16 Okt

Klimatångest

Hej ni! Just hemkommen från en långpromenad (i mina mått mätt, jag gick ”hela vägen från stan”. Vilket ju egentligen bara är knappa sex kilometer, men ja – ni fattar) i det vackra höstvädret. Härligt! Jag har varit och tagit cellprov, så det kändes som den avslutande delen i perioden ”gravid och efterkontroll”. Väldigt skönt med andra ord. Visst gör ni era cellprov?? Barnmorskan sa att många inte kommer, och det är för mig helt ofattbart. Innan man började ta cellprov var livmoderhalscancer (enligt henne) den vanligaste dödsorsaken bland kvinnor. Det är ju gratis och tar på allvar trettio sekunder.

Nåväl, hur har ni det med klimatångesten då? Hoho? Håller ni den i schack eller? Här hemma har det varit senaste veckans ämne. Jakob har nämligen läst massa forskningsartiklar, både om hur det nu aktivt uppmanas att prata mer om klimatfrågor eftersom man vill ta bort stigmat kring ämnet (alltså okunskapen), och vad som faktiskt är de värsta miljöbovarna. Ju mer han har läst, desto mer ångest får vi. Alltså låt oss vara ärliga, det ser inte bra ut. Vi är väldigt nära att redan ha pajat all möjlighet att ändra riktning för vår planet. Och när vi väl knuffas över kanten (bildligt alltså) så utlöses den ena katastrofen efter den andra. Och det är ju rätt mörkt. Har liksom säkert många av er gjort en klassisk ”stoppa huvudet i sanden”-manöver senaste åren och helt enkelt inte velat läsa på. Man går runt med mantrat ”lite trist men det som sker, det sker!”, bara för att man inte är så sugen på att ändra något. Lite hakuna matata över det hela.

Hur som helst, bara för att ha det tydliggjort så tycker jag att inte detta ska vara ett ansvar som främst ligger på individnivå. Det främsta ansvaret måste ligga på politisk nivå om ni frågar mig. Utbilda oss mer! Tvinga oss! Låt oss som har råd betala dyrt för att vara taskiga mot miljön! Låt företag klimatkompensera! Gör det lättare för oss själva att klimatkompensera! Ah ni fattar.

Men okej, det här är ingen demonstration, så för att dra ner det på någon slags ”vi skulle ändå vilja förändra något”-nivå så har vi pratat om vad vi bör göra här hemma. Och låt oss tala klarspråk, den största miljöförändringen man kan göra hemma är att dra ner på rött kött och mejeriprodukter. Det är jag pratat om förr. Sedan är liksom konsumtion av alla de slag i grunden inte bra. Så, här hemma fick vi en nytändning på att käka mer vegetariskt igen. Har ärligt varit lite slarviga sedan min graviditet. Vi har också beställt en köttlåda från en kompis med tio kilo färs och annat, som alltså är så närproducerat man kan komma (dock fortfarande sämre miljömässigt än en avocado producerad på andra sidan jorden), och målet är att den ska räcka så länge som möjligt som enda källan till kött.

Något mer vi ska bli bättre på är att inte slänga mat! Verkligen en akilleshäl för oss. Vad är det för idé att vi gör bra mat ifall vi kastar massa små burkar med rester sen?? Vi (eller Jakob faktiskt) är kinkiga med att det gärna ska vara ”nylagat och härligt”, med ”jag är less den här maten nu”-attityd och vi blir därför dåliga på att göra om och använda på nytt. Det ska vi bli bättre på.

Sedan tänkte jag vad jag själv kan göra eftersom konsumtion är något jag tycker är lite väl roligt och bestämde mig för att jag inte ska köpa några nyproducerade kläder till mig själv inom närmsta året. Okej, förutom underkläder, strumpbyxor och möjligtvis något jeanspar. Jeans är så huvva svårt att hitta second hand tycker jag, och underkläder är det väl ingen människa som köper begagnat om man har möjlighet att välja?? Eller? När det gäller kläder är jag också sämsta typen av konsument. Jag är en spontanshoppare – som köper billiga kläder från dåliga kedjor – som inte håller någon kvalité och därför inte kan gå vidare till second hand när jag är less – och så börjar cirkeln om. Jag började med att gå igenom och rensa min egna garderob, och i lördags när jag gick på PMU så lyckades jag shoppa vinterns favoritplagg i form av en vadlång, vinröd klänning i bomull och med halvpolo för fyrtio kronor. Det fanns ju supermycket fint och fräscht! Hade kunnat köpa flera saker till om jag hade haft tid. Jag tog även med några plagg från min garderob till mormor igår som vi sydde om så att man äntligen vill ha dem, och nu är jag helt inne på att ordna en symaskin så att man faktiskt kan ändra plagg man har/hittar. Det känns som en viktig förutsättning när man ger sig in i second hand-världen. Och den här utmaningen känns verkligen kul! Är helt chockad över hur roligt jag plötsligt tycker det är att fundera kläder. Shoppingen i sig blir också mycket roligare när man ”lyckas hitta något man verkligen gillar” bland alla udda kläder, och för bara någon tio-peng.

Så, våra ändringar just nu är:

 • äta mer vegetariskt och när vi äter kött ska det vara bra kött
 • inte slänga mat
 • inte köpa nyproducerade kläder

Vilket otroligt mastodontinlägg det här blev.

Men okej. Så. Hur har ni det med klimatångesten då?

Lämna en kommentar:

 • Lina skriver:

  Bjuder in dig till en facebookgrupp för köp- och sälj av kläder i bra kvalité. Väntar bara på att administratören ska godkänna dig!

  I övrigt måste vi också börja äta mer vegetariskt och sluta slänga mat!

 • Eva skriver:

  Min klimatångest är katastrofal ? några saker dom vi gör hemma är tex att ha bokashikompost(bättre än traditionell varmkompost för miljön men lite mer arbetssam) slutat med ex. Hushållspapper och använder tygtrasor istället, undviker att köpa plastleksaker åt barnen, även om inte alla släktingar är med på det tåget, köper allt som går åt barnen på loppis/secondhand och förra året hade jag shoppingförbud på allt aom inte var secondhand.

  Andra saker är ju att se över kn ju tex va vilka hudvårdsprodukter man använder, att alltid försöka välja ekocertifierade produkter, köpa närproducerat så att man inte bidrar till andra länders utsläpp, använda tygblöjor, sluta använda engångartiklar och köksredskap av plast, det finns ju mycket man kan försöka göra själv, så länge inte alla förändringar också börjar ge ångest för att man inte känner sig bra nog. Då får man lugna ner sig lite och bara ta en grej åt gången ??

  • Emma skriver:

   Oh supermånga bra tips, tack! Engångsartiklar är verkligen en fälla för oss, och så mycket som man ändå tvättar borde det inte vara några problem alls att kasta med tygtrasorna också 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Det här är för alla som gillar IE6 och Opera på Nintendo Wii.

Tyvärr kommer den här siten att se väldigt tråkig ut i för er så du gör nog bäst i att byta webbläsare. Chrome eller ett PS4 är mitt förslag.

Frågor på det?:)