31 Okt

Maskeradinspiration och en förändrad värld

Det var så vackert. Snöflingorna föll sakta mot marken och lade sig som ett vitt täcke över de bruna löven. Världen blev plötsligt som ny och jag njöt när det knarrade under mina kängor. Vilket mys! Vilken morgon!

Plötsligt händer det. Det som inte får hända. Temperaturen klättrar över noll-strecket och plötsligt är snöflingorna inte flingor längre. De är droppar. Regn. Spöregn. Det går fort, knappt så man märker det, när den pluffsiga snön blir slask. Slask. Jag hatar slask. Jag kan ta regn, jag kan ta snö. Men slask, det är faktiskt besvärligt. Sjöblöt om småfötterna blir man och halkar gör man också. Tripp, tripp, tripp, låter det när man tvingas gå framåt med små steg.

För övrigt ser jag på Nyhetsmorgon att det närmar sig Halloween (jag fattar aldrig dock vilken helg det är, jag trodde Halloween var förra helgen eftersom det inte ska vara på Allhelgona?), och det har aldrig riktigt varit min favorithögtid, däremot älskar jag övriga maskerader. Vi har hunnit med ett par under åren, och jag letade fram en bild som togs för några år sedan där jag och Jakob hade förberett oss inför ett djungeltema. Tadaaa! Koksnöt och banan.

Martin sa då att han tyckte att våra utklädnader framhävde våra riktiga former. Jag förstår inte alls vad han menade…?

30 Okt

En ny liten familjemedlem!

Åh, jag är så glad! Vet ni? Jag ska bli faster! Faster! Förstår ni så roligt?? Det är ju verkligen det bästa av två världar, man får bara vara megasnälla och så slipper man uppfostrandet. Som jag längtar så tills jag får mysa och snusa på den lilla, lilla kroppen. Jag ska bli förstaskötare, så fort Martin och Elina vill ha avlastning så kommer jag att vara där. Räkna med mig. Sedan när man vill vara obunden och fri, så får man lämna tillbaka det lilla livet. Bra va?

Idag fick vi åka och hälsa på honom. Ja, alltså, det är ju inte en bebis vi pratar om? Det förstod ni va…? Möt min blivande syskonhund – Bob! (jag vet inte om namnet är helt bestämt, men det lutar åt det) Är han inte bedårande??

Titta bara på honom! Rynkig, fet och liten! Ja, alltså Bob menar jag, inte Martin…

Cecilia hade nog helst kramat ihjäl det lilla livet på fläcken. ”Gulli!!” utropade hon om och om igen!

Jag kunde knappt stå emot när sju par ögon tittade upp mot mig. ”Ta med mig, Emma! Jag vill så gärna bli din lilla vän, ser du inte så söt jag är..?” Men jag klarade det. Tvingade mig att slita blicken ifrån dem och sedan gick jag. Raka vägen ut genom dörren, utan att vända mig om.

Om tre veckor anländer han. Lagom till när jag inte är hemma….. Vi får hoppas att han inte hinner växa så mycket under de resterande två veckorna som går innan jag är tillbaka. Hejdå Bobbelibobban, vi ses snart igen!

29 Okt

När färgerna blir lite klarare

Mina vänner! Tänk vad saker kan vända fort. Man kan ha något som ligger och gnager någonstans och när det sedan plötsligt löser sig så får allt runt om en lite mer färger! Plötsligt är man bara genomglad igen – lite så känner jag nu! Idag känner jag bara att ”det blir bra, det ordnar sig!”

Tentan är över och nu ska jag bara se till att njuta av de sista dagarna i Piteå innan jag ska njuta av veckorna i Stockholm!

20121029-215844.jpg

20121029-215857.jpg
Förresten, jag har något stort att berätta imorgon! Jag ska bara ordna bilder först.. Hehe, kika in imorgon så för ni se..!

29 Okt

Hemtenta och en ljuvlig måndagsmorgon

Godmorgon! ”Vilken klar, frostig morgon, med härligt fågelkvitter och en fantastisk stämning som vibrerar i luften, det här kommer bli en alldeles utsökt dag!” Så känner jag inte. Tänkte bara göra det klart.

