12 Dec

Lucka nummer 12: ”Bästa i min stad”

Oh, Piteå-tips alltså! Okej, jag delar upp det i några sommar- och vintertips.

Sommar:

  • Bada på Gläntan (lång strand och utomlandskänsla en varm dag)
  • Fika på Pensionatet en ljummen sommarkväll (ja, jag tipsar om det igen)
  • Köpa charkisar på Järnspisen
  • Besöka Stormyrberget hade jag gärna svarat, men nu tror jag tyvärr att det ska säljas….
  • Ta turbåt ut till Stenskär

Vinter:

  • Äta pizza och dricka vin på Kiosken
  • Fika på Ekbergs
  • Åka spark på isbanan i stan
  • Åka hundspann (när vi var små hade morbror Ulf hundspann, mysigt!!)

 *Detta är en del i Kajsons julkalender – vill du också vara med så kan du läsa mer här.

11 Dec

Lucka nummer 11: ”Ett klädesplagg”

Det här blir också ett kort inlägg, kläder är inget jag brinner för generellt. Ja alltså inte som att jag är nudist, men ni fattar.

Men, om jag bara skulle få välja ett plagg så skulle det nog vara bomullsskjortan. Går att variera med uppknäppt eller inte, till jeans eller kjol, dra över en tröja, rulla upp ärmarna, svalt på sommaren, känns påklätt på vintern. Kanske typ i ljusblått.

Vad skulle ni svara här??

*Detta är en del i Kajsons julkalender – vill du också vara med så kan du läsa mer här.

10 Dec

Lussebullsbak

Bara ett par dagar kvar, sedan har hela familjen jullov! Vilken grej, aldrig har vi varit lediga såhär länge över jul hela familjen. Otroligt lyxigt. Vet egentligen inte ens vad vi ska göra förutom att julmysa. Bland annat tänker jag att vi ska läsa julböcker, baka lussebullar, fika på Ekbergs inne i stan, dekorera pepparkakshus, göra julgodis med mera.

Vi tjuvstartade lite i fredags med årets första lussebullsbak och det hade alla förutsättningar att bli bästa baket någonsin men sista jäsning sket sig (vi provade att jäsa med vattenbad i ugnen på 50 grader, men glömde den lilla detaljen med smörfyllningen….). Så det blev väääldigt platta (men ack så goda) lussebullar som inte ens var värda att fotas. Men nästa försök så. Det är bästa bakandet. Det som kan skita sig helt utan att man ens blir upprörd. För att man bakat mer för aktiviteten än för resultatet.

10 Dec

Lucka nummer 10: ”Bästa pepplåten 2019”

Ånej, alltid när jag ska tipsa om film eller musik så känner jag hur ocreddig jag är när det gäller sådant. Angående musik delar jag och Jakob Spotify-konto, och medan Jakob har typ en evighetslång lista med svåra favoriter så jag har jag en egen lista som jag har döpt till ”Glad lista” som innehåller typ 16 låtar som inte har förändrats sedan 2015. Den är någon slags kombinerad jogging/dansa med barnen/städ-lista.

Och där är den första låten alltid ”This is me” från The Greatest Showman. Ger mig alltid rysningar och ”dans i kroppen”. Edith gillar den också, så jag försökte översätta den samtidigt för någon vecka sedan. Det stockade sig i halsen och jag blev tårögd. Haha. Jag är inte svårare än så, tyvärr.

En dansbild in action med min far. Tagen på vårt bröllop. 

 *Detta är en del i Kajsons julkalender – vill du också vara med så kan du läsa mer här.

9 Dec

Årets julklappsinslagning

Man får nog nästan kalla det en tradition nu, att vi tjejer utlyser en ”julpysseldag” en lördag i december. Det har blivit en riktig höjdpunkt! Att få sitta i timmar och pysslar på med något som ger julstämning deluxe, det är den stunden jag fantiserar om i slutet av november där när jag är supersugen på julpyssel men aldrig får sitta ifred från barnen (hehe).

Man får julpyssla med vad man vill, men jag drar alltid med mig stora julklappsinslagningsutrustningen (och alla julklapparna), och så slår jag in och skriver etiketter så det står härliga till. Samtidigt som man snackar, ser vad de andra har köpt och pysslar med, och sedan äter man tomtegrötlunch där i mitten.

Un-der-bart. 

Julklapparna gick i väldigt mild skala i år…. ibland är jag sugen på helrött, ibland är jag tydligen sugen på det här. Tror jag ska lägga till lite torkade apelsiner och någon grankvist också, som Hanna tipsade om. Men det gör jag inte redan. Förstår ni väl.

 

9 Dec

Lucka nummer 9: ”Mitt bästa julgodis”

Jag är ju konstig nog inget större fan av just julgodis, jag gör dem gärna men har aldrig tyckt om gammeldags godis som knäck och ischoklad. Så, om jag skulle få välja vad jag vill äta så skulle jag nog göra en Rocky road, eller en hallon- och saltlakritsmarshmallow. Eller något med mint!

*Detta är en del i Kajsons julkalender – vill du också vara med så kan du läsa mer här.

8 Dec

Mormor 80 år

Hemkommen efter en riktig heldag i Tallhedskyrkan. Vilken välfylld helg vi har haft! Och så toppade vi det med 80-årsfest för ingen mindre än min mormor. Fräschare 80-åring får man leta efter. Jag är så otroligt tacksam och glad över de här föräldralediga åren när jag verkligen har fått fördjupa relationen ännu mer och hänga hos mormor ofta ofta. Saknar det lite nu när jag jobbar mer, men vi träffas ändå rätt ofta.

