27 jan

Stora blåbärsbullar

Fredag! Och solen skiner för första gången på flera dagar. Jag var alldeles pirrig igår över att vara långledig, efter flera dagar med både arbete och kvällsuppdrag. Det var städat hemma, vi hade färska blommor, och allt kändes bara så ljuvligt. Herman och Martin var förbi ett par timmar mitt på dagen och när E sedan sov sin eftermiddagslur så la jag mig på soffan och sov som en stock i en och en halv timme. Obeskrivligt skönt.

Och på kvällen såg jag klart senaste säsongen av Sherlock. Sjukt bra!? Jakob verkar ha tappat intresset men jag tycker det är kanon. Och härligt med liksom tre film-långa avsnitt. Sedan slut.

Är ni laddade för helg? Idag ska Jakob sluta tidigare för att vi ska och fredagsbada med Herman, Martin och Elina. Det var mina bästa fredagar när jag var liten, de när vi badade, åt taco och sedan hade fredagsmys framför Disneydags (#svenssonlivet). Angående badandet så är Jakob helsåld, haha. Jag började ju babysimma med E i höstas men började jobba preciiiis när vi skulle börja dyka. Så, Jakob tog något motvilligt över efter att jag hade sagt att han minsann kunde ge det en enda gång, och sedan har de badat allt vad de hunnit. Och snabbt var de anmälda till vårens fortsättningskurs. Men, nu vill jag alltså se frukten av mitt ”hälla-vatten-på-bakhuvudet-arbete” som vi jobbade med i flera veckor! Hon dyker ju och ”simmar” för fullt, enligt hennes fader.

Hur som helst, det jag egentligen skulle skriva om var ju receptet på stora blåbärsbullar som är perfekta att ha i frysen och sedan ta fram om man får oväntat besök, och servera med lite lättvispad grädde och kanske vaniljglass.

Det är helt enkelt en vanlig bullsats, och om man gör på en halvliter mjölk så blir det cirka fyra stora blåbärsrullar. Men gör det dubbla, när du lika gör!

Du behöver:

 • 5 deciliter mjölk
 • 50 gram jäst
 • 1.5 deciliter strösocker
 • 840 gram vetemjöl (14 dl)
 • 2 teskedar kardemumma
 • 0.5 teskedar salt
 • 150 gram rumsvarmt smör
 • blåbär (gärna färska, men annars tinade som gärna kan blandas med lite, lite potatismjöl)

Gör såhär:

 1. Sätt ugnen på 225 grader.
 2. Smula ner jästen i en degbunke, häll över mjölken (rumstempererad) och rör tills jästen lösts upp.
 3. Blanda de torra ingredienserna och häll allt i degbunken. Klicka ner det mjuka smöret.
 4. Blanda ihop till en deg och låt den knådas ordentligt, gärna 5-10 minuter i köksassistent. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 min.
 5. Dela upp degen i lika delar, rulla ihop och kavla ut till en rund plätt. Sprid ut blåbär i mitten, strö rejält med socker över och vik in sidorna på degen lite över blåbären.
 6. Låt jäsa under duk i minst 15 min.
 7. Pensla kanterna med lite ägg och mjölk, sedan in i ugnen i cirka 20 minuter (eller tills de fått färg)
 8. Ät!
Blabarsbulle
Blabarsbulle_1

Det här är för alla som gillar IE6 och Opera på Nintendo Wii.

Tyvärr kommer den här siten att se väldigt tråkig ut i för er så du gör nog bäst i att byta webbläsare. Chrome eller ett PS4 är mitt förslag.

Frågor på det?:)