Jag är trött, är uppe alldeles för tidigt, har ett begynnande halsont, har ont i huvudet – och så har jag hemtenta. Vilket troligtvis är anledningen till allt det innan nämnda.
Men, mina vänner, det här är sista rycket i kurserna nu! I eftermiddag, när jag har lämnat in detta så är läsperiod 1 avklarad! Eller ja, rent poängmässigt så är den ju klar om hemtentan blir godkänd.. Men jag har tilltro, jag kan klara det! ”Yes, we can!”

Nu ska jag göra mina rutiner innan hemtentan börjar. Jag ska röja undan omkring mig, jag ska göra i ordning frukost, tvätta mig, sätta upp håret i en tofs och borsta tänderna – och lägga fram allt jag kan behöva till pluggandet på bordet. Pennor, anteckningar, böcker, en tekopp, ja, ni fattar. Myskläderna behåller jag dock på.

Nu kööööör vi, hemtenta – gör dig redo för här kommer jag!

Ps. Jag känner mig lite som Mumin-figuren på koppen. En ensam varelse med en kastrull på huvudet, som sitter och kurar i ett hörn. Med mina rikedomar – knappar och pärlan… Åååh, pärlan..! Jag skrattar kluckande för mig själv, det är på gränsen att det ska stegra sig, bli hysteriskt. Mumlar, pratar med mig själv. ”Hehehe… Mm, precis.. Ja, jag säger då det…”

26 Okt

En avskedstår och pirr i magen

Nu är det freeedagsmyyys, om det så är det sista jag gör! *ska sjungas med reklammelodin* Jag blev dock lite snopen såhär på fredagsmorgonen. Ska precis sätta mig och boka biobiljetter till Taken 2 som vi skulle se ikväll, när det visar sig att den slutade gå – igår!? Ve och fasa! Vilken otur! Vilken eländig, eländig otur! Skamlös, hänsynslös och utan det minsta tecken på omtanke. Då får det bli annan film. Jag som hade tvingat Jakob att se Taken 1 och allt…

För övrigt satt jag här och hade tänkt beställa den årlig julpyssel-och-pynt-beställningen från Panduro när jag inser att – jag kommer ju befinna mig på en plats där de har riktiga Panduro-butiker bara några veckor innan! Hurra, hurra, hurra, hurra! Jag har nog inte berättat det, men jag ska nämligen åka iväg till Stockholm på en fem veckor lång praktik. Fem veckor! En evighet! Nä, jag tror det kommer att bli fantastiskt roligt och säkerligen kommer veckorna att susa iväg snabbare än snabbast. Sedan är det ju bara en bonus att det kommer att bli himla mysigt att gå och julklappshandla på nysnötäckta vägar i Stockholm (troligtvis regniga och blåsiga vägar, men det låtsas jag inte om).

Jag åker redan om en vecka. Pirrigt! Däremot ska det bli sorgligt att lämna Jakob här, alldeles ensam. Varje gång jag för det på tal är det som att jag kastar en pil rakt in i hans gröna ögon. De blir blanka och han vänder sig om, vill inte att jag ska se smärtan. Då lägger jag armarna om honom och stryker försiktigt på hans rygg. Såjaa, såjaa. En tår trillar ner på min axel och han försöker dölja snyftningarna med en fejkhosta. Kroppen skakar och plötsligt brister det för honom, han står inte ut! Sakta sjunker han ihop….

Nä, nu ljög jag. Men lite sorgligt, det kommer det faktiskt bli. Men om jag känner oss rätt så är det inte Jakob som kommer att fälla en avskedstår på flygplatsen. Det är nog jag.

25 Okt

Gör ditt eget bokmärke

När vi nu lika är inne på bok-temat idag, så tänkte jag passa på att dela med mig av ett litet enkelt pyssel – ett bokmärke!

