31 Okt

Att vidga sina vyer

Under de senaste veckorna har jag haft förmånen att träffa och möta människor som jag hittills i livet faktiskt inte har haft så mycket kontakt med. Jag har nämligen fått träffa ungdomar och familjer som av olika anledningar lämnat sina hemländer för att skapa sig nya, tryggare liv i Sverige. I Piteå har antalet flyktingar och invandrare inte varit särskilt stort och det har helt enkelt varit ganska ovanligt att träffa familjer från andra länder i vardagen. Under min barndom har vi till exempel aldrig haft en utländsk familj på middag. Jag har aldrig gått i samma klass eller gått i någon grupp/aktivitet som någon med utländsk bakgrund. Det är bara så.

Och vet ni vad jag har fått en djupare insikt kring nu när Piteå har börjat öppna sina dörrar lite mer? Vilken chans detta är för oss infödda Pitebor! Vilken chans att lära känna nya människor, få nya kunskaper och nya kulturinslag! Det är ändå rätt läckert!

Man blir också väldigt ödmjuk när man hör om vilka fruktansvärda minnen och historier människor bär med sig, samtidigt som de berättar om hur de alltid drömt om att en dag få bo i Sverige. Drömt om att få bo i Sverige? Något som man själv verkligen tar för givet! Vi pratade med en familj igår som var så otroligt glada över hur väl mottagna de hade blivit här. Tänk om alla som kommer hit skulle kunna få känna så!

Jag vill bara påminna oss alla om att verkligen välkomna alla nya svenskar hit. Som ny känner man sig ofta väldigt ensam och vi har all makt att påverka det. Le, säg hej, hälsa, anmäl dig som volontär eller värdfamilj här på kyrkan eller i kommunen, och våga bjuda med och hem människor även om du inte känner dem så väl! Tänk så mycket vi har att lära av varandra!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Det här är för alla som gillar IE6 och Opera på Nintendo Wii.

Tyvärr kommer den här siten att se väldigt tråkig ut i för er så du gör nog bäst i att byta webbläsare. Chrome eller ett PS4 är mitt förslag.

Frågor på det?:)