23 Dec

Vikten av ett fint yttre

Nej, det här är inte ett debattinlägg om utseendehets. Det här är ett inlägg om hur roligt det är att öppna fina paket! Jag blir alldeles till mig när jag får något med posten som bara är så fint att man knappt vill öppna det. Våra pysselpaket har verkligen varit ett trevligt inslag i vardagen.

Häromdagen var det Lina som levererade ett mycket lovande paket, och nu råkar det vara så att jag vet att alla inte har öppnat det än så jag väntar med innehållet – meeeen det var omsorgsfullt inslaget! Grovt papper, grovt snöre, lacksigill, silkespapper, bokmärke!

Idag kan ni förresten komma till Gallerian i Piteå mellan kl 10-12 och få era julklappar inslagna av moi. Jag står där med jobbet och slår in paket för en tia, sedan går alla pengar till julkampajen! Bra va?

22 Dec

Frukost med frissiga fruntimmer

Gissa vad jag har kommit hem från? *trumvirvel*

Den ååååårliga juuuulfrukooosten! Yes, och det var lika magiskt som alltid. Speciellt när man får sitta i morbror och mosters fantastiska glasveranda. Julbadet var också härligt – jag simmade bara två vändor. Det fick räka (haha, simma – räka, fattar ni!?).

Gröt, julskinka, vörtlimpa, saffransbröd och mycket mer. Älska. Julfrukost. Med. Tjejerna.

Nu ska vi iväg på släktmiddag på Jakobs sida! Det är bråda dagar dessa juldagar! Imorgon jobbar jag några sista timmar, sedan är julhelg på riktigt!!

18 Dec

Prickiga fyrlingar. Typ.

Prickiga paket, prickiga julkort – det är årets julmönster det! Och jag som inte ens är så väldigt förtjust i prickar egentligen. Kanske har jag ändrat mig. Eller så har Jakob hypnotiserat mig till att tycka om det. Ibland tittar han nämligen så konstigt på mig och plötsligt kan han hålla upp en guldklocka framför mig. ”Du känner dig trööött” mässar han medan han stirrar och viftar med klockan. ”Eeh, nej Jakob, sluta vara obehaglig” svarar jag och går därifrån. Men ibland misstänker jag att något har hänt. Tiden har gått fort, saker står inte på samma plats, och på nätterna… då kan jag vakna av att han skrattar i sömnen…

Eller så kanske jag bara har ändrat mig. Något utav de alternativen.

Vet ni vad jag har väldigt glad för idag? Idag är jag glad för att mina fina, fina dubbel-Hannor, Linor och Sofior är på väg till Piteå inom de närmaste dagarna!! Åh, det ska bli så himla mysigt med den årliga julfrukosten med tjejerna! Vi brukar börja med att julbada, eller officiellt ”motionssimma”. Men när typ åtta tjejer glider ner i en liten bassäng och pratar alldeles för högt, då brukar det snabbt bli tomt i badet och plötsligt kan man fokusera på att leka delfin och flyta på rygg istället. Frågor på det?

På tal om Lina så drömde jag i natt att hon berättade att de hade fått fyrlingar för två veckor sedan. Nicke var likblek, Lina var supernöjd och skulle absolut hel-amma alla i minst två månader. Och jag, jag var sur för att vi nu inte skulle få ett enda barn i samma ålder. ”Det hade ni väl kunnat tänka på…”

Eeh, just ja. Julkorten!

15 Dec

Polkagrisbräck

Jag kan verkligen inte sluta stoppa polkagris i allt jag gör. Gott är vad det är. Jag gjorde lite polkagrisbräck. Vit choklad, ljus choklad och polkagris = gott julgodis. Sådan där ischoklad typ kan jag faktiskt vara utan.

Du behöver:
100 g vit choklad
100 g mörk choklad
Ett gäng krossade polkagrisar

Gör såhär:
– Ställ fram formar.
– Smält den vita chokladen och fyll formarna till en tredjedel. Låt den stelna i kylen.
– Gör samma  med den mörka chokladen.
– Strö över krosset från polkagrisarna. Klaaaart!

14 Dec

Sammanfattning av året

Gjorde du något 2013 som du aldrig gjort förut? Ja, jag jobbade för första gången under en höst, jag besökte Norge och jag tränade för första gången flera månader i sträck.

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år? Inte någon av mina närmaste men många, många i min bekantskapskrets!

Dog någon som stod dig nära? Nej, som tur är. Döden har varit väldigt långt bort det här året, vilket jag är glad för.

Vilka länder besökte du? Belgien och Norge. Och snart Frankrike!

Bästa köpet? Vår kamera som vi köpte till mig som examenspresent!

