29 Aug

Detta med val.

Valet är ju som ni vet i antågande. Och trots att jag nog aldrig har varit lika politisk insatt som nu (det säger dock mer om mitt tidigare engagemang) så har jag heller aldrig varit mer politiskt kluven.

Och ja, jag vet att jag inte brukar skriva om politik här men nu fick jag ett infall.

För det som är intressant i detta är ju egentligen bara vad man brinner för mest. Det finns inget parti som jag stödjer till 100 procent, utan för mig kommer det alltid vara en fråga om vad jag till just detta val anser är de viktigaste frågorna och vilket parti som passar bäst in på mina åsikter när det gäller just de frågorna. Sedan kan det vara både blått, rött, rosa och grönt.

I EU-valet var jag ganska klar med att jag skulle rösta F!. Jag har nog aldrig varit så säker. I EU behövs det feministiska röster av massa olika anledningar och feminism är verkligen något som jag har tänkt på (och utvecklats i) massor det här året. När man plötsligt tappar glasögonen som man har haft och ser på världen med andra ögon så blir man både förtvivlad, hoppfull och rädd. Och så insåg jag att:
– läsa bloggar är extremt utbildande i ämnet
– det går alltid att bredda sina egna perspektiv
– alla borde kunna kalla sig feminister
– ett mer jämställt samhälle även är nyckeln till samhällsproblem som många inte direkt kopplar till bristen på jämställdhet

Men i det svenska valet är jag inte lika säker. För här kan jag känna att F! redan har kommit en bit på vägen med vad jag tycker att deras syfte är – de har nämligen skjutit startskottet och fått upp ögonen på flera övriga politiker kring att jämställdhet är en fråga som många vill ha upp på tapeten.
Så, efter att tillslut ha bestämt mig för att jämställdhetsfrågan och kortare arbetsdagar (min och Jakobs största politiska åsiktsskillnad, hehe. Clara Lidström har skrivit en hel del om detta) är viktiga frågor för mig så har jag nog kommit fram till att Miljöpartiet är det parti som stämmer bäst in på vad jag tycker just nu. Det är också det partiet som jag får högst upp i olika valkompasser.

Angående miljön så sa förresten Fridolin något tänkvärt i en utfrågning härom dagen, nämligen att när hans barn eller barnbarn tittar honom i ögonen och frågar” Varför gjorde ni inte något åt miljön medan ni fortfarande hade chansen?” så vill han inte behöva svara: ”Jag ville inte betala ett par hundra kronor extra för att åka bil varje månad…” Han har onekligen en poäng.

Ja ni, det är verkligen inte lätt. Hur tänker ni, vad är era viktigaste frågor? Här kan ni göra Svt´s valkompass om ni inte redan har gjort det, och här har ni Aftonbladets valkompass.

Lämna en kommentar:

  • Malin skriver:

    Bra initiativ att ta upp politik i bloggen. Förr var det mer hemligt vad man röstade på. Jag tycker det är bra att prata och diskutera med vänner, bekanta och dylikt. Det gör att man kan se och upptäcka nya synsätt. Sedan brinner vi alla för olika åsikter och tycker olika delar är viktiga. En del tycker miljön och andra arbetslösheten eller sänkta skatter. Jag har också gjort flera olika valkompasser (bland annat de du länkat) och läst/sett olika debatter, bloggar krönikor och artiklar. Det vore ju toppen om alla kunde dela på arbetspassen som hon skriver i bloggen du länkade. Men problemet blir väl att lönen minskar och hur ska man då ha råd med hyra och räkningar samt mat. Det är ett svårt problem att lösa. Då jag bor i Stockholm nu har jag märkt att allt är mycket dyrare här. Maten, busskort och hyran. Något jag vet säkert är att jag också vill att fler ska få arbete, att vi ska höja skatten på bensin och att det ska vara jämställt mellan kvinnor och män. Det är frågor jag brinner för. Nu har 100 000 fler personer blivit arbetslösa sedan år 2006, vilket är supertråkigt. Jag tänkte rekommendera en bra, informativ och rolig valkompass. P3’s valkompass ”Vilket politiskt djur är du?”. Här är länken: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1646&artikel=5928711 🙂

    Ha det gott! Kram 🙂

    • Emma skriver:

      Ja, jag tycker också att man behöver prata mer öppet om politik, när man ligger och tippar mellan olika partier är all input från människor i ens närhet viktig. När det gäller kortare arbetsdagar så är nog tanken att alla ska behålla den lönen de har, grundtanken är väl att människor i slutändan ska bli mindre sjukskrivna både fysiskt och psykiskt, att många nog kan göra samma jobb på sex timmar för att ingen ändå har kapacitet att vara koncentrerade en hel arbetsdag, osv. Sedan tror jag att Claras tanke också är att det inte skulle göra något med mindre pengar i fickan eftersom vi då skulle konsumera betydligt mindre och på så sätt vara snällare mot miljön. I förlängningen kanske också odla mer egen, närproducerad mat, handla mer i andra hand, ta cykel eller buss oftare än bil och så. Tack för dina tankar! 😀 Kram!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Det här är för alla som gillar IE6 och Opera på Nintendo Wii.

Tyvärr kommer den här siten att se väldigt tråkig ut i för er så du gör nog bäst i att byta webbläsare. Chrome eller ett PS4 är mitt förslag.

Frågor på det?:)