31 Dec

Sammanfattning av 2016

Visst är det hög tid för en årssammanfattning av 2016? Här kan du läsa om 2015, 2014, 2013, 2012, 2011.

Gjorde du något 2016 som du aldrig gjort förut? 
Ja! Blev mamma! Helt sjukt egentligen. Att jag är någons mamma!?

Edith 26 mars 2016_1

Genomdrev du någon stor förändring?
→ Genomdrev och genomdrev, men har både fått nytt jobb (första fasta anställningen) och köpt hus! Så det är ju onekligen två stora förändringar.

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?
→ Ja, flera! Mest andragångsföräldrar. Lina, Elin, Anna med flera. Och tänk att just mina vänner alltid får de sötaste bebisarna…!?

Vilket datum från år 2016 kommer du alltid att minnas?
Utan tvekan den 14 mars. När vi efter en låååång helg tillslut fick träffa den här lilla människan som gjorde att jag blev alldeles omtumlad av känslor, hormoner, sömnbrist och gråtvaggning. Men som skulle visa sig vara den gulligaste och fränaste lilla filuren jag känner.

img_0211.jpg

Dog någon som stod dig nära?
→ Min morfar.

Vilka länder besökte du?
Inte ett enda! Otroligt torftigt resår (res-år alltså. Inte resår). Men man får bara konstatera att tiden har gått till Edith, pengarna har gått till huset. Och Edith.

Bästa köpet?
Vårt hus! Åh vad det ska bli kul att visa bilder! (Planen är att det kommer ett gäng bilder redan imorgon!)

Gjorde någonting dig riktigt glad?
Ja, mycket. Att få ett fast jobb blev jag verkligen lycklig för. Otroligt efterlängtat och vilken ynnest det är att få trivas så bra. All hjälp från våra familjer kring renoveringen har också gjort mig väldigt glad. Helt överväldigad av allt de har gjort.

Midsommardagen 2016_2

Midsommardagen 2016_4

Midsommarafton 2016_19

Saknar du något under år 2016 som du vill ha år 2017?
Ja det skulle vara sömn i så fall! Evigt tjat om detta sovande, hehe.

Vad önskar du att du gjort mer?
Pussat på Edith (jo, det fanns säkert någon sekund då jag inte gjorde det). Sovit. Fotat. Varit med vänner.

Edith 160614_12

edith-161021_4

edith-herman-160916_1

edith-kryper-161103

Vad önskar du att du gjort mindre?
Slösurfat på mobilen.

Favoritprogram på TV?
→ Skam (!!!), Game of Thrones, Orange is the new black.

Bästa boken du läste i år?
→ Åh. Har läst alldeles för få böcker. Men Keplers nya Kaninjägaren var en riktig bladvändare!

Största musikaliska upptäckten?
→ 
Att jag helst inte vill lyssna på musik alls. Till skillnad från Jakob då, som jämt lyssnar på musik. Vill bara ha radio eller poddar, och kan som mest sträcka mig till att vi lyssnar på barnlåtar.

Vad var din största framgång på jobbet 2016?
Var ju föräldraledig största delen av året, men att ett jobb var nog min största framgång!

Största framgång på det privata planet?
Att jag har landat i mammarollen, trots att det var lite slitigt i början. Nu har vi ju länge varit ett riktigt toppenteam jag och Edith! Kanske lite dåligt samvete över att hon har behövt ha mycket skötning här under renoveringen, men det är å andra sidan fint att se hur mycket hon tycker om mormor/morfar och farmor/farfar.


img_0723-1.jpg

Stefans kalas 2016_3

Största misstaget?
→ 
Att jag inte bromsat tidigare när jag känt att jag håller på att vända ut och in på mig själv för att vara bästa mamman/partnern/vännen/EFS-medlemmen osv.

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?
Jag är ju inte så ofta ledsen i vanlig fall, utan tvärtom så känner jag nästan dagligen att ”ååååh så glad jag är över livet!”, men jag har nog gråtit betydligt mer i år än vanligt. Både av hormoner men också tror jag av ren utmattning när man har varit trött.

Vad spenderade du mest pengar på?
→ 
Huset.

Något du önskade dig och fick?
Ett friskt barn. Ett jobb.

Något du önskade dig och inte fick?
Träningstid. Hjälp vad still jag har varit i år. Längtar tills vardagen är tillbaka och lite träning förhoppningsvis kan rymmas. Mer tid till bloggen hade varit roligt.

