15 Nov

Kalljäst bröd

Alltså! Lina tipsade om det här receptet. Det här är ett sådant där recept som jag vill skriva ner i bloggen så att jag har kvar det (ni skulle bara veta hur ofta jag använder bloggrecepten själv hehe), och då är det väl toppen att ni också får ta det av det?? Det här är i alla fall en hemskt enkel deg som man gör på kvällen innan, ställer in i kylen och snabbt delar upp frallor på morgonen. Tjugo minuter senare – nybakt bröd! Som också var väldigt goda? Gick även jättebra att frysa och tina upp, blev som nybakta igen.

Du behöver:

  • 25 g färsk jäst
  • 500 g kallt vatten
  • 2 msk olja (gärna raps- eller olivolja)
  • 1 1/2 tsk salt
  • 600 g vetemjöl (+ extra till utbakning)

Gör såhär:

På kvällen: Smula jästen i en stor bunke och blanda ut den i vattnet. Tillsätt olja, salt och mjöl tills du har en kladdig och ganska lös deg. Strö lite mjöl över, täck med lock eller plastfolie och ställ i kylen över natten eller ca 12 timmar.

På morgonen: Ta ut degen i rumstemperatur. Ställ in en oöm långpanna i botten av ugnen och värm sedan ugnen till 275°. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela i 10 lika stora bitar och snurra varje del runt sig själv till runda, tighta frallor. Knåda inte! Fördela på pappersklädda plåtar. Låt vila tills ugnen är varm. Ställ in plåten mitt i ugnen och häll ett glas vatten eller några isbitar i den heta bottenpannan. Stäng ugnsluckan snabbt! Grädda mitt i ugnen 20 min eller tills frallorna har fin färg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Det här är för alla som gillar IE6 och Opera på Nintendo Wii.

Tyvärr kommer den här siten att se väldigt tråkig ut i för er så du gör nog bäst i att byta webbläsare. Chrome eller ett PS4 är mitt förslag.

Frågor på det?:)