20 Jan

Att njuta av vardag

Nu har vardagen rullat igång, och på dagarna är vi alla på våra egna håll. Inskolningen med Signe gick kanonbra första veckan, sedan fick hon ett par dagars ledsen-lämning, men idag gick det bra igen. Skönt! De går ju inte på samma förskola eftersom S inte fick plats nu efter jul, annars hade det nog varit nemas problemas, om storasyster också hade varit där vid lämning.

Jag kan verkligen njuta av vardag, av det lilla som är så fint med den. Jag känner mig tillfreds på morgonen när vi kommer oss iväg allihopa med dagens olika packningar redo, när vi har våra egna sammanhang där vi trivs, jag känner sådan fröjd sedan på eftermiddagen när jag får hämta och samla in min klan igen, äta middag och prata om dagen. Jag myser när jag på tisdagseftermiddagen vet att jag ska få vara ledig med tjejerna dagen efter, och jag njuter verkligen på kvällen när båda barnen sover tryggt i sina sängar och jag och Jakob kurar ihop oss i soffan. Njuter av att energin är tillbaka efter graviditet och amning, att jag känner igen mig själv igen. Att jag är kär i Jakob, och han i mig.

Jag är också så tacksam för att vi har så mycket roligt som händer nu framöver med dop, kalas (en viss person har ju exempelvis börjat planera sin 30-årsfest i mars), bröllop, familjeläger, och att vi har människor runt omkring oss som vi är bra på att träffa även vardagskvällar. Äta middagar, ha julgransplundring med och dansa med barnen (som vi blev bjudna till förra tisdagen), träffas och fika någonstans.

Jag förstår att folk kan ha stora drömmar, fantisera om det som komma skall eller det som inte finns inom räckhåll. Men jag, jag är så tillfreds med pärlbandet av fina dagar tillsammans, där vi är friska och inte har något stort som gnager eller ger ångest. Det är fint att vi har det så. Och att jag har vett att uppskatta det.

6 Jan

Göra eget dockhus

Jag har ju glömt visa hur dockhuset till den nyinflyttade musfamiljen blev! Åh vilket roligt höstpyssel det var. Kan man pyssla med ett nyss dockhus varje höst, månntro?

Själva huset hittade jag på Blocket för ett par hundralappar, och det var tyvärr i rätt dåligt skick. Mycket gammalt lim som satt fast på väggar och golv, men jag försökte slipa upp det bäst jag kunde och sedan hjälpte Jakob mig med att såga ut fler fönster. Sedan helmålade jag det i ljusgrått ett par varv.

Jag var förbi målarbutiken och fick ett par gamla tapetrullar som jag använde till bakväggen, och sedan blev jag Traderanörd och bevakade olika små möbler (som dock inte kunde vara Lundby-små eftersom mössen är större än dockorna), så jag hittade en liten soffgrupp och några matstolar som jag köpte på rea.

Sedan har jag sytt! En liten leksäck, sackosäck, gjort en säng (som bara är en träkloss med sytt överdrag), sytt mattor, kuddar, madrasser. Pysslat ihop vimplar, gjort små monsteror av markeringstejp och ståltråd som jag klippt och målat, limmat ihop korgar av hampasnöre med hjälp av limpistol (ja, jag brände mig många gånger). Byggt en liten gunga och en liten knoppbräda.

Den gulliga tröjan hittade jag på julmarknad. Passar perfekt till mössen.

Och sedan köpte jag både musfamiljen (som var helt omöjlig att hitta begagnat) med mamma mus, pappa mus, lillasyster mus och en bebismus i liten korg från Maileg. Storasyster mus hade vi hemma. Jag köpte även dubbelsäng och spjälsängen från Maileg.

Sedan, det som verkligen var pricken över i:et – lamporna! Fick tips om batteridrivna självhäftande lampor (ej samarbete) som man bara klistrar i taket, och de kan tändas och släckas både genom en liten fjärrkontroll och genom att bara trycka på lampan (så att Edith kan släcka själv i de olika rummen). Det går också att dimra och ställa in ljuset kallt och varmt. Otroligt bra med andra ord! Nu kan jag inte säga om de håller i all evighet men det kanske man inte kan förvänta sig av det priset heller… Jag tyckte de såg lite trista ut så jag satte en krage runt omkring dem med häftmassa och duttade fast små bollar av silkespapper, bara för att få dem att se lite mer ut som lampskärmar.

