7 Dec

Lucka nummer 7: ”Årets julklapp”

Jag ska strax gå in på den ”riktiga årets julklapp”, men om jag ska se det som ett julklappstips att köpa så är min ständiga go-to i julklappssammanhang ”Boken”. Älskar böcker! De går att variera i oändlighet efter intresse, jag tycker inte att en bok har att göra med om man är en sådan som ”läser böcker eller inte”, gillar man innehållet så kommer man läsa/bläddra/ha den framme. Friluftsliv, dockhusböcker, romaner, hjärnan och skärmar, receptböcker, pysselböcker, historiska händelser, ”Så julpyntar du ditt hem” och vidare. Funkar alltid (förutom till typ tre av fem familjemedlemmar i min ursprungsfamilj…….). Och som bonus är paketen enkla att slå in.

Årets julklapp är ju då tydligen mobillådan, alltså att man ska lägga ifrån sig telefonen mer. Och vad ska man säga om det, jag tänker att det är ingen som känner tvärtom, att ”det skulle vara bättre om jag använde min mobil lite oftare”. Eller?

Jag vill också vara mer i nuet. Försöka ha det telefonfritt i den mån det går från det jag kommer hem från jobbet till det barnen lägger sig. Jag hyser dock ingen föreställning om att det nu var så mycket mer närvarande föräldrar förr i tiden, inte tänker jag att mammor och pappor satt på golvet och lekte med barnen aktivt i tre timmar varje kväll för femtio år sedan. Det lästes tidningar, pratades i telefon, gjorde hushållssysslor, städades med mera. Men om inte annat känns ju alla ovan nämnda aktiviteter som bättre än att bara låten tiden flyga förbi med telefonscrollande. Plus då att i nutiden faktiskt kanske hinna leka aktivt med sina barn.

Men, samtidigt är det ju så mycket man gör med telefonen! Det är så lätt att säga att det bara är scrollande på instagram, men det är ju också planerande, köpa julklappar, skriva listor, boka tandläkartider, kolla recept, läsa någon artikel om föräldraskap, se hur man viker sin egen julstjärna osv osv. Kan bli så oerhört trött på exempelvis när en universitetslärare som föreläste för oss om modern kommunikation plötsligt utbrister ”lägg ifrån er telefonerna och lyssna istället!”. Man bara… ”åh vilken modern människa som tror att mobilen bara innehåller Gummi Drops, jag skriver ju ner vad du säger…..?” *tar fram blyertspenna och radergummi

Med den något märkliga avstickaren sagd. Ja – jag vill gärna lägga ifrån mig telefonen mer! Och är helt för att barnen behöver lämna ifrån sig telefoner när de kommer till skolan osv, gärna högt upp i åldrarna. Bort med telefonerna!

Förutom till listor. Och receptsökning. Och… övrig inspiration. 

*Detta är en del i Kajsons julkalender – vill du också vara med så kan du läsa mer här.

Det här är för alla som gillar IE6 och Opera på Nintendo Wii.

Tyvärr kommer den här siten att se väldigt tråkig ut i för er så du gör nog bäst i att byta webbläsare. Chrome eller ett PS4 är mitt förslag.

Frågor på det?:)