17 Jun

Att må bra i sommar

Jag vet inte om det har legat något speciellt i luften under den här våren, eller om Coronatankar i samband med någon form av 30-årsreflektion har lett till att jag funderat mycket över mig själv och hur jag vill leva (tänker att det var mitt i det min gårdslängtan dök upp, som för övrigt har blossat upp nu igen när kära släktgården som startade allt nu ligger ute till försäljning, snyft…). Det har liksom skavt och gnagt en del i vår, och jag har försökt låta det ta tid att bena ut vad jag kan göra åt det, i sann ”självhjälps-anda”. Men kanske den viktigaste insikten är just det, att det kostar liv att gå omkring och inte göra något åt saker som man faktiskt kan påverka. 

Jag vet nu inte om ni brinner för att följa med min personliga process i detta, men alltid kan det kanske tilltala någon. Jag tänker att mycket handlar om en blandning av insikter om mig själv, där mycket handlar i någon form av prestationskrav, som vanligt. Krav på mig själv, inte bara för att jag känner det av omgivningen (i mitt huvud alltså), utan också för att jag liksom alltid haft bra självkänsla i att ”klart jag klarar det!”. ”Nej, det här är orimliga krav att ställa på den och den, men jag – som är så redig och bra och arbetsam – jag klarar det.” Att göra det där lilla extra. Att få ihop det.

Okej, känner redan hur det här spårar iväg men låt oss punkta:

  1. Fysiska besvär. Kanske den viktigaste punkten, som också känns mest privat men samtidigt inte något som jag av någon anledning behöver hålla hemligt. Jag har haft otroliga pms-besvär efter att andra barnet föddes, efter att aldrig känt av det innan. Som i ”jag-tror-jag-är-deprimerad”. Fruktansvärt, och otroligt mycket onödig ilska och irritation på människor i min omgivning, däribland mina barn. En vecka är bra, nästa är ångest inför veckan som ska komma, sedan en vecka av totalt mörker där jag inte ser någon glädje i något, och sedan en vecka av ångest för det jag hann säga under veckan av mörker. Lät det gå alldeles för lång tid innan jag helt enkelt bara ringde min läkare, som sa ”Det är många som tar antidepressiva under perioden av pms, vill du prova?”. ”Varför inte?” tänkte jag, och alltså vilken otrolig skillnad det gjorde i mitt liv nu när jag provade. Kunna ta en medicin lokalt bara för några dagar, för att ta udden av de kemiska hjärnspökena som plötsligt dök upp. Det finns inte mycket hjälp för oss kvinnor i detta hormonkaoset, men jag tänker banne mig ta all hjälp jag kan få för att få ett rimligt liv. Det är jag skyldig mig själv och min familj.
  2. Föräldraskap. Punkten ovan har också äntligen gjort att det lossnat kring det här, för oj vad mycket rimligare som förälder jag känt mig senaste veckorna, när den kemiska irritationen som bara bubblade i mig har försvunnit. Klart att jag fortfarande kan bli arg på mina barn ibland, men jag brinner inte av och nu känns det mycket närmare till hands att försöka öva på ”det är inte hela världen”-mantrat som jag försöker ha i huvudet. Försöker också öva på good enough. ”Jag gör mitt bästa!” ”Ingen förälder är perfekt!” ”Jag är inte ensam, många andra känner som jag gör ibland!” ”De far inte illa av att vara med en annan vuxen en stund nu, så att jag får vila!”
  3. Telefontid. Fy vad jag är less den här dragningen till telefonen. Eftersom den också är sammankopplad till mitt jobb så drar mycket av sociala medier-tiden mig tillbaka till arbetsläge. Så, planen för i sommar är att ta bort appar. Pausa. Pränta in i mitt huvud att jag inte behöver se allt, och inte heller påverkas av alla andra. Min bloggapp behåller jag, älskar att läsa blogginlägg. Jag ska också ta tag i att köpa ett nytt, helt, armband till apple watchen som bara ligger hemma, så att jag kan lämna telefonen i sovrummet och veta att om någon ringer eller sms:ar så ser jag det, och allt annat ser jag inte. Skönt!
  4. Träning. Hur mycket jag än försöker jobba bort det så är träning ändå prestation för mig. ”Nu ska jag träna tre gånger i veckan, och nu gjorde jag inte det och då är jag dålig” Jag har försökt senaste månaderna att tänka hälsa istället för träning. Om det blev för sent för att orka ge sig ut och springa, då tar jag bara på skorna och går en superkort sväng i friska luften med en podcast i lurarna. Tänka att jag gör saker jag mår bra av, och inte att de är mindre värda än saker jag bygger muskler av. Tror det kommer göra mig gott.
  5. Ensamtid. Jag har verkligen fått jobba med att acceptera att jag är en sådan som njuter av ensamhet, stundvis. Varför skaver det så mycket med min bild av mig själv? Framför allt nu inför stugtid med familj och släkt, där många kollar på en med orolig blick när man inte sitter bredvid dem under kvällen. ”Emma? Ska inte du komma också?” Oroliga för att man känner sig utanför, eller besvikna för att man inte ”vill vara med”. Men här ska jag bara försöka intala mig själv att goda relationer också måste kunna hålla för att jag ibland behöver vara i fred. Och att det inte handlar något alls om att jag inte tycker om människorna jag är med, utan att både det sociala och det osociala kan rymmas i samma människa. Annars kommer jag inte orka flera veckor av socialt umgänge och underhållning av två små barn.
  6. Slopa kravet på planering. Jag älskar ju att ha planer och ”något att se fram emot”, men det gör också att min mentala checklista aldrig försvinner. När det sinar så hittar jag ständigt på nya grejer som gör att listan fylls på. Så, i sommar ska jag öva på att bara vara. Ta dagen som den kommer (någon som hört det uttrycket förut?), och så får jag väl utvärdera sedan ifall jag tycker livet blev tråkigare eller skönare.

Hängde du med hela vägen hit? Bra jobbat i så fall. Som sagt, otroligt navelskåderi för min del men jag vet själv hur ibland någon annan kan få sätta ord på ens egna svårformulerade tankar.

Med detta i bakhuvudet ska jag verkligen försöka njuta av min familj, och vila i sommar. Kanske till och med vara lite egoistisk, i små korta stunder?

Vi invigde sommaren med en stughelg vid Jävreträsket, magiskt att få uppleva såhär mitt i juni!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Det här är för alla som gillar IE6 och Opera på Nintendo Wii.

Tyvärr kommer den här siten att se väldigt tråkig ut i för er så du gör nog bäst i att byta webbläsare. Chrome eller ett PS4 är mitt förslag.

Frågor på det?:)