Riktigt mysigt att få ställa in det i hennes rum och göra i ordning! Det var en mycket nöjd dam som hittade ett färdiginrett hus till sin lilla musfamilj.

5 Jan

Jullovet fortsätter

Vi har så väldigt mycket jullov i huvudet nu. När man är ledig såhär länge så hinner man ju verkligen få en härlig ”lunk” med utomhuslek, enkel lunch, eftermiddagsmys, och kvällsaktivitet. Vi åker omkring på olika kalasfiranden, badar i badhuset, är någon sväng på stan, har varit på bio och vi har spelkvällar. Efter en höst med många hemmaläggningar så har barnen nu somnat borta typ hela tiden. Ofta går det jättebra men senaste dagarna har man ändå märkt en riktig ”efter högtiderna-dipp” i trötthetsnivå och nu känns det som att man skulle behöva sova i veckor. Ikväll ska vi också iväg men det kommer bli skönt med några vanliga hemmakvällar framöver där barnen får somna i sina egna sängar.

Det känns väldigt bra att vi har en till jullovsvecka där vi kan hinna ikapp lite, göra nya matlistor för sex veckor (höstens behöver uppdateras), vända tillbaka dygnet, tvätta bort allt som samlats, städa bort julen osv. Just det här med att städa bort julen känner jag mindre stress med än någonsin. Jag vet att jag tycker det är härligt sedan också men jag har verkligen njutit av att bara fortsätta vara i julbubblan även efter julhelgen. Fortsätta tända ljus och lyssna på julig jazzmusik i bakgrunden. Och liksom låta julkänslan sakta klinga av istället för att bara kasta in tulpanerna på matbordet. Tiden går liksom ändå så fort så jag vill bara låta allt vara kvar. Men nåja, nu till helgen innan vardagen är tillbaka på allvar så är det väl rimligt att städa undan ändå.

Och just ja, sedan ska vi ju hinna skola in Signe på förskolan också! Åh, det är alltid med en liten tagg i hjärtat som man skolar in. Ångrar mig alltid lite och tänker att hon borde fått vara hemma ännu längre. Men, jag är väldigt tacksam att få fortsätta vara lediga med dem en dag i veckan och så lite kortare dagar i övrigt. Och blir det som med Edith så trivdes hon ju jättebra på förskolan så jag hoppas det blir samma nu. Men ändå. Att se sin lilla bebis knodda iväg i sin overall på den stora gården och tänka att hon ska vara med andra människor större delen av dagen. Kanske måste gå ner lite mer i tid till hösten igen och få vara hemma med dem ännu mer.

Det här blev ett rörigt inlägg haha, jag avslutar med några samlade mobilbilder (men nu har jag i alla fall ny telefon!). Hoppas ni har det bra, sista dagarna (kanske?) på jullovet!

5 Jan

Nyårsafton

Ett nytt år! Nyårsafton har passerat och vi hade en riktigt trevlig dag. Först pulka och grillning i Häggbomsbacken:

Sedan en lugn eftermiddag med bokläsning (eftersom Jakob och Edith var kvar i backen medan jag åkte hem och la Signe), och till sist kvällsfeatligheterna där vi fick glida in till färdigordnat party. Otroligt!

Tjejerna skötte sig fem plus, lekte fram till sovning och somnade lätt och enkelt och sov sedan hela kvällen. Vaknade inte ens av fyrverkerierna. Och vi åt otroligt god mat och fick vara med i lekar. Precis en nyårsafton i min smak!

Det här är för alla som gillar IE6 och Opera på Nintendo Wii.

Tyvärr kommer den här siten att se väldigt tråkig ut i för er så du gör nog bäst i att byta webbläsare. Chrome eller ett PS4 är mitt förslag.

Frågor på det?:)