Gjorde någonting dig riktigt glad? Åh, det är så mycket som jämt gör mig glad. Att jag har fått arbeta heltid med ett fantastiskt jobb den här hösten. Att få vara på bröllop. Att det byggdes sovstugor på Jakobs föräldrars stuga gör mig verkligen glad, eftersom det innebär att vi kommer att kunna spendera hela somrar där. Att jag har fått umgåtts mycket med syskonen och deras tjejer.

Saknar du något från år 2013 som du vill ha år 2014? Tid. Det känns som att det alltid saknas tid. Tid för att hälsa på alla man vill, tid för att vila. Tid för att bestämma vad man vill göra och tid för att njuta av allt det fina.

Vad önskar du att du gjort mer? Lagat mat och pysslat.

Vad önskar du att du gjort mindre? Surat mot Jakob när jag har varit ap-trött. Det händer i och för sig nästan aldrig…….

Favoritprogram på TV? Sommar/Jul med Ernst, Vampire Diaries, Skavlan.

Bästa boken du läste i år? Oj, svårt! Men Morgon i Jenin var riktigt bra!

Största musikaliska upptäckten? Att jag gillar att lyssna på house när jag kör bil. *skruvar på volymen och pressar ner gasen*

Vad var din största framgång på jobbet 2013? Ja, att jag fick ett så roligt jobb under hela hösten. Att jag fick känna att jag var duktig och att jag hade kompetenser som efterfrågades. Det gav självförtroende!

Din största framgång på det privata planet? Det har, tack och lov, varit ganska stabilt på det privata planet. Jag trivs väldigt bra med hur situationen ser ut med relationer och boende, men en egen liten familj skulle ju vara rätt trivsamt…

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år? Ja, det här är ju alltid jättesvårt. I våras hade jag en väldigt trevlig tillvaro med C-uppsats och träning, men ändå det ständigt molnet med jobbfrågan. Samma i höst, supertrivsamt på jobbet, men fortfarande osäkert inför framtiden.

Vad spenderade du mest pengar på? Allt. Pengar hit, pengar dit.

Något du önskade dig och fick? Ja, jobb under hösten!

Något du önskade dig och inte fick? Jaa. Ingen förlovningsring, inget barn. Fail.

Vad gjorde du på din födelsedag 2013? Jag hade släktkalas och myste hela helgen eftersom det var påsk! Väldans trevligt!

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre? Få ett jobb som jag får vara kreativ på och som är en tillsvidaretjänst.

Vad fick dig att må bra? Min familj (Jakob inräknat). Ensamtid. Ett roligt jobb. Kreativa projekt. Vänner. Kalas.

Vem saknade du? Lina. Och vännerna som inte bor i Piteå.

De bästa nya människorna du träffade? Alla nya kollegor och främst Magnus!

Mest stolt över? Jag är nog mest stolt över att jag faktiskt lär mig nya saker hela tiden. Och att det inte är så mycket som jag inte klarar av. Jag har fått lite egoboost i höst så jag är faktiskt rätt stolt över mig själv.

Högsta önskan just nu? Att julen får bli en tid för vila och energipåfyllning!

 

13 Dec

Julklappshysteri?

Inte här inte. Här är julklapparna under kontroll. Låt mig tänka… Japp, jag är färdig! Jag förstår inte varför människor väntar tills sista minuten och sedan hetsköper i panik samtidigt som man klagar på hur långa köer det är på stan. Julklappar som kan vara så roligt.

Mina bästa handla-julklappar-tips:
– Gör en julklappslista i lugn och ro hemma (i mitten av november är lämpligt). Googla för inspiration, fråga personer som känner personen ifråga.
– Beställ det som ska beställas på internet direkt efter, då finns det ingen risk att det inte hinner levereras.
– Ta en hellördag på stan i början av december då du köper resterande julklappar – och gör dagen trevlig! Fika med en vän, ha vintriga myskläder och pricka av listan med känslan att du har flera veckor kvar ifall något inte skulle finnas.
– Slå in alla paket i mitten av december och låt dem ligga som fin dekoration fram till jul.

Voilà! Lätt som en plätt! Helt plötsligt har du minskat risken för stress och ångest.

Jag insåg att ”grejen” med årets julklappar tydligen är att de är små till storleken. För utseendet kör jag bara vitt och rött med mönstrat papper. Förra året var det svart och lite äldre stil på pappret. Det är kul att variera!

12 Dec

Knäck med turkisk peppar

Japp. Det är precis så gått som det låter. Att jag sedan inte hade tålamod att vänta tills min knäck blev riktigt knäckig – det är en annan sak. Jag menar, först kokar knäcken över. Jag flyttar kastrullen till en annan platta som jag slår på. Medan jag rengör den första plattan med en väldans frenesi så kokar det över igen. På den andra plattan. Sirap på spisen är inte att rekommendera. Det blev väl en nio stycken mjuka knäckisar typ.

Men smaken mina damer och herrar, den är magisk. Choklad och lakrits – bästa kombon.

