27 Okt

Matfilosofi

Hur går det för er med maten? Jag förstår att det här med mat verkligen är en icke-grej för de flesta, och att det mest är ”jaha vad ska vi äta idag då, jobbigt att behöva laga mat igen, men gott med god mat” osv. Hemma hos oss är det ganska ofta ett ämne, alltså något vi pratar och reflekterar kring. Kul! Jag har ju skrivit tidigare om ämnet, både kring vegetarisk mat och kring matglädje allmänt.

Och jag tror att vi just nu landar i att vi vill försöka göra bra mat. Mat som är bra för oss och mat som är bra för naturen. Vi äter fortfarande vegetariskt på veckorna (med undantag såklart, om vi exempelvis blir bortbjudna, men grundläget är veg) och har som mål att äta så bra kött som möjligt på helgerna. Helst lokalt. Och ja, det är ju ganska mycket dyrare men vi tänker att det får kosta lite mer så att man också äter kött med mer respekt.

Idag går det ju hitta massvis med halvfabrikat när det gäller vegetariskt, och det kan ju såklart vara bra för de som vill kunna äta vegetariskt utan att vara intresserade av matlagning. Men vi har som mål att äta så mycket som möjligt som är lagat från grunden, helt enkelt för att jag gillar tanken på att det ska vara ”rena” ingredienser, alltså naturliga ingredienser som man vet vad det är. Vi tycker ju det är kul att laga mat, så varför inte?

Jag tänker också tillåta mig själv med att vara nöjd över att kunna ge det till Edith, att vi lagar mat från grunden. Alla har vi olika tillkortakommanden som förälder, men just halvfabrikatsmat kommer inte vara vårt. (Där kan vi börja prata mobilanvändning istället, hrm….)

En kollega sa en intressant sak som hon hade hört härom dagen, nämligen ”Behöver mat alltid vara gott? Eller kan det ibland räcka med att det är bra mat?” Och det är också en tanke jag bär med mig, att ibland kanske inte man behöver äta sin bästa maträtt alla dagar. Ibland kanske man kan äta den där grönsaksgrytan med couscous bara för att det är massa superbra ingredienser i maten som ger kroppen energi.

Äta för att det är gott ibland, äta för att ge kroppen bra bränsle ibland.

Och tänk – ibland kan det vara båda på samma gång också!

Om man saknar inspiration så kan en matkasse vara ett bra tips. Härom dagen blev det just en sådan ny maträtt, chili sin carne med fetaost, ris, yoghurtsås och smågurkor. Gott och enkelt!

Chili sin carne

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Det här är för alla som gillar IE6 och Opera på Nintendo Wii.

Tyvärr kommer den här siten att se väldigt tråkig ut i för er så du gör nog bäst i att byta webbläsare. Chrome eller ett PS4 är mitt förslag.

Frågor på det?:)