30 Mar

Födelsedag

Och så var det dags för den årliga födelsedagen! Och nej. Hur mycket jag än känner efter så tycker jag fortfarande inte att det blir tråkigare att fylla år ju äldre man blir. Jag tycker det är ganska härligt! Däremot märker jag ju att fokus flyttas, när man var liten var det betydligt mer pirr kring paketen, idag är det roliga att få bjuda in nära och kära till kalas. Plus att idag tycker jag det är ganska härligt när alla andra fyller år också!

Födelsedagen bestod av tidig frukost på sängen, några timmar på nyjobbet, för att sedan susa hem och samla ihop storfamiljen. Vi spenderade nämligen kvällen med att först äta hamburgare och sedan bada på Pite havsbad! Det var inte igår! Mamma, pappa, jag, Jakob, Martin, Elina, Viktor, Sarita, Olle, Cecilia och Elinas lillebror Kim. Ja, ni hör ju. Så väldans roligt! Det tävlades, simmades och svaldes vatten. Alla blev elva år igen. Förutom Olle, Kim och Cecilia. De blev ju liksom inte äldre när de badade… ja, ni fattar…

Lördagen innebar släktkalas där delar ur fin-släkten kom på besök. Jag blir nästan alltid lite rörd för att jag har så många underbara människor i mitt liv. Tänk den dagen man kanske får har ett bröllop, få samla varenda en som man älskar mest av allt på samma ställe…!

Tack för alla gratulationer, jag är glad att jag har er!

 

24 Mar

En liten bebis

Tänka sig, det blev både kusin-hus och kusin-bebis igår! Åh, jag kunde knappt slita mig från lille Sive – han är så liiiten och så bedååårande! Bara några dagar gammal låg han där och sov medan han lyftes från famn till famn. Och tänka sig, med jämna små mellanrum verkade det vara min tur igen..? Tur för mig!

Lille, gulle du…!

23 Mar

Kvalitativ humor

Dessa underbara söndagar när en riktigt god frukost hinns med – då bara måste dagen bli bra. När man liksom orkar koka de där äggen, eller när man orkar lägga upp skinkan lite extra snitsigt. Då mår man!

För övrigt har jag suttit och fnissat för mig själv hela dagen. Ibland kan verkligen den enklaste saken få mig att skratta från djupet av mitt hjärta. Jag måste ha varit den som uppskattade appen face swap mest av allt, och de här bilderna som snurrar på nätet med ”one liners” kan jag också tycka är så fantastiskt roliga. Nu idag har jag suttit och gjort små filmer som Hannah tipsade om, man laddar upp bilder på folk man känner och då klistrar sidan in ansiktena på små krullhåriga cykelpojkar och så sjunger de ”We built this city” och sen…

…okej, det här känns som ett klassiskt exempel på något som måste upplevas och inte återberättas. Den på mig och bröderna fnissade jag länge åt, och den med mor, far och Cecilia var också rolig… hehe…. ni kan göra egna filmer också…

Okeeej, tiden rusar när man har roligt, nu måste jag kila, det vankas nämligen kalas! Ett kalas där jag både kommer att få se ett nytt kusinhus och förhoppningsvis en ny kusinbebis! Lycka!

21 Mar

Eget mineralsmink

Åh, gårdagskvällen hade jag verkligen sett fram emot, då var det nämligen dags för tillverkning av eget mineralsmink på Ung kreativ som jag har berättat om tidigare!

Jag har alltid varit intresserad av make up och för mig är det bästa morgonstunden när man får ta fram penslarna! Det är som att måla en tavla varje morgon. Man börjar med en blankt papper och ju mer man gör det desto bättre blir man. Vad säger ni – män och kvinnor som ser ut lite mer som de rika i Hunger games, hade inte det varit något? Ingen annan som…?

Eh, hur som helst, att göra sitt eget mineralsmink – sicken dröm! Detta fantastiska smink som snarare hjälper hyn än stjälper den. Jag har enbart använt bare minerals puder som underlag i snart tio år, och kan få rysningar i hela kroppen när jag tänker på tiden som ung tonåring när man smetade på tjocka lager av billig foundation med massa konstgjorda ämnen. *får rysningar i hela kroppen* 

Sofia som driver Tvålköket börjar nu i dagarna sälja det man behöver, hon verkar vara den enda som säljer ingredienser till mineralsmink i Sverige och hon guidade oss tålmodigt igår. Det är mycket kemi och pyssel att hitta rätt nyanser och toner! På hennes blogg publiceras nu i dagarna en guide med olika recept.

Titta! Bara burkarna i sig gör mig lycklig!

17 Mar

Hemavan när det är som bäst

Vi är hemma och jag lever! Inga brutna ben, inga vridna knän och härligt mycket träningsvärk! Okej, vem försöker jag lura, träningsvärken tar kål på mig. Det känns som att mina vadmuskler är fyra centimeter korta. Men det visar ju då på att jag åtminstone har åkt slalom! Samtidigt som det röda fejset visar på att jag också har suttit en hel del och solat i sittgropen… En perfekt blandning om ni frågar mig!