Du behöver:
10 stycken turkisk peppar-karameller
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
2 msk smör

Gör såhär: 
–  Krossa godisarna i en mortel.
– Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och koka utan lock tills smeten klarar kulprovet, rör om. Koktiden är typ 15-30 (mer mot 30 skulle jag säga).
– Tillsätt turkisk peppar och smör.
–  Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna och ställ svalt. 

Kulprovet: Häll några droppar i iskallt vatten och rulla till en kula som ska bli fast.  

11 Dec

Hemmatrivsel

Jag tycker det är så väldans mysigt att vara hemma hos människor just kring jul. Det känns som att folk anstränger sig lite extra för att det ska vara fint och mysigt – och just ordet ”mysigt” måste ju vara mitt favoritord. Trivsamt, skönt, hemtrevligt. Bara trevliga synonymer.

Jag gillar även att vara hemmahemma kring jul. Alltså hemma i lägenheten. Jag försöker hålla den så städad som det bara går och tar varenda chans jag har att tända ljus och sätta på musik. Som jag kanske har berättat så julpyntade jag nog en och en halv vecka innan första advent, men till försvar har vi inte så supermycket julpynt. Och absolut inga tomtar. Men ljus, rött, mossa och ljusslingor – det har jag gärna.

En favoritstund på dagen är när jag får sätta mig framför julkalendern på morgonen innan jag åker till jobbet och äta frukost. Alltså årets julkalender!? Jag skrattar högt! ”En kam…? Nejnej, det här är en ekorrklyvare.” HAHA.

Synd dock att favoritstunden bara varar typ 6,5 minuter. Lite snålt med kalender om ni frågar mig.

10 Dec

Spandex när det är som allra bäst

Alla helger är så trevliga såhär innan jul. Är de lugna – då finns det mycket att pyssla på med. Är de proppfulla – då är det bara roliga saker.

I helgen har vi hunnit med ännu ett Café Tre, det har varit ungdomsmöte som jag var mötesledare på, vi har haft besök av Martin och Elina, vi har haft fantastisk spelkväll hos Berggrens – och vi har varit på innebandyturnering. KRIK Open.

Jag ger er: Adams superhjältar!

Jag måste säga att jag hade bästa dräkten av alla. Jag kände mig grymt snygg. Spandexdräkten satt perfekt och det var inget som skavde eller var obehagligt. Visst ser ni mig? Där nere till vänster? Nej, till vänster sa jag! Hehe näää, det är klart ni inte ser mig! För kan ni gissa vilken superhjälte jag var…?

Jag var ju Osynliga mannen!! Vadå ”har aldrig hört talas om superhjälten Osynliga mannen”? Alltså ni har ju ingen fantasi. Osynliga mannen är ju superkänd. Slinker igenom hål, försvinner genom dörrar. Är osynlig… … …
Det var otroligt viktigt att inget skulle sticka fram under dräkten såklart. Då hade det ju inte blivit osynligt. Till och med innebandyklubban fick en bit osynlighets-spandex.

Jag kunde inte låta bli att bära dräkten igår på jobbet. När Magnus satt inne på kontoret så smög jag upp bakom honom. Nära, nära hans öra. Sen väste jag: ”Inviiiiisiibleee”….

Ni skulle ha sett hans min. Jag säger bara: Fasa i dess renaste form.

2 Dec

Du älskade första adventshelg.

Dessa älskade, ovanliga bubbelhelger. Det händer typ en gång per år att Jakob blir förkyld. Och nej, det är ju inte så kul för honom men det resulterar ofta i årets enda Emma-och-Jakobs-bubbla-helg. I fredags for vi helt enkelt och köpte taco och godsaker för hela helgen, och sedan stängde vi in oss i vår julpyntade och storstädade lägenhet och myste utav bara den. Vi såg På spåret, Skavlan, Så mycket bättre – LIVE! Eller alltså, när det sändes. Live är det ju inte. Förstår ni väl? Jag gjorde julkort, tog en promenad och handlade nästintill alla julklappar, tände ljus och mådde gott. Kreativ retreat eller hur var det? Sedan går en och en halv dag rätt fort, men ändå. Jag kände hur det gnistrade till.

Söndagen spenderades på adventsgudstjänst och på Storstrand där alla vuxna familjemedlemmar åt årets första julbord. Hoouggatjacka, yeaah, GOTT, yahooo! Tack för det älskade mor och far!

Och sedan, på toppen av allt, julkalender. Ja, jag säger då det. Ge mig fler första adventshelger, tack. Det är sådana helger som behövs för att man ska bli glad i själen.

Det här är för alla som gillar IE6 och Opera på Nintendo Wii.

Tyvärr kommer den här siten att se väldigt tråkig ut i för er så du gör nog bäst i att byta webbläsare. Chrome eller ett PS4 är mitt förslag.

Frågor på det?:)