Jag klippte bara ut två trekanter, gjorde den ena lite mindre på diagonalen, sedan är det bara att limma ihop och dekorera med något fint! Perfekt att ha i pocketboken, där den ligger ensam på nattduksbordet… utan en enda människa som öppnar den… En tår trillar sakta nedför bokryggen när klockan i köket slår tolv slag. Det är midnatt, ingen är vaken längre. Det innebär att ingen läste i boken i kväll heller. Boken vänder sig så den har bokframsidan nedåt, puffar till de överblivna snoddarna så att de bildar en liten, liten hög, perfekt att vila bokhuvudet på. ”Åh, nu säger väl någon att det inte finns ett bokhuvud”, suckar boken medan han snyter sig mellan raderna. Draget från det öppna fönstret får det att fladdra till bland sidorna och bokmärket på sida 27 faller ut. Boken bryr sig inte om det, läsaren får skylla sig själv. Hen kommer säkert inte ens ihåg att hen hade börjat läsa boken. En ny morgon gryr när boken… eh… tillbaka till pysselbokmärket?

Och tycker man att det är tråkigt att ge bort en pocket (vilket det inte är!), så kan man ju piffa upp det hele med ett hemmagjort bokmärke. Bra va?

25 Okt

Reportageböcker och ledighet

Jag är ledig. Alltså nästan på riktigt ledig. Jag har inget speciellt jag behöver göra till skolan just nu, och vi har inga lektioner onsdag, torsdag, fredag. Vilket i vanliga fall är väldigt lyxigt men just nu är det som att jag är lite rastlös sådär i allmänhet. Går och känner att jag har en liten klump i magen som att det är något jag borde fixa, trots att jag inte kommer på vad det skulle vara. Brukar ni också ha så? En låtsasklump?

Det enda jag egentligen kan komma på att jag är sugen på, det är att läsa. Jag läser dock inte alls lika mycket på hösten som på våren av någon märklig anledning? Just nu är det reportageböcker som lockar, här har ni några tips på reportageböcker som jag antingen har läst och tycker är bra eller som verkar bra!

– Trasig av Shy Keenan
Här berättar Shy Keenan om hur hon under hela sin barndom blev systematiskt våldtagen av sin styvfar. Mamman misshandlade henne så svårt att hon hade både nedsatt hörsel och syn när hon började skolan. När hon är 10 år är hon nära att bli dödad av en grupp pedofiler som hon blir såld till.

– De apatiska av Gellert Tamas
Boken skildrar debatten kring apatiska barn som ofta väntar på uppehållstillstånd. Tamas skriver om teorin som finns att barnen låtsas vara apatiska för att få stanna, och hur fel människor befinner sig i helt fel maktpositioner.

– Bilden av pappa av Thelma Asdisardottir
Handlar om Thelma och hennes fyra systrar som växer upp i ett hem där de blir utsatta för grymt våld och sexuellt utnyttjande. Thelma blir mer och mer tyst, tills hon tillslut tystnar helt. Något som bryts först i vuxen ålder.

– Bön för Tjernobyl av Svetlana Aleksijevitj
En journalist har åkt runt i Tjernobyl där kärnkraftskatastrofen inträffade och pratat med de som bor där idag, hur de har behövt uppfinna nya sätt att leva på och vad de tänker om den sociala katastrofen som Tjernobyl var.

– Flickan och skulden av Katarina Wennstam
En omdebatterad bok som skildrar ett gäng olika gruppvåldtäkter. Journalisten har pratat med offren och följt rättegångarna. Väldigt obehaglig och viktig bok.

Övriga läsvärda böcker är Svensk Maffia, Matens pris, Lasermannen, Google-koden.
Som ni märker blir jag ofta extremt berör av att läsa om barn som haft en vidrig uppväxt. Det finns något så grymt, sjukt och extremt sorgligt över det och man bör nästan tvinga sig själv att läsa för att så ett litet frö i sig själv och kanske kunna hjälpa till.

Men läs, mina vänner, läs! Reportageböcker har mycket att berätta om verkligheten!

24 Okt

Kärlek några varv runt solen och tillbaka

Mest för mitt egna minnes skull så måste jag bara få komma med en lillan-uppdatering. Lillan som för tillfället bor hos mamma och pappa sedan ett drygt år tillbaka. Lillan som fyller två år om bara ett par månader. Lillan som vi håller så väldigt kär!