I övrigt har vi haft en finfin helg med underbart väder (förutom fredagen då allt var stängt, men då hittade vi på annat), snälla och glada ungdomar och inga större olyckor! Vi har ätit mycket som det sig bör på läger, vi har lekt lekar och badat en hel del. Och jag har liksom kommit på hur man ”badar” igen!Det tog en stund innan det lossnade, jag menar – vad gjorde man i ett par timmar när man badade i poolen förut?? Men efter ett tag kom jag på det. Någonstans där inne gömde sig idéerna. Så…

…här kommer några punkter på vad man kan roa sig med i en pool:
– dyka med cyklop (titta under vatten, leka sjöjungfru, dyka upp obehagligt bakom folk)
– lära sig simma som en delfin
– försöka simma så många längder som möjligt samtidigt som du håller andan
– samlas i stor grupp och göra en gemensam virvel i vattnet och sedan försöka byta håll
– flyta (med cyklop så att man inte blir skvittrad i ögonen hela tiden)
– tävlingar i alla de olika former på, bakom, under och framför flytleksakerna

Sådärja. ”Vilken användbar lista” tänker säkert ni och jag vet – nu kan ni alla bada länge, länge!

12 Mar

När skidorna dammas av

Till helgen är det dags för en tur till Hemavan med TG (tonårsgruppen) som jag är ledare för. ”Jättekul” tänker kanske ni, och jag håller med er på alla sätt och vis – det är verkligen något att längta till. Förutom en sak.

Skidåkningen. 

I flera vintrar har jag glatt kunnat konstatera att jag ännu en gång har klarat mig utan att ta fram de silvriga racer-skidorna som står i förrådet hos mor och far. Ibland kan jag få för mig att jag ändå tycker det är roligt att susa ner för branta backar, men sedan tar jag snabbt mitt förnuft till fånga. Men nu är det alltså dags igen. Dags att damma av skidorna, prova pjäxorna samt fila på slalomtekniken. ”Tyngden på dalskidan, älskling!” ekar i bakhuvudet och jag tänker att jag nog ändå inte var så dålig på den tiden när det begav sig.

Sedan slår det mig.

1. Jag vred knät riktigt rejält i sjätte klass när jag tittade efter en snygg kille.
2. Jag brukade smyggråta lite och hyperventilera när jag råkade hamna i svarta backar.
3. Jag har inte ens åkt så mycket som jag tror, eftersom jag ju främst har legat såhär de senaste tre skidresorna:

Men äsch. Vad vore livet utan utmaningar? Det bästa är i alla fall att jag nu är vuxen och inte bryr mig om min ”cool-status” längre vilket innebär att jag kan åka bara lätta backar.

Ifall jag inte hör av mig de närmaste dagarna så vet ni var jag ska leta.

Sunderby sjukhus. 

12 Mar

Tillbaka som kommunikatör

Nu är det förresten dags att berätta – den första april börjar jag på ett vikariat under ett år som kommunikatör/pressekreterare på Luleå stift! Så fantastiskt roligt!

Jag trivdes otroligt bra som informatör i Piteå församling och jag är väldigt glad över att få fortsätta i samma miljö. Få sitta i den vackra byggnaden där Luleå stift är stationerade, med mina fina kollegor och få arbeta med det jag tycker är roligt. Jag känner mig verkligen lyckligt lottad!

Det är bara några veckor kvar innan jag startar, och innan det ska jag passa på att njuta av lite oplanerad ledighet. Jag ska jobba det som erbjuds, men samtidigt med gott samvete njuta av de lediga dagarna. Hälsa på mor- och farföräldrarna, hänga med Cecilia, pyssla, läsa böcker. Ta promenader i vårsolen. Så ljuvligt. Idag har jag tillexempel frisörbesök som enda punkt. Man kanske skulle ta sig en sväng förbi biblioteket också…? Man kanske till och med skulle sitta kvar i biblioteket och läsa!?

Jag vet. Revolutionerande.

11 Mar

Att vara medlem i Svenska kyrkan

Jag har varit medlem i Svenska kyrkan (och EFS) hela mitt vuxna liv, och efter att ha jobbat i organisationen det senaste halvåret har jag fått en ännu djupare förståelse för hur mycket som faktiskt görs. När jag hör att folk går ur Svenska kyrkan vill jag bara ta tag i deras axlar och skaka dem hårt.

För vet ni? Det spelar ingen roll vilken religion du har eller om du tror på något. Att vara medlem i Svenska kyrkan handlar om att bidra till något så mycket mer.

Varje vecka ordnar kyrkan massvis med aktiviteter för alla åldrar. Det är SFI som samlar många, många varje vecka där personal och volontärer från församlingen ger tid och energi för att umgås och undervisa nya pitebor i det svenska språket. Det är körer med hundratals deltagare, det är barngrupper, sorgegrupper, det är umgänge och aktiviteter för daglediga, för pensionärer, för arbetslösa. Det är ungdomsgrupper för ungdomar som behöver ett sammanhang, det är pizzakvällar, filmkvällar, läger och nya vänner. Det är stödsamtal, själavård och hembesök till ledsna, ensamma, frågande och utsatta människor. Jag kan fortsätta hur länge som helst. Och allt är helt gratis. Vilket innebär att alla har möjlighet att delta, oavsett ekonomisk situation.

