1 Apr

Vegetarisk månad

Jag har funderat mycket på det här med vegetarisk kost på senaste tiden. Både för att det känns väldigt aktuellt i samhället just nu, och för att broder Martin och Elina (samt fler i vår närvaro) sedan ett bra tag tillbaka nu äter vegetarisk mat (och ofta vegansk). Och det har gjort att det mer har blivit en grej som man behöver ta ställning till (vad ska vi bjuda på som alla kan äta) och vi har diskuterat det mer eftersom de är så insatta.

Och jag ska vara ärlig, jag har alltid bara stoppat huvudet i sanden. Tyckt att det har varit lite överdrivet. Tyckt att man gör det hemskt omständigt för sig själv, att nästan bli ”valfritt allergisk” mot en stor del av husmanskosten. Inte riktigt köpt argumentet ”djuren får inte dödas” som jag ofta tycker att debatten kretsade kring förut. Någonstans i min syn på världen och dess kretslopp så har min känsla varit att djuren liksom är till för att bli mat? Åt varandra, och åt oss. Förstår ni? Sedan är det ju en helt annan sak att en del djur lever under fruktansvärda förhållanden, avlas sönder och slaktas på ett grymt sätt – det är ju oförsvarligt.

”Det här är inte min strid, jag gillar kött och alla får göra som de vill – så jag väljer nej tack” har jag tänkt. Man orkar inte sätta sig in. Vill bara fortsätta som det alltid har varit.

Och så plötsligt. Börjar det spira något i en. En känsla av obehag, och en känsla av att vara obekväm med sina åsikter. Man börjar vackla. Jaha, det finns fler argument än det moraliska dilemmat kring djuren…? Miljön säger ni? Hälsan? Klimatet? Jordens resurser och dess fördelning? Framtiden för våra barn? Och sedan börjar man inse det som sitter så långt inne. Kan det vara så att man till och med har haft… fel?

Men vet ni. Som människa har man möjlighet att omvärdera sina åsikter under livet. Så fint att man får ändra sig! Utbilda sig så att man förstår! Lyssna in andras kunskap!

Jag minns att det var samma för mig när det gäller feminism för många år sedan. Hur man i början var helt ointresserad. Sedan började lyssna/följa feminister och gemensamt fnysa och fnissa lite över dessa ”radikala”. ”Jag tycker då att alla tjejer ska få vara tjejer och alla killar ska få vara killar! Jag gillar att städa, inte vill jag ju hellre byta däck?! Va, ska de bestämma över föräldradagarna nu också, alla ska få välja själva! Vadå, ingen har då sextrakasserat mig för att jag är tjej!?” osv. Men man fortsätter följa, det är något där ändå. Och plötsligt kryper den där obekväma känslan fram och man kommer på sig själv med att mumla att ”just kring det har hon ju ändå en poäng”, och poängerna blir fler. Och fler.

Tills man en dag står där. Och öppet ansluter sig.

Visst är det väl ändå fantastiskt tur att vi inte behöver tycka samma hela livet? Att vi hinner förstå nya saker längs vägen?

I den resan är jag och Jakob nu angående vegetarisk kost. Vi förstår att det måste bli en ändring, för hela världens skull. Vi förstår att vi är två moderna människor som gillar mat och som har möjligheten att förändra oss, vi förstår att vi kommer att landa i det vegetariska köket. Vi kan vägra i tio år till eller så börjar vi redan nu. Vi står liksom i samförstånd om att det är så det måste bli.

Men. Det här gör ändå inte att det är enkelt. Vanor är ju jättejobbigt att bryta. Vi får ta det i etapper, börja i hemmet där vi själva styr. Och det är ju så vi har försökt göra men det slinker alltid in kött i veckomenyerna ändå…

Så! Som ett första stapplande steg så ska vi nu köra vegetarisk månad. Enbart vegetarisk mat i alla vardagsmiddagar från mån-tors. Kanske fler dagar, men åtminstone inte färre.

Och som med mycket annat så tänker jag att ni kan få haka på om ni vill? Utmana er själva i tron om att kött är en förutsättning för god och enkel mat? Och på köpet kanske få några favoriträtter som stannar kvar, mitt emellan falukorven och makaronerna.

Jag tänker samma upplägg som matveckorna om ni minns. Så på söndag kommer vecka 1 och sedan följer tre veckor till. De allra flesta recepten är nya för oss också och några har vi provat förut.

Vad säger ni!?


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Det här är för alla som gillar IE6 och Opera på Nintendo Wii.

Tyvärr kommer den här siten att se väldigt tråkig ut i för er så du gör nog bäst i att byta webbläsare. Chrome eller ett PS4 är mitt förslag.

Frågor på det?:)