30 Maj

Tårtkalas en torsdag

I torsdags var det tårtkalas i Norrfjärden och släkten samlades till ännu en trevlig eftermiddag! Skratten haglade och spriten flödade. Glada i mössan vandrade vi hemåt efter fyra parti schack på verandan. ”Håhåjaja” fnissade mormor och gjorde en dubbelvolt i bäcken längs vägen. Det blir gott med tårta tänkte vi andra och nöp oss själva i näsan.

Haha nej, så där gick det ju inte till! Vem är så dum att den nyper sig själv i näsan?

Idag är det lördag och Jakob målar farmor Dahlbäcks hus i Blåsmark, medan jag har tänkt promenera bort till vår gamla lägenhet och knipsa cykellåset så att jag kan börja cykla någon gång.

/Hon som la cykelnyckeln på ett smart ställe.

Hoppas ni får en trevlig lördag kära ni! Och ta det lugnt med spriten.

Stefans kalas 2015_8

Stefans kalas 2015_1

Stefans kalas 2015_2

Stefans kalas 2015_3

Stefans kalas 2015_4

Stefans kalas 2015_5

Stefans kalas 2015

Stefans kalas 2015_6

Stefans kalas 2015_7

28 Maj

Göra egna fröpåsar

Jag odlar ju alltid lite kryddväxter såhär på våren och det är egentligen mer för grejen att få odla något än att jag nödvändigtvis behöver massor med kryddor.

Men när man då köper fröpåsar så blir det alltid flera frön kvar, jag vill ju nämligen hellre odla många kryddor men inte så många av varje.

Häromdagen fick jag då ett tips om att göra egna fröpåsar och ge bort dem till någon man tycker om (eller typ som mors dag-present). Och tänka sig, plötsligt blir några små billiga frön en rätt gullig liten present!

Att vika fröpåsarna var världens enklaste grej. Enklare än att både vika askar och att vika presentpåsar. Bara så ni vet.

Du gör såhär:

Klipp ett papper i en fyrkant på cirka 15×15 centimeter.

Vik en gång på diagonalen.

Vik in kanterna på detta sättet, och sätt en flik i den andra.

  

Då får du liksom ett utrymme i flikarna för att lägga in fröerna.

Häll i fröerna, vik över fliken och klistra igen kuvertet. Eller sätt dit ett litet silverhjärta. Det går också bra.

Dekorera!
Sedan är det bara att dekorera med en liten etikett, en penna och kanske en dynamoetikett – klart!

    

Och sedan är det ju alltid trevligt att lägga ner de små påsarna i en större påse och skriva personens namn på en etikett. Och tjaa, den här påsen skulle alltså… till mig då. Återvinning när det är som bäst..?

27 Maj

Rabarbermarmelad med kardemumma

Äntligen är den här! Tillbaka efter vinterhalvårets långa vila! Jag förstår att ni alla är lika entusiastiska som jag är. Vilken grej alltså. Varje år frågar man sig själv – hur har jag överlevt? Men man gör ju ändå det, år efter år. Konstigt nog.

Jag talar såklart om rabarbern. Denna ljuvliga… frukt? Växt? Ört? Ingen vet. Rabarber är bara rabarber. Och jag tycker verkligen att det är så gott. I kakor, i pajer, som kräm eller som saft. OBS! Är ej sponsrad av rabarberriket. 

På kvällsfikat i söndags bjöd jag familjen på rabarbermarmelad med kardemumma. Ett kex, en stark ost och en klick rabarbermarmelad. Det är allt man behöver för ett lyckligt liv. (Och kärlek, vänner, pengar, hälsa osv osv)

Marmelad går ju verkligen att göra efter behag, men här kommer några slags riktlinjer:

Du behöver:

 • 05, kg rabarber
 • 6 dl socker
 • 1 citron
 • 2 tsk kardemumma

Gör såhär:

 1. Ansa och skölj rabarbern. Skär den i små bitar och blanda med socker och citronsaften. Låt stå en timme.
 2. Låt koka i 20 minuter.
 3. Tillsätt kardemumman i slutet.
 4. Häll upp marmeladen på burk. Klart! Ät med kex och ost. Åh! Kex och ost? Det är ju jättegott. *äter kex och ost med marmelad*

Rabarbermarmelad

Rabarbermarmelad_1

26 Maj

Teckning med svart bläck

Jag fick ett roligt uppdrag av Sarita för några dagar sedan, hon frågade nämligen ifall jag kunde göra två ”tavlor” med ett S och ett V på som alltså står för deras namn. Hon skickade även med en inspirationsbild som jag plockade element från, och det var riktigt trevligt! Måla med blyerts på tjockt akvarellpapper, och sedan sitta och fylla i med tunn tuschpenna. Små, små detaljer som tycktes ta lång tid, men som man ändå betar av eftersom. Mysigt med piller ibland.

