22 Feb

Att jobba hemifrån

Alltså igår, då kändes en måndag med arbete hemifrån som rena rama drömmen. Eftersom vädret var ”kallt med snö som vräker ner” och det ju är pandemi (om ni missat det) var lördagens och söndagens planer lika med typ noll. Och det har vi ju varit vana med men det är som att när man fått smak igen på att kunna åka på utflykt och ses utomhus så hade vi liksom kommit ur gängorna, och söndagskväll var jag bara så trött på ljud från barn och på att plocka undan, göra mat, städa undan igen, försöka pyssla med något men hela tiden bli störd, osv. Tjejerna har också börjat bli lite mer jämnåriga i hur de leker, vilket innebär att de fysiskt brottas mer. springer och hoppar från olika föremål, vilket innebär att glada skratt, tjut och skrik blandas med gråt, dunsar och tjuvnyp. Vi är alltså inne i fasen: ”Sluta nu brottas innan någon gör illa sig”. Vilket ju alltid händer. Känns som att vi är tillbaka till 2001 och jag hela tiden kände mig manad att vråla till min bröder att de skulle sluuuta bråååååka.

Och detta innebär att ljudnivån hemma typ alltid är hög, oavsett glädje eller bråk. Och så pratas det. Så otroligt matt man kan bli av att höra min egen röst behöva svara på frågor om och om igen. Säg till, medla till fred, föreslå nya lekar, be barn städa undan, tjata om att de ska komma och äta. Sedan kan vi ju konstatera att det åtta av tio gånger ställs frågor till ”Mamma” och inte ”Pappa”. Även om pappan ifråga befinner sig inom två meters avstånd så ska det liksom ändå vrålas in genom toadörren. ”Mammaaaaa? Får vi hämta degen och pärlorna och den jättevassa saxen? Hallåååå mamma?”

Är det så hos er också?

De små liven lyckas alltid hitta en också. De kan leka i frid länge och man tänker att man ska passa på att smyga iväg, vilket tio av tio gånger resulterar i att man två minuter senare har två barn som flåsar en över axeln.

Nåja, pjuh. Tillbaka då till första raden – vilken frid det då kan vara att sedan få jobba hemifrån. Med barn på förskola. Nu sedan någon månad har jag i grundläget jobbat hemifrån alla dagar förutom torsdagar då vi har personalsamling och sedan sitter jag kvar och passar på att skriva ut saker/prata igenom med kollegor/och bara njuter av att få sitta och luncha med folk som inte är familj.

Men, övrig tid är det riktigt härligt att sitta hemma. Njuter av att få vara i jobb-bubblan utan lika många små avbrott, och jag kan vara effektiv på ett helt annat sätt. Hör många som har svårt att koncentrera sig hemma, men jag tycker det är precis tvärtom – jag hinner massor? Kan också använda rasterna (om man nu kommer ihåg att ta dem) till att stoppa in en tvätt, fortsätta läsa bok, eller röja undan från frukosten. På lunchen är det enkelt att träna eller gå en promenad (för att man har alla kläder hemma), eller bara se en serie en stund. Och – man kan göra mat och behöver inte planera matlåda att ta med.

Sedan njuter jag verkligen av att få vara tyst så många timmar i sträck, hehe. Jag är ju också lite konstant hes så rent fysiskt är det skönt att bara få vila halsen.

Förhoppningsvis kommer detta ändra så att man faktiskt kan variera sig med hemmajobb/kontorsjobb i större utsträckning även efter pandemi. Tror många skulle gynnas av det, både arbetare och arbetsgivare!

Det här är för alla som gillar IE6 och Opera på Nintendo Wii.

Tyvärr kommer den här siten att se väldigt tråkig ut i för er så du gör nog bäst i att byta webbläsare. Chrome eller ett PS4 är mitt förslag.

Frågor på det?:)