Vad gjorde du på din födelsedag 2016?
→ Jag fyllde 26 år och Edith vara bara ett par veckor gammal, men sov i stort sett hela födelsedagen så jag kunde i lugn och ro fixa för kalas. Mycket folk kom på besök och jag fick väldigt fina presenter minns jag! Hehe.

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?
→ Mer sömn. Mindre oro kring hur saker och ting skulle bli i världen. Mer bokläsning.

Vad fick dig att må bra?
Alla mammaluncher med vännerna i lägenhetshuset, otroligt trevligt och viktigt att bara få komma iväg en stund. Familjehäng. Stugmys.

Ediths dop juni 2016_10

Ediths dop juni 2016_17

Ediths dop juni 2016_1

Vem saknade du?
Bortflyttade vänner, men annars har jag turen att ha de flesta jag älskar i samma stad!

De bästa nya människorna du träffade?
Edith! Otroligt konstigt att jag inte hade träffat henne alls innan i år.

Mest stolt över?
→ 
Att jag och Jakob nu har lagt ytterligare två prövningar till vårt förhållande, nämligen bebis och husrenovering. Och tagit oss igenom även det med kärleken i behåll! Pjos. Nu kan inget krossa oss. Hehe. Jag är också stolt över bröllopsfotograferingen av Johanna och Nils, samt värdskapet på Hanna och Antons bröllop. Otroligt roliga uppdrag!

Johanna&Nils sv_1

Johanna&Nils_20

Johanna&Nils_103

Högsta önskan just nu?
Höll på att svara ”fred på jorden”. Men börjar bli  fruktansvärt less på hur läget är med krig och svält, och jag blir bara så ledsen över att vi aldrig lär oss utan att vi fortsätter döda varandra. Alla dessa bilder på syriska söndertrasade spädbarn som bärs ut ur katastroflägen, alltså jag kan knappt ta in det.

Vad tänker du göra annorlunda nästa år?
Vara snällare. Både mot mig själv och andra. Sänka kraven.

Listan är lånad från Underbara Clara!

31 Dec

Julhelgen

Jag är tillbaka! Åh va fina ni är som är inne och tittar här varje dag trots den otroligt torftiga uppdateringen – men nu startar vi upp bloggandet igen! Julhelgen är bakom oss, lägenheten är urflyttad och huset är förhållandevis inflyttad och livet är liksom tillbaka. Så härligt!! Är superpepp på att blogga igen! Har en lista i mobilen på obloggade ämnen, men hälften är väl helt inaktuella vid det här laget. ”Edith nio månader” är ett sådant inlägg. Jag menar, nu är hon ju närmare tio än nio…..

Jaja, men en sak i taget, vi börjar med julhelgen. Fantastiskt mysig! Julfeelingen har väl inte varit superhög här i december med ungefär inte ett enda julpynt eller julbakande (på grund av renovering och flytt alltså), men tack vare att andra människor runt omkring en har haft det julmysigt och fint så kom julkänslan med en rasande fart här på slutet. Vi hade lilla julafton med vännerna på torsdagskvällen, vi hade den årliga julfrukosten med tjejerna på fredagen och sedan själva julhelgen när vi fick packa det vi behövde och lämna kaoshålet som tidigare kallades vår lägenhet för att istället bo hos mor och far.

Julafton startade vi med julfrukost hemma hos mor och far, julbön i EFS Bergsviken och sedan firade vi med Jakobs släkt. Supermysig dag! Juldagen fortsatte med julfirande i Sjulnäs, och sedan blev det ”julafton” på nytt under annandagen då vi samlades med min familj. Vilken helg!

julafton-2016_2

julafton-2016_1

julafton-2016_3

julafton-2016

julafton-2016_6

julafton-2016_7

julafton-2016_8

julafton-2016_9

julafton-2016_10

23 Dec

God jul!

Trodde ni att jag hade glömt er? Det har jag såklart inte, vi har bara haft världens slutspurt efter Stockholm med allt vad hus och även då julfixande och så vidare innebär. 

Stockholm var jättemysigt! Sen hann vi hem för en intensiv helg och början av veckan, och nu mina vänner ÄR VI TYP KLARA!! Det är helt utstädat och fint, köket är på plats och elen är klar. Det saknas två trösklar med det ska vi ta tag i direkt efter julhelgen, men främst ska vi fokusera på själva flyttandet. Ett lass har redan gått, men nu har vi kvar alla möbler och det vi fortfarande har använt.

