16 Mar

Kalas för fyraåringen

I lördags var det äntligen dags för födelsedagskalas, på självaste födelsedagen och allt. Vi stannade uppe sent fredagen för att pynta huset med ballonger och serpentiner, förbereda frukostbrickan, fylla tårta och slå in paket. Allt för att själva födelsedagen skulle bli så lite fix som möjligt.

Hon sover alltid i sitt rum hela natten men kommer över och säger ”goood mooorgon!” där vid 6.30-snåret. Och nu tänkte jag prova om hon kunde stanna kvar i sängen, så att vi kunde komma in och sjunga för henne? Jodå, det var hon med på. Så, uppdraget var att säga ett tydligt ”piiiip” (japp, så dåligt isolerade är våra väggar) när hon vaknade, och sedan ligga kvar. Sagt och gjort, på morgonen vaknar jag av ett tydligt ”Mamma! Piiiiip!”. Perfekt, nöjd över att hon kom ihåg planen vänder jag mig mot klockan och avläser 05.37.

Un-der-bart.

Sagt är sagt, upp med hela familjen och vandrandes in i rummet mötte vi sen en mycket nöjd fyraåring som hade längtat efter den här dagen väldigt länge. Frukostbrickan kom i andrahand – för storasyster. Lillasyster däremot, hon tog chansen och hann mumsa fyra chokladbollar, två mackor och en skål med jordgubbar medan vi övriga var fullt fokuserade på paketöppningen. Edith var dock inte bekymrad över detta. ”Åh gölliga Signe, hon haj ätit upp alla mina tokladbollaj.”

Jag älskar också hur man för varje paket får utropet ”Åh, det häj haj jag ju önskat mäj!”, oavsett om det är glitterpennor eller en bok. (Eller nytt playmo…. som jag inte kunde låta bli. Men nästa gång det blir playmo in, så måste något annat åka ut.)

Vi hann åtminstone i lugn och ro dekorera tårtan färdigt och förbereda för kalaset kl. 14, och kunde sedan packa matsäck och åka till pulkabacken med ett gäng kompisar kl. 10. Där strax efter 11 var födelsedagsbarnet av förklarliga skäl rätt slut och somnade i famnen en stund.

Vidare hem till kalaset där närmaste släkt och vänner kom och bjöd på utomordentliga presenter (present-temat blev oplanerat Frost) och härligt sällskap. Kalaset övergick till MAX-beställning och på kvällen när barnen somnat och gästerna åkt hem var det två nöjda men mycket trötta föräldrar som ställde sig för att förbereda barnkalas dagen därpå. Men, det kommer i ett annat inlägg.

Så härligt, att få fira världens bästa fyraåring! 

16 Mar

Edith 4 år

Och så blev hon fyra år, vår älskade storasyster. Det var som att något hände under det där långa jullovet och i stort sett varje vecka är det någon av förskolepedagogerna som påpekar det, att ”ja det har gått jättebra idag, och alla andra dagar för hon alltså hon är verkligen bara så lugn och harmonisk, något hände där över jul”. Och vi märker det själva också, hon går att resonera med även när hon blir arg (när hon blir riktigt övertrött är fortfarande den stunden där man vill undvika konflikter, och så har det alltid varit), hon kan berätta vad hon vill och känner, hon vill hjälpa till och är otroligt duktig och omhändertagande med lillasyster. Även om hon ibland också vänligt men bestämt stänger dörren till hennes rum för att få leka ifred, vilket man sannerligen förstår när man ser hur lillasyster demolerar playmo-världen.

Jag har reflekterat över det förut, men jag känner så mycket när jag tittar på henne. Min stora lilla. Hur jag som ung trodde att jag kanske aldrig skulle kunna få barn (helt ovetenskapligt, trodde bara det skulle vara något slags ödets nyck när jag längtade så mycket efter just barn), hur hon har fått lära mig att bli mamma på både gott och ont. Hon har sett mina bästa och sämsta sidor, och allt hon gett är villkorslös kärlek tillbaka. Jag älskar hennes roliga uttryck som hon säger, hur hon dansar och hur hon skrattar. Att vara med henne.

När jag får ligga nära henne på kvällarna i hennes rum med läslampan på, och hur vi efter utläst bok lägger oss mitt emot varandra, och hennes knubbiga lilla hand håller mig runt nacken.

Ingen annan är som du. Edith, min Edith. 

Det här är för alla som gillar IE6 och Opera på Nintendo Wii.

Tyvärr kommer den här siten att se väldigt tråkig ut i för er så du gör nog bäst i att byta webbläsare. Chrome eller ett PS4 är mitt förslag.

Frågor på det?:)