26 Apr

Lektips för 50-årskalas

Nu ska vi tala om lördagens 50-årsfest för mor och far (båda har alltså fyllt 50 i vår), vilken grej! Det blev otroligt lyckat, om jag får säga det själv. Vi syskon med respektive var alltså underhållningsansvariga, samt dukningsansvariga. Så, på lördagen var vi på Storstrand och fixade och trixade. Sedan följde en eftermiddag med härliga gäster, mingelsnittar, god buffé, tårta med vår goda bröllopsfyllning (rabarbermousse, mjölkchokladmousse, vaniljkräm), snacks, vickningshamburgare från MAX, liveband osv. En riktigt helkväll med andra ord!

Och framför allt, nöjda födelsedagsbarn! Det var också väldigt roligt att göra detta tillsammans med bröderna, de skötte sig exemplariskt. Viktor sjöng till och med! Roligt att man ska göra ett ”skojsigt framträdande” med Man ska ha husvagn och det enda det resulterar i är att Viktor får beröm för sin sång (som ju var fem plus!), haha.

Sådär, nu kan ni som vill scrolla ner till bilderna, men jag tänker att jag går igenom hur vi gjorde kalaset, ifall någon behöver inspiration till kommande fest??

Dukning

Temat för dukningen var rosa och grön, så vi hade köpt mönstrade servetter från Hemtex, bordstabletter från Hemtex, vi hade ballonger i ljusrosa, mörkrosa, mörkgrön och klarare grön, samt bordsplaceringar som jag hade gjort med inspiration från servetterna. Sedan köpte vi små klädnypor från Panduro så att vi kunde fästa bordsplaceringslapparna i servetterna. Vi hade även klippt ut ljusrosa fjärilar som vi fäste i gafflarna, bara för att få lite mer färg i dukningen.

På borden använde vi småvaser (snapsglas och annat från second hand), och blommorna var cerise tulpaner, limegröna krysantemum, samt murgröna.

Pinsamt dålig mobilbild, men ni förstår upplägget.

Underhållning

Vi började med en inledning, där jag och bröderna gick igenom allt som hände 1967. Vilket år det ändå var! Och sedan mynnade det ut i ett ”Men vad är väl detta!?” jämfört med att då födelsedagsbarnen föds. Ah ni förstår, något finslipat då förstås.

Vi gjorde så att vi ordnade en lek för varje tiotal, alltså 60, 70, 80, 90 och 00-talet. Det är bra att ha som röd tråd, sedan kan man ju göra vilken lek man vill. Till varje lek fanns ett kuvert, med de formulär man behövde för leken. Dessa kuvert låg på borden. De öppnade man alltså eftersom.

60-talet

”Födelsedagsbarnen lär känna oss. Eller…?”

En klassiker! Födelsedagsbarnen/brudparet/vad man då vill ställer sig upp med ryggen mot projektorduken. Där visas påståenden i stil med ”ställ dig upp du som har gått i samma klass som någon av födelsedagsbarnen” osv. Man kan även lägga in några mer specifika, som vi som hade ”ställ dig upp du som brutit Birgittas nyckelben med ett judokast”. Alltså där vi vet att det bara är Ulf, hennes bror, som kommer ställa sig upp. Poängen är i alla fall att de ska komma på vad de som står upp har gemensamt, alltså vad som står bakom på skärmen. Flest poäng vinner, och lagens uppdrag var att gissa innan vem som skulle vinna. Samt delta i leken.

70-talet

”Hade han inte skägg på den tiden!?”

Den här leken tog mest tid att ordna, men var lyckad att ha med. Jag hade rotat fram ett gäng bilder från mor och fars första 20 år. Sedan beställde jag fyrkantiga bilder, gånger antalet bord. Alla fick alltså varsin uppsättning med samma bilder. Sedan var leken att under en given tid ordna dessa i ordning, med äldst bild först och numrera dem på baksidan. Ett poäng för varje bild med rätt siffra. Uppskattat att få visa lite gamla bilder, när det ändå är just födelsedagsbarn!

80-talet

”Cause this is thriller”

Musikquiz! Världens bästa festlek. Alla gillar musikquiz. Vi gjorde det enkelt, spela början, de får skriva ner titel, samt artist/grupp. Fyra kategorier för att få lite uppdelning.

Svenska husvagnshits, Tonårspartaj (alltså deras tonår, det vill säga mycket 80-tal), Antikrist javisst (en passning till att de är EFS:are, här hade vi alltså ”tung hårdrock” som Hardrock halleluja osv….), Far eller superstar? (en passning till att jag trodde det var pappa som sjöng på alla Peter Jöbacks låtar, tills jag var typ 12 år. Här tog vi alltså låtar som pappa ofta har sjungit eller sådana vi skämtar om att hans röst är lik, typ disneylåtar osv.)

90-talet

”Jag tog fram lite glass”

Smaktävling! Sju glassmaker i engångsmuggar, ett gäng engångsskedar och en uppsättning till varje bord. Ett rätt för varje rätt smak, många glasser hade också dubbelsmak. ”Romrussin”, ”chili/lakrits” osv. Väldigt lätt att ordna, väldigt uppskattat med glass!

00-talet

”Var har de varit?”

En liten På spåret-variant med ledtrådar till fem olika platser där födelsedagsbarnen varit på besök under livet. Lite trix med att komma på ledtrådar, men uppskattat och lätt att genomföra.

Final

Alla bra kvällar behöver en final! Baserat på kvällens poäng så fick alla ett kuvert med olika antal ord (på varsin lapp så de vet inte vilken ordning) från en sång. Alla lag öppnar kuverten samtidigt och den som först ställer sig upp och sjunger sången vinner. Klart! Vi tog sången ”Vilken härlig dag” med Ted Gärdestad, den tog lagom lång tid för dem att komma på.

Tipsrunda

Vi ordnade även en enkel tipsrunda där vi helt enkelt lät födelsedagsbarnen vara facit. Vad dricker Birgitta helst? Cola zero/te/ramlösa. Hur lång är en perfekt power nap enligt Jan-Olof? 10/20/30. Osv. Tacksam lek att ordna!

Mycket lyckad dag helt enkelt! 

50-kalas 2017_1

50-kalas 2017_2

50-kalas 2017_3

50-kalas 2017_4

50-kalas 2017_5

50-kalas 2017_6

50-kalas 2017_7

50-kalas 2017_8

50-kalas 2017_11

50-kalas 2017_12

Lämna en kommentar:

  • Helen Taavo skriver:

    Vilket underbart kalas ni gjort för era älskade föräldrar <3

  • mamma skriver:

    Emma, bästa kalasfixaren någonsin! ??? Det hade inte kunnat bli en roligare fest ☺️ Du och dina bröder gjorde det verkligen till en dag att minnas ?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Det här är för alla som gillar IE6 och Opera på Nintendo Wii.

Tyvärr kommer den här siten att se väldigt tråkig ut i för er så du gör nog bäst i att byta webbläsare. Chrome eller ett PS4 är mitt förslag.

Frågor på det?:)