Men nu, nu har vi julledigt! Vi har hunnit ha julmys med kompisarna igårkväll, imorse den årliga julfrukosten med tjejerna och nu har vi som vanligt landat hos mor och far (där vi sover hela helgen) för uppesittarkväll. Med På spåret?! Vilken grej. Och imorgon är det julafton! Och trots att hela december har försvunnit i allt förutom julmys så känns det jättemysigt med en julhelg. Och framför allt en ledig vecka efteråt! Lyx!

Imorgon är det julfirande hos Jakobs familj med släkten. Mys!

Hoppas ni alla får en god jul! Var snälla mot varandra! ❤️

När man får sitta med och plugga geografi med morbror.


15 Dec

En paus

Haha nej, inte en bloggpaus (mer än vanligt) och inte en paus i förhållandet (även om Jakob kallade förra inlägget för ”ett karaktärsmord”) – men däremot en paus från husbygget! Jag bokade ju nämligen ett litet Stockholmsdygn till Jakob i present eftersom vi ska se Kent spela ikväll. Inte visste jag då att det skulle komma mitt i slutspurten av husrenovering hehehe….. 

Jaja, det tog faktiskt inte så lång tid att glömma kaoset i huset och flyttkaoset i lägenheten och börja NJUTA av att göra något helt annat en stund! Och än har jag inte heller börjar sakna Edith mer än vanligt, hon har det bra hos nära och kära – och jag ska njuta av varenda sekund där vi kan sova mitt på dagen om vi vill, äta i fred, slippa packa och konka på saker och….. SOVA EN HEL NATT! Alltså när gjorde jag ens det sist? Innan graviditeten typ?

Så otroligt ljuvligt. Imorgon på eftermiddagen åker vi hem, men innan dess ska vi tanka EmmaJakob-energi. 

Och nämen titta! En underbar soldag möter oss i Stockholm! 

(Ser ni vad hipstrig Jakob ser ut med skägg och polo och snedlugg utan vax, hahaha, gullig)

13 Dec

Julkort

Som ni vet så har jag ju skickat ut julkort rätt många år och i år var det ju äntligen dags att få ha vårt barn på julkortet! Jag menar, det har ju nästan varit svårt att hitta en bild per år på mig och Jakob, och Jakob har inte alls varit sugen på att bli tomtemor på bild när det nalkas jul. Jag menar det, varför inte?

Hur som helst, nu blev ju då årets jul lite som den blev – men på cirka fem minuter en intensiv lördag i huset så togs det i alla fall ett par julbilder på vårt bästa barn. Det blev så gulligt att jag bara var tvungen att göra ett litet julkortskollage av det hela. Hehe. Trots att jag i övrigt mest gillar ”vuxen”-kläder på barn så fick hon i alla fall ha en riktig Madicken-klänning! En sådan klänning var min absoluta favorit som liten, en ljusblårandig sak med förkläde, så otrooooligt fin jag kände mig i den. Kanske för att jag älskar allt vad just Madicken och Barnen i Bullerbyn heter.

Jag har sagt det förr, jag är född hundra år försent. Ja, alltså om man tänker på klänningar, miljö, underhållning osv. Inte om man tänker på hårt kroppsarbete, svält och massvis med barn. Det gäller att sortera.

God jul önskar Edith!

julkort-2016_1

julkort-2016_4

julkort-2016_5

julkort-2016

12 Dec

Saker jag stör mig på.

Okej. Kan vi bara tillsammans, med en liten smula ironi och självdistans, gå igenom min mentala lista av ”Saker Jag Stör Mig På”? Så bra, tack. 

Högt och lågt. Och ja, en del skulle kanske hävda att några punkter direkt berör en viss make som lever i samma hushåll, men det behöver vi inte låtsas om.

Utan inbördes ordning:

→ Igenkittade tandkrämstubar

Ska man verkligen behöva stå och gräva ut torkad tandkräm ur tuben vareviga morgon och vareviga kväll, bara för att en viss person inte ids stänga igen locket? Nej, precis. Och höjden av det hela är när denna vissa person tillslut blir less och, ja hör nu här, tar bort öppningsanordningen med locket. Åh, så bra idé, det löser ju situationen exakt nu – tills självaste pipen tjittar igen. Jättebra.

