslad. Det är som en hel terapitimme i sig. Skulle kunna bli en riktig behandlingsjunkie om tillfälle gavs.

Mmmmm löööördaaaag.

Vila

14 Mar

Födelsedagen

Vilken fin födelsedag det blev idag! Ja, alltså Edith har ju varken sagt bu eller bä, men om ni frågar mig asså. Hehe.

Vi började morgonen med att jag vaknade innan (!?) Edith klockan typ 06.50 och kunde inte somna om. Hahah!? Vad är jag för människa. Jag älskar ju födelsedagar men det är orimligt att vakna innan sitt barn på hennes ettårsdag och vara ”lite pirrig” inför att få gå in och uppvakta henne. Jakob är snäll som hakar på, men han vet ju att jag älskar sånt här.

Jag gjorde mig i alla fall klar och när barnet äntligen behagade att slå upp sina ögon så var vi snabbt in med sång, paket och ballonger. Haha helt chockad låg hon där i sängen och tittade på spektaklet, och när vi säger ”fyller du år idag Edith??” så är hon, fortfarande liggandes och med stora ögon, snabbt uppe med sitt knubbiga lilla finger. 1 år!

Något sval inför paketöppnandet men väldigt lyckat innehåll. Vi har både läst flera gånger och lekt med sångdjuren. Sedan åkte jag till jobbet, Jakob och Edith myste på och for till Liten och stor, vi bytte av varandra vid 12, jag och Edith åkte hemåt och minikalaspyntade lite inför att våra föräldrar kom förbi för både pizza och tårta och Edith fick både svart barnmatstol i trä (äntligen en som passar övriga stolarna!), några leksaker och ett väldigt gulligt litet möbelset med runt bord och två pinnstolar som nu står i hennes rum. Ska visa sen.

Väldigt mysigt med ett litet firande även på den rätta dagen, och så dukar vi upp lite mer ordentligt på lördag!

Rosetten fick hon i ett paket. Hon sover inte med rosett. Tro det eller ej. 

Ediths fodelsedag

Ediths fodelsedag_1

Ediths fodelsedag_6

Ediths fodelsedag_7

Ediths fodelsedag_9

Ediths fodelsedag_10

Ediths fodelsedag_11

Ediths fodelsedag_12

Ediths fodelsedag_13

Det här är för alla som gillar IE6 och Opera på Nintendo Wii.

Tyvärr kommer den här siten att se väldigt tråkig ut i för er så du gör nog bäst i att byta webbläsare. Chrome eller ett PS4 är mitt förslag.

Frågor på det?:)