Jag skulle verkligen vilja bli en sådan där som ”skissar på allt jag ser och kan sitta i timmar”, men jag behöver oftast ett uppdrag för att sätta mig och rita eller måla. Jag måste försöka lära mig att lura hjärnan så att jag tror att jag gör ritandet åt någon annan. Hehe.

I övrigt sitter jag och är putt över att min ena häl har överbelastats och att jag således inte bör jogga eller träna. Det skulle tydligen ”gå över på en vecka ifall man tog det lugnt”, men det hjälper ju inte min träningstisdag som innebär step och core med Vickan och Sofia.

Äh. ”Vad är väl ett pass på Korpen….” 

Teckning_1

Teckning_2

Teckning

25 Maj

Kvällsfika på balkongen

Som avslutning på en bra helg så bjöd vi in familjen på kvällsfika igår. Och alltså, det är så trevligt att kunna förtära den ute på balkongen. Har jag sagt det? Att jag gillar balkongen? ”Det är ju det enda du tjatar om.”  Ja det är det kanske, men sedan är det också min blogg.

Och balkong också, för den delen.

Nu ska jag somna in här på bussen hem (OBS! Ej dö.) och sedan blir det Game of thrones med Lina. Vi har sett varje avsnitt tillsammans på måndagar, men eftersom de har varit borta på solsemester i två veckor (alldeles för länge om ni frågar mig) så har vi ju nu hela TRE avsnitt att se ikapp! Och hur vi ska hinna tre avsnitt samt två veckors ikapp-pratande på bara en kväll, det vet bara Herren själv.

  

25 Maj

Snabblagad laxgryta

Jag gjorde en framtida snabbmatsfavorit häromdagen, och som visade sig vara riktigt god trots sin simpla konstruktion! 

Och eftersom jag aldrig skulle komma på tanken att undanhålla er ett sådant bra mattips så kommer det här:

Du behöver (fyra portioner):

 • 600 g laxfilé
 • Salt och peppar 
 • 1 msk smör
 • 1 msk rapsolja
 • 2 dl grädde
 • 1 dl vatten
 • 1 fiskbuljongtärning
 • 1/2 grön squash
 • 150 g sockerärtor
 • 1 msk klippt gräslök

Gör såhär:

 1. Skär laxen i kuber. Strö på salt och peppar.
 2. Stek laxbitarna i smör och olja i cirka fem minuter.
 3. Tillsätt grädde, vatten och buljongtärningen.
 4. Skiva squashen och lägg ner i pannan. Låt koka fem minuter. 
 5. Tillsätt sockerärtor och gräslök (och citron ifall man vill). Smaka av med salt och peppar. Klart! 

 

24 Maj

Gör ett eget pennställ

Jag har gjort i ordning en ny arbetsplats på jobbet och då saknade jag plötsligt ett pennställ. Och för några månader sedan hade jag ju bara knatat iväg och inhandlat ett sådant, men nu för tiden (med min återvändande kreativitetslust) så tänkte jag bara att det borde ju inte vara så svårt. Det ser man ju överallt att folk knåpar ihop med plåtburkar.

Och ja, sagt och gjort. Verkligen inga problem! Speciellt inte när man har ett helg pysselskåp som har stått orört ett tag. Vad tog det, sju minuter? Kanske åtta, om man räknar med att limmet skulle torka.

Jag tror inte att en detaljrik guide är nödvändig, men upplägget är som sådant: en ren plåtburk (det här var Bullens korv), klipp lagom storlek på ark, klistra fast. Dekorera om du vill. Klart!

Eget pennfack_1

Eget pennfack

24 Maj

Lördag, taco och en duktig Måns

God söndag på er vänner! Och fiender. Ifall jag har några sådana. *håller tummarna att jag inte har det*

Vilken lördag det blev! Jag var tillbaka från jobbet kring 14, och då åkte vi mot mor, far och Cecilia för lite häng och tacomiddag. Taco alltså. Vilken grej! Jag skulle nog, likt en elvaåring, fortfarande typ svara ”taco” på frågan om min favoritmat. Trots att jag ändå tycker mig ha uppdaterat smaklökarna sedan 2001.

Okej, sedan åkte vi i alla fall vidare mot Johanna och Nils dit vi var bjudna för Eurovision-kväll. Och vilken kväll det blev! Mycket trevligt häng, egna poänglistor, uppdukat snacksbord och sedan till råga på allt så går Måns och vinner hela alltet till vår allas stora förtjusning! Jag tror minsann att det var min största schlagerupplevelse i vuxen ålder!

Jag tycker för övrigt att det finns något trevligt i fenomenet ”hela Sverige blir uppslukade av…”, oavsett om det är OS eller schlager. Ja, förutom då min yngste bror som idag på fotbollsmatch kring klockan 16 utbrister: Va!? Vann vi??

… Jag saknar ord. 