→ ”Lånade” laddare

Vi har varsin telefonladdare, på varsin sida av sängen. Där är min jämt, eftersom jag laddar telefonen under natten. Eller oj förlåt, sa jag, ”där är den jämt”? Jag menade såklart, ”där hade den varit jämt såvida inte någon viss person hade ”låååånat” min telefonladdare hela tiden och varje gång råkat glömma var den är”. Tänk er att ni är slitna och trötta, ni har gjort er klara för natten och ska äntligen få krypa i säng. Ni smyger er försiktigt in i sovrummet där Edith sover, klarar er förbi det knarriga stänga/öppna dörren-momentet och når sängen. Tar av er kläderna, lägger er i sängen och börjar treva efter laddaren. När du plötsligt inser. Den. Är. Inte. Där. 

→ Människor som kör långsammare än hastighetsbegränsningen

Jajaja säkerhet hit och dit, men visst snälla kan vi gemensamt konstatera att det är väldans störigt med en 42-kilometrare på en 50-väg? Liksom sådär precis under strecket så att exakt all trafikrytm försvinner. Människor som kör för fort blir man ju åtminstone av med snabbt….

→ Urladdade paddor

Ja alltså inte grodor, utan ipads. Vi går vidare på tekniktemat. Känslan när du på morgonen ser att din ipad är urladdad och tänker att du ska vara duktig och låta den ladda under dagen så att du på kvällen kan läsa den där e-boken du lånat via bibblan. Du sätter i den i laddaren, dagen går och på kvällen efter middag, nattning och bortstädning tar du äntligen ipaden och kryper upp i soffan. Trycker på knappen en gång. En gång till. Och inser att den såklart är stendöd. För att en viss person då laddat ur sin egen ipad, tagit ut min från laddaren och använt upp även detta batteri, för att sedan lämna de båda till sitt öde. VARENDA KVÄLL. Jamen visst förstår ni mig i detta, eller är det orimligt att bli irriterad!? Detta är ju skilsmässostoff. Snälla nån, allt man önskar är att få ta del av den lilla planerande energin som man faktiskt har kvar – och så slinker det en ur händerna.

VARENDA KVÄLL.

→ Dumma människor

Okej, vi lämnar laddar och tandkrämstuber, jag har gått här hemma senaste dagarna och blivit fullkomligt tokig på exempelvis den här Åhléns-historien. Alltså människor som har mage att bli upprörda över att ett mörkhyat pojkbarn är lucia på Åhléns reklam…!? Jag finner liksom inga ord? Alltså, kan vi bara vara tysta en liten stund och reflektera över det faktum att vem som helst tydligen inte får bära vit klänning och ha plastljus i håret? OBEGRIPLIGT. Nästan på samma nivå som tanten som igår ojade sig framför mig eftersom ”de inte längre fick spela bridge i sin lokal för att flyktingar skulle bo där nu.” (De hade alltså fått en ny lokal men som tydligen inte var lika bra) Citat: ”Det känns som att ingen bryr sig om oss Pitebor längre.” !?=”(? Hur dum får man vara, förstår du att ingen i hela världen någonsin kommer tycka synd om dig så länge man jämför med människor som har behövt fly från sitt land och sett familj och vänner blir kvarlämnade/dödade/mördade framför ögonen på sig? Åh, jag känner att jag blir alldeles upprörd över idiotin. Men ja människa, du har i alla fall rätt i en sak. Exakt ingen bryr sig om din bridge-lokal. Och det är precis som det ska vara i sammanhanget.

Sådär ja. Det var det utbrottet.

Tycker ni att ni anar en viss syra i många av punkterna? Mycket bra. Då har ni tolkat det rätt.

Och för er som vrider er i ångestplågor över ovissheten om urladdade ipads verkligen ska få oss att bryta upp äktenskapet, så….:

 

Det får vi se.

 

7 Dec

Min bästa unge

God förmiddag! Edith har just somnat och jag måste bara passa på att blogga om henne – för alltså, just nu är hon så otroligt lätt att ha att göra med! Hon måste helt enkelt vara i någon bra fas, för hon har varit så väldigt glad och harmonisk senaste veckan. Sitter mycket nöjd själv och pysslar på med någon liten pryl (helst en i vardera hand), äter bra oavsett om det är pasta eller torsk, sover bra på dagen och helt okej på natten (i natt vaknade hon exempelvis bara en gång för välling, yes!), det pratas mycket ”mama” (det har även viskats ett litet papa på beställning, men bara ett par gånger) och görs pruttljud, och hon ställer sig helst upp mot något och vandrar omkring runt det.