Oavsett religion – vad finns det att inte vilja stötta?

Ursäkter som ”jag vill inte stötta tron på Gud” eller ”jag tycker det är för dyrt” är inte speciellt relevanta, för den stora frågan är:

Vill du bidra till människors välmående, till att skapa en mötesplats för de som vill och behöver samt hjälpa människor att känna att de har ett syfte och är betydelsefulla – för en procent av det du tjänar? 

Då tycker jag att du ska fortsätta vara med i Svenska kyrkan. Och helst många, många fler föreningar som jobbar för precis samma sak.

Jag läste ett blogginlägg härom dagen där jag tycker bloggaren beskrev det så bra.

”Ett medlemskap i Svenska kyrkan är att bry sig, det är att bidra och vara med, det är att få uppleva att man är större än sig själv och tillhör något som går igenom tider och rum. Det är att bidra till rättvisa och till människor välmående. Det är att skapa ett tryggt rum för alla de som söker sig dit. Att få bidra med en mötesplats för dem som så vill. Det är att stå värd för konserter och kultur, vackra kyrkor och underbara skådespel. Ett medlemskap i Svenska kyrkan är genomsyrat av öppenhet, närvaro och hopp. Men nähä, vill man världens sämsta så visst. Okej, gå du ur.”

10 Mar

Pizzamuffins och blöta hundtassar

Man blir verkligen sugen på att promenera när solen skiner! Sedan är det lite extra trevligt att gå förbi Martin som bor nära och hämta upp Alfons för en långrunda, så slipper hunden vara själv hela dagen. Dock ska sägas att hundpromenader inte är riktigt samma sak som enskilda promenader. Låt mig lista några skillnader:

– Alfons går fortare än mig. Och gärna precis framför mig också. Jag försöööker lära honom att gå bredvid mig, meeen… vad ska jag säga? Jag har aldrig varit någon hundexpert precis.
– Alfons vill äta upp alla löv och alla pinnar. Vår = bara löv och pinnar på vägarna. Löv och pinnar = risk för att de fastnar i halsen och dödar hund. Död hund = tråkigt slut på promenaden.
– Alfons bär inte ytterkläder. Vilket innebär att han blir sjöblöt och sedan vill han inte alls torka tassarna när man kommer in. Blöt hund = sandig, lerig och hårig soffa. Hos Martin alltså. Ni trodde väl inte att vi gick till vår lägenhet? 

På tal om något helt annat så hittade jag ett sådant trevligt och snabbt frukost/mellanmålsrecept härom dagen, nämligen lite omelettinspirerade pizzamuffins! Jag upptäckte till och med såhär i efterhand att de var rätt fria från kolhydrater vilket är trevligt, kolhydrater får jag i mig ändå. *äter glatt resterna från gårdagens tårta*

(Nej, det gör jag inte. Den tog Viktor och Martin med sig. )

Du behöver:
8 st ägg
1 dl vispgrädde
1 dl keso
1 dl riven ost
1 tsk bakpulver
tomatpuré
skinka
en nypa oregano
salt
peppar
8 st körbärstomater 

Gör såhär:
– Sätt ugnen på 200 grader.
– Blanda ägg, grädde, keso, riven ost, bakpulver, oregano, salt och peppar i en bunke.
– Skär skinka i små bitar och blanda ner i smeten tillsammans med tomatpuré.
– Fördela smeten i muffinsformar, ett tips är att använda en muffinsplåt för finare form.
– Toppa med en halv tomat och grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter.

Ät dom lite varma eller ät dom kalla senare!

10 Mar

Det ljusa kalaset

Åh, lycka är när våren är här så att man faktiskt kan börja fota ordentligt igen! Välkommen du ljuva ljus!

Vi har haft en finfin helg! Fredag jobbade jag kväll, men i lördags hade jag och Jakob en härlig kvalitétsdag med stadsbesök, lunch på stan och Melodifestivalen-mys. Man ska verkligen inte underskatta att bara hänga med varandra trots att man bor ihop, det är ju helt annorlunda att faktiskt vara med varandra under en dag!

Vi kan väl säga att vi laddade inför gårdagen som var en riktig kalasdag! Först kalas för Tim hos en höggravid kusin och hennes man (hon är beräknad till imorgon, men det märktes ju såklart inte alls). Jag längtar verkligen efter ett litet kusinbarn! Riktigt nyföddbebisgos är inget man är bortskämd med.

Vidare från kalaset åkte vi raka spåret till en restaurang i stan där vi samlades hela familjen och firade min kära mor och bror som fyllde år igår och idag (det fick bli istället för kalas eftersom mor och far renoverar köket). För att sedan åka vidare till oss för att äta tårta. Jamen ni hör ju. Så myche trevvlit!

Det här är för alla som gillar IE6 och Opera på Nintendo Wii.

Tyvärr kommer den här siten att se väldigt tråkig ut i för er så du gör nog bäst i att byta webbläsare. Chrome eller ett PS4 är mitt förslag.

Frågor på det?:)