Och därför var det så väldigt trevligt att idag få fira henne ordentligt. Mamma och hennes syskon hade ordnat fest med trerätters på Tallhedskyrkan, och vi hade dukat och gjort i ordning. Såg film från när hon och morfar var unga och just hade fått barnen, och sedan hade jag ordnat en gedigen frågelek. Barnen är verkligen i en sådan ålder också att de bara leker och leker, det är den perfekta åldern mellan ”oj jag måste kolla till dem hela tiden” och suckandet av ”när får vi åka heeeem”. De tycker bara det är superroligt – vilket gör stunderna av att ”sitta ned och prata” längre för oss. Win-win.

Så mysigt att träffas allihopa. Och grattis till min älskade mormor! Min förebild och favorit!

8 Dec

Lucka nummer 8: ”Boktipset”

 Ooooh, apropå gårdagens inlägg hehe. Oj, får jag bara välja en? Jag älskar ju serier, och får jag bara välja en så skulle jag nog välja Harry Potter, det är ändå en riktig fem plussare. De har allt man behöver av nostalgi (för min del då), mys, spänning, budskap och fantasy. OCH framför allt har bok 1-4 hunnit komma ut som uppdaterad utgåva med superfina illustrationer. Jag har de första tre och längtar tills jag ska få läsa dem för tjejerna.

Några andra snabba favoriter:

Lars Keppler-serien.

Emelie Schepps serie.

Jojo Moyes böcker.

*Detta är en del i Kajsons julkalender – vill du också vara med så kan du läsa mer här.

7 Dec

Lucka nummer 7: ”Årets julklapp”

Jag ska strax gå in på den ”riktiga årets julklapp”, men om jag ska se det som ett julklappstips att köpa så är min ständiga go-to i julklappssammanhang ”Boken”. Älskar böcker! De går att variera i oändlighet efter intresse, jag tycker inte att en bok har att göra med om man är en sådan som ”läser böcker eller inte”, gillar man innehållet så kommer man läsa/bläddra/ha den framme. Friluftsliv, dockhusböcker, romaner, hjärnan och skärmar, receptböcker, pysselböcker, historiska händelser, ”Så julpyntar du ditt hem” och vidare. Funkar alltid (förutom till typ tre av fem familjemedlemmar i min ursprungsfamilj…….). Och som bonus är paketen enkla att slå in.

Årets julklapp är ju då tydligen mobillådan, alltså att man ska lägga ifrån sig telefonen mer. Och vad ska man säga om det, jag tänker att det är ingen som känner tvärtom, att ”det skulle vara bättre om jag använde min mobil lite oftare”. Eller?

Jag vill också vara mer i nuet. Försöka ha det telefonfritt i den mån det går från det jag kommer hem från jobbet till det barnen lägger sig. Jag hyser dock ingen föreställning om att det nu var så mycket mer närvarande föräldrar förr i tiden, inte tänker jag att mammor och pappor satt på golvet och lekte med barnen aktivt i tre timmar varje kväll för femtio år sedan. Det lästes tidningar, pratades i telefon, gjorde hushållssysslor, städades med mera. Men om inte annat känns ju alla ovan nämnda aktiviteter som bättre än att bara låten tiden flyga förbi med telefonscrollande. Plus då att i nutiden faktiskt kanske hinna leka aktivt med sina barn.

Men, samtidigt är det ju så mycket man gör med telefonen! Det är så lätt att säga att det bara är scrollande på instagram, men det är ju också planerande, köpa julklappar, skriva listor, boka tandläkartider, kolla recept, läsa någon artikel om föräldraskap, se hur man viker sin egen julstjärna osv osv. Kan bli så oerhört trött på exempelvis när en universitetslärare som föreläste för oss om modern kommunikation plötsligt utbrister ”lägg ifrån er telefonerna och lyssna istället!”. Man bara… ”åh vilken modern människa som tror att mobilen bara innehåller Gummi Drops, jag skriver ju ner vad du säger…..?” *tar fram blyertspenna och radergummi

Med den något märkliga avstickaren sagd. Ja – jag vill gärna lägga ifrån mig telefonen mer! Och är helt för att barnen behöver lämna ifrån sig telefoner när de kommer till skolan osv, gärna högt upp i åldrarna. Bort med telefonerna!

Förutom till listor. Och receptsökning. Och… övrig inspiration. 

*Detta är en del i Kajsons julkalender – vill du också vara med så kan du läsa mer här.

6 Dec

Lucka nummer 6: ”Mitt bästa filmtips”

Jag är ju inte riktigt någon filmslukare, men som jag skrev i en lista nyss så står The Greatest Showman högt på listan, andra musikalfavoriter är Sound of music (ja den är gammal men en klassiker), Mamma Mia-filmerna, Rent. Det är något med musiken och dansen som alltid gör mig berörd, jag gillar att liksom känna ryyyysningar medan jag ser en film.

Annars nu i juletider ska alltid både The Holiday och Love Actually hinnas med, och helst hela Harry Potter-serien. Hade tänkt föreslå det för Jakob, att vi ska ha det som gemensam kvällstittning här framöver.

Som ny julfilm ska jag också kika in Netflix film ”Let it snow”.

Har ni några bra filmtips?? Tar tacksamt emot. Helst ingenting av Tim Burton (ber om ursäkt för alla tår jag trampade på där).

*Detta är en del i Kajsons julkalender – vill du också vara med så kan du läsa mer här.

Det här är för alla som gillar IE6 och Opera på Nintendo Wii.

Tyvärr kommer den här siten att se väldigt tråkig ut i för er så du gör nog bäst i att byta webbläsare. Chrome eller ett PS4 är mitt förslag.

Frågor på det?:)