 

Eftermiddag hos mor och far

Eftermiddag hos mor och far_2

Eftermiddag hos mor och far_3

Eftermiddag hos mor och far_4

Eftermiddag hos mor och far_5

23 Maj

Mina vänner blommorna

Under den senaste tiden har det ju flyttat in ett gäng nya blommor i vårt hem och till min stora glädje så lever och frodas de fortfarande allihopa. Hurra! Jag har vårdat dem ömt (mer eller mindre kanske, men dock) och nu när jag har börjat lära känna dem lite bättre så har jag sett att det finns några särskilda profiler som jag gärna skulle vilja presentera för er.

Såå, låt mig alltså presentera; mina vänner blommorna!

Lola

Först har vi Lola. Hon är en riktig drama queen. Så fort man vänder bort blicken så låtsassvimmar hon så att blommorna riktigt slickar bordet. Envis är hon också, för där ligger hon nämligen tills man ger henne uppmärksamhet och en drink (dry martini utan oliv). Men då är det plötsligt som att ingenting har hänt och upp reser hon sig ståtligare än någonsin med blommorna mot solen. Hon vill för övrigt kallas ”Lady Lola”. Jag har sagt att jag inte går med på det.

Per

Och så har vi Per! Per är den lilla pojkspolingen som är det senaste nytillskottet i familjen. Han var bara en liten bebis när han anlände i en plastmugg från BB Lotta Dahlbäck och ansvaret kändes tungt över mina axlar. Men det var inga problem, han växte snabbt ur vaggan och nu har han eget boende. Däremot är han en livlig prick, alltid jordig och skitigt, jag förstår då rakt inte hur han bär sig åt. Ibland sprätter han till och med ut jord utanför krukan och då förstår jag ingenting. Han måste ha en kompanjon i hemmet….

Dagny

Vidare till Dagny! Dagny är verkligen i en klass för sig själv. En sur och knarrig liten dam som man knappt vet ifall hon är levande eller död. Det kan ofta se ut som att hon har fått komma hem till himlen, men då plötsligt upptäcker man några levande kvistar. Förut var hon väldigt noggrann med håret och det låg alltid i en snygg, permanentad frisyr, men nu för tiden ser det oftast ut som ett skatbo (hoppas att hon inte läser bloggen). Såvida hon inte ska på dejt med Börje som bor i sovrummet, då plötsligt är det viktigt att jag hjälper henne ”att lägga håret”. Och tänka sig, då kan man plötsligt få en glimt av hennes forna jag!

Gloria

Här har vi Gloria! Detta är en pålitlig och glad kvinna i övre medelåldern som verkligen går att räkna med. Tjock, robust och härlig står hon där i all sin prakt. Här döljs inga extrablad inte, utan för varje dag ståtar hon istället med ”what God gave me” som hon själv brukar säga. Hon tror nämligen att hon är från Oklahoma i Amerika, men kommer egentligen från Antnäs. Gloria kräver inte så mycket, utan är liksom glad för det hon får. Det beror kanske på den fantastiska utsikten som hon har, där längst ut på balkongen.

Ronny

Och så har vi Ronny. Sist men inte minst, och absolut inte minst ofruktbar. Alltså den här mannen vet hur man fröar av sig. När han flyttade in hos oss var han en stilig ungkarl utan större framtidsutsikter, och nu har han nya avkommor varje dag känns det som. Jag har försökt berätta att lyan bara är gjord för tre och att familjen kommer behöva flytta till större ifall han fortsätter såhär, men det verkar inte bekymra honom det minsta. Han är en bra pappa, även om han kan vara rätt ful i munnen ibland. Gloria brukar säga att barnen ”gör som föräldrarna gör, och inte som de säger att man ska göra”, men jag tror inte Ronny lägger någon större vikt vid hennes visdomsord.

Vilket härligt gäng va? Kul att omge sig med trevliga typer.

22 Maj

Tvåltillverkning

Jag har ju skrivit förut om Ung kreativ och det är verkligen trivsamt. Ett arrangemang precis i min smak. Tyvärr har jag ju varit upptagen med TG (tonårsgruppen i EFS Bergsviken) alla onsdagar fram till nu, så jag har inte kunnat vara med något. Men nu har TG sommaruppehåll och så såg jag att det var tvåltillverkning på schemat – och det tycker ju jag om!

Så, Elina hakade på och väl på plats mötte vi även Sofia och Sara. Väldigt trivsamt med lite tvålfixande sådär en onsdag! Det fanns alla möjliga färger. Neon och glitter. Hur mina tvålar blev? En vit och en ljusgul. I släta formar för att få ”gammeldags stil”. Ni hör. Jag blir inte roligare än så, tyvärr.

Det roligaste var nästan att pyssla in dem i trevliga omslagspapper. Hann till och med måla en liten lingonkvist. Och det är ju inte alla dagar som man hinner måla just lingonkvistar!

Tval

Tval_2

Tval_1

Det här är för alla som gillar IE6 och Opera på Nintendo Wii.

Tyvärr kommer den här siten att se väldigt tråkig ut i för er så du gör nog bäst i att byta webbläsare. Chrome eller ett PS4 är mitt förslag.

Frågor på det?:)