14 jan

10 månader

Tänk så är hon plötsligt 10 månader, den här ljuvliga lilla människan. Och nu för första gången slog det mig att det är helt otroligt att hon numera kan räknas som ”snart 1 år”..!? Jag vill bara bromsa tiden, för de här månaderna mellan 7-10 har verkligen varit supermysiga. Och nu ska vi inte ta ut något trotsande i förskott, men jag vill bara ha kvar den här glada, mysiga lilla personen jämt.

Nu väger hon i alla fall 9470 gram och är 73cm  lång.

Det känns som att det verkligen har skett ett litet utvecklingshopp bara sedan strax innan jul, för nu går det ju faktiskt lära henne saker! Vi övar på att trycka själv i ”ljudböckerna”, vi har bara på ett par dagar lärt oss att klappa (något som nu görs väldigt ofta och med väldigt nöjd uppsyn), och nu så börjar det närma sig med gångandet! Eller ja, framför allt står hon ganska stadigt och kan oftast sätta sig själv utan större fadäser. Sedan har vi väl kunnat räkna till en 3-4 steg innan hon glatt dråsar i famnen framför sig. Och att gå bredvid och hålla någon i handen, det klarar hon bra!

Det är inte så mycket prat än annat än mamama, något litet papa/baba och ibland ett litet ”där”. Orden kommer dock rätt slumpvist, även om jag tycker att hon bara mamamamar åt mig. Hehe.

Vår stora grej nu är ätandet. Hon har ju ätit barnmatsburkar på löpande band men sedan insåg vi härom veckan att ”mäh, nu borde hon ju bara kunna äta samma mat som oss ifall vi undviker att salta” – och från en dag till en annan så skar vi små bitar av våra rätter och volià! Barnet äter själv! Hon har knorrat lite med burkarna här i slutet, men nu sitter hon nöjt och plockar i sig de små bitarna tills tallriken är rensad (nåja, det hamnar en hel del i hakklappen också) och detta är ju väldans skönt för oss vuxna som nu alltså kan äta samtidigt i lugn och ro. Vilken grej! Från fruktsmoothies till riktiga fruktbitar också, stor succé.

Sömnen då? Hon sover fortfarande en förmiddagslur och en eftermiddagslur. Väldigt olika i längd, men alltid minst en timme vardera. Somnar strax innan 20 på kvällarna men har faktiskt varit rätt svårsövd senaste dagarna. Annars somnar hon ju direkt efter kvällsvällingen. Nu har hon blivit ledsen och velat vaggas till sömns i famnen, och det är ju verkligen ingen hållbar lösning. Men sedan sover hon i egen säng, vaknar mitt i natten för välling, somnar ofta om direkt efter men inte alltid, sover vidare i egen säng och vaknar sedan strax innan 7. Så, rätt okej natt om nu bara inte sövningen ska bli något problem framöver.

I övrigt är hon en glad filur som kan pyssla på bra själv – om man är i samma rum vill säga. Annars kryps det efter i rasande fart. Hon gillar när man busar, gör roliga ljud och ”jagar henne”, och förstår rätt bra ”nej” även om hon såklart ibland gör precis tvärtom. Det hon blir allra mest kränkt av är när man tar saker ifrån henne som hon inte får ha. Då sjuttsingen blir det dramatårar.

Vi älskar henne bara mer och mer för varje dag!

Edith 170112_1

Edith 170112_2

Edith 170112_3

Edith 170112_13

Edith 170112_7

Edith 170112_10

Edith 170112_11

Edith 170112_15

Edith 170112_19

Det här är för alla som gillar IE6 och Opera på Nintendo Wii.

Tyvärr kommer den här siten att se väldigt tråkig ut i för er så du gör nog bäst i att byta webbläsare. Chrome eller ett PS4 är mitt förslag.

Frågor på det?:)