Hon har även kommit på hur man ändrar på blue rayen och med ett litet tryck med det knubbiga lilla fingret så ändras det från tv till cd-spelare – där musik från barnkammarboken startar. Och då minsann, då gungar hon med så det står härliga till! Det såg så otroligt gulligt ut när hon och Herman förra helgen båda stod mot tv-bänken och helt fokuserade dansade till ”Min piraya Maja”.

Alltså, den här människan är verkligen mitt livs kärlek. Det går liksom inte att förstå innan, trots att alla säger det. Det är också helt omöjligt att stå emot hennes kärlek. Vi är ju verkligen hennes absoluta favoriter. Och bästa stunden på dagen måste ju bara vara när man kommer hem från jobbet och hon ser en, skiner upp som en sol och sedan kryper mot en så snabbt att småarmarna knappt hänger med.

Eller de stunderna då vi bara sitter där i soffan, och kramas. Hon lutar sig mot axeln och pillrar på med något. Kan tiden bara stanna?

edith-kryper-161103_1

edith-kryper-161103_2

edith-kryper-161103

4 Dec

En salig blandning

Jaha, det verkar tydligen bara bli söndags-husuppdateringarna nu för tiden. ”Men vad gör ni annars då?” undrar kanske du som inte vill läsa något mer om målande och lister. Jamen det är ju typ bara det vi gör!? Och jag har inte ens några roliga inspirationsbildkollage att visa er, för jag sitter liksom aldrig och letar nå inspiration. Min plan är att sno rakt av från de som är bättre än mig på sånt där, hehe.

I helgen har vi exempelvis bara byggt och på kvällarna har vi 1. hängt hemma, 2. hängt hos mor och far.

Jag jobbar även en hel del med att försöka bygga upp någon slags julkänsla och inte bara tänka kan-bara-veckorna-gå-så-att-vi-får-flytta-in-och-ha-lite-tid-att-typ-hänga-med-vänner-igen. Men, det är också lika med julen är slut. Och jag älskar ju julen! Ja, det blir i alla fall inget julgodisbakande i år, men lussebullar måste jag väl ändå klämma in på någon ledig dag? Även om jag ju i vanlig ordning romantiserar bullbakandet. Det är därför det går så lång tid mellan gångerna, jag måste liksom glömma bort hur kletigt och bökigt det var innan jag kan ge mig på det igen.

Händer det något härligt i veckan då? Själv har jag jobbvecka med bara ledigt ons/tors, så då kanske vi passar på att hänga med Elin (såvida inte bebisen har kommit!!!) och Lina hos mormor, eller då förslagsvis bakar bullar. Det är även julavslutning med TG och julkonsert som vi ska iväg på. Jakob och Edith ska på terminens sista babysim och julavslutning med Liten och stor på Furubergskyrkan. Fuskigt.

Okej, men för er som nu har läst hela vägen hit så ska vi kanske bocka av huspunkterna också?

 • målaren målar innertak
 • lägga golvvärme och klinker i hall (det blev att vi tar det efter övriga golvläggningen)
 • montera skjutdörrsgarderoben i sovrummet
 • måla klart väggar
 • måla trapp
 • måla dörrfoder
 • måla garderob i hall
 • dörrarna är lackade
 • dörrhandtagen är pulverlackade i mattsvart
 • golvet är påbörjat!

Bra avprickat! Nu börjar vi faktiskt ana någon slags upploppskänsla, och egentligen har vi bara några få (men oroväckande stora) punkter kvar. Så, i veckan och tills det helt enkelt är klart så har vi detta framför oss:

 • elektriker ska sätta dit spotlights och eluttag osv
 • lägga golv
 • lägga golvvärme och klinker i hall
 • lägga klinker runt kamin
 • montera kök
 • lista kök/vardagsrummet

Bara sex punkter.

No big deal. 


Det här är för alla som gillar IE6 och Opera på Nintendo Wii.

Tyvärr kommer den här siten att se väldigt tråkig ut i för er så du gör nog bäst i att byta webbläsare. Chrome eller ett PS4 är mitt förslag.

Frågor på det?:)