Hon har alltid varit ganska kaxig, men nu börjar hon bli rätt tvärsöver också. Hon ber att få läsa en bok, man hämtar boken, sätter sig och soffan och då lägger hon handen över boken och skriker ”neeeej!”. ”Men du sa ju att du ville läsa Mamma Mu?”, ”Nääää” säger hon, sliter bort boken, sitter tyst i soffan. Jaha, nähä. ”Vad vill du läsa då?” och så börjar proceduren om. Vi läser mycket Mamma Mu, Barbapappa och Viggo. Men ibland blir allt bara fel och det är bara nej, nej och nej.

Samtidigt kan hon vara så otroligt rolig. Ibland pruttar hon och så säger hon direkt ”fes du?”. Det går ett par sekunder, sedan svarar hon själv ”Jololo fes”, (alltså Jan-Olof). När mamma en morgon frågade om hon ville ha skinka eller ost på smörgåsen svarade hon ”ägg”. Mamma sa att det inte fanns ägg utan att hon fick välja mellan skinka eller ost. Då svarar hon ”bacon”… Som vi får skratta, var får hon allt ifrån?

Hennes grej nu är att fråga vad saker heter. ”Heter de?” säger hon medan det korta lilla fingret pekar på något. Sedan härmar hon direkt, försöker så gott hon kan. Hon pratar mycket, ibland förstår man och ibland inte. Men det är en fröjd att lyssna till!

Och som hjärtat smälter när hon stryker en på kinden och säger ”Emma gulli”. Då vill man bara krama den lilla människan i all oändlighet. Söta, roliga, kaxiga, underbara lilla människa. Jag önskar dig allt gott i livet, tusen gånger om!

23 Okt

Hudvårdsklass och ett nytt litet liv

Vilken lyxig tisdagskväll det här blev! Jag har varit Mary Kay-värdinna! Vilka flashbacks man fick. De små speglarna, alla duttar med olika krämer och lotions. Jag minns så väl när jag fick sitta bredvid mamma på dessa träffar när jag var liten, men jag var liksom aldrig fullvärdig gäst. Jag fick bara prova något litet, mest fick man titta på. Men nu ni – nu var jag en särdeles fullvärdig medlem! Hehe. Vi hade det så trevligt så!

Och titta, tro det eller ej – men nu har jag blivit med Mary Kay! Jag har länge velat prova någon hudvårdsserie som är lite mer spännande än HM´s, men priset är ju några gånger dyrare också så nu är det upp till bevis! Man får rätt många HM-flaskor på en sådan här, undra om det är lika många gånger bra då också? Ge mig några veckor så ska jag återkomma med besked kring det.

Övrig status? Supertrevlig söndagseftermiddag, supersnabb måndag och tisdag och swooop – här sitter jag nu! I morgon är det skolfri dag, vilket innebär att det är hinna-göra-bort-skoluppgifter-dag. Lite nya smycken på det, kanske något bakande. Jag känner det hörrni, det kommer att bli en bra dag!

Förresten – jag måste bara få säga grattis till Emmy och Alex som har fått en förtjusande söt liten Ally! Ni är ofta i mina tankar, så stort, stort grattis! Och grattis till dig Ally – du valde rätt föräldrar!

21 Okt

Du härligt, frostiga dag!

Söndagsmorgon! Härliga, frostiga, soliga, söndagsmorgon! Jag bara älskar söndagar mer och mer. De är så härligt opretentiösa. Det känns alltid som att söndagar är en bonusdag. ”Livet dundrar fram, men söndagar – de får du som gåva”, lite så känner jag.

Idag tillexempel, idag ska vi på middag klockan 15, sedan ska jag vara mötesledare klockan 18, och sedan ska vi få äta kvällsfika hos Johanna och Fredde och se Solsidan! Åh, lyllos mig!

Titta bara, så glad jag är! Lite borta i blicken, men snälla ni, klockan är ju bara halv 1, hur fokuserad i blicken kan man vara på en skala? Nu ska jag dricka te och se reprisen av Körslaget-finalen.

Det här är för alla som gillar IE6 och Opera på Nintendo Wii.

Tyvärr kommer den här siten att se väldigt tråkig ut i för er så du gör nog bäst i att byta webbläsare. Chrome eller ett PS4 är mitt förslag.

Frågor på det?:)