13 Feb

Ledig dag

En livsinvestering som jag är sååå glad att vi har möjlighet att välja är att jag får jobba 80 procent. Det är en sådan blandad möjlighet att hinna ikapp med saker-att-göra-hemma-listan som för min del ofta är rätt lång (okej, är en ytstädare men ändå bara att få röja undan lite mer ordentligt och typ städa toan och starta någon tvättmaskin) samt att faktiskt få en dag där jag och Edith får styra själva vad vi gör. Äta frukost i lugn och ro, läsa böcker, åka spark. Det går inte komma ifrån att det blir en annan typ av umgänge när man är hela familjen, det blir ändå lätt då att vi vuxna pratar på en del ovanför hennes huvud, medan man fokuserar betydligt mer på henne när vi är på tu man hand.

Jag ser det också som en investering i att faktiskt orka med det ideella arbetet som jag ändå vill ska rymmas i mitt liv. Jag vet många som knogar på med heltider och sedan inte orkar något mer, och så vill jag inte att mitt liv ska se ut. Jag vill kunna vara en del av föreningslivet, jag vill ha energi att tacka ja till saker utöver arbetet och jag vill känna lust till annat. Och vissa kanske både balanserar heltid och ideella engagemang men jag vet att för egen del skulle den biten minska avsevärt. Eller åtminstone glädjen i det.

Jag har skrivit om det förr men säger det igen, det är en förmån att få göra något i egenskap av bara sig själv – utöver familj och jobb. Något där man bara är Emma, med sina kunskaper, funderingar, erfarenheter och tankar. Kanske är det en hobby eller träning, och för min del där det handlar mycket om just föreningsarbetet så lär jag mig också väldigt mycket. Tänk bara vad många människor jag får ta erfarenheter från, som man annars aldrig hade haft anledning att ”jobba” med. Från olika åldrar och olika sammanhang. Lite som en ”Livets utbildning”!

Och jag förstår att det ofta handlar om pengar och att man snabbt börjar räkna tusenlappar som försvinner, och pensioner som minskar och så vidare. Vår förmån är att vi har löner som gör att vi klarar oss bra ändå, och det förstår jag ju att inte alla har. Det skulle aldrig gå om jag var ensamstående exempelvis. Men sedan tänker jag också ofta att saker kan hända hela tiden, och jag vill känna att jag levde som jag ville när jag hade möjlighet. Vem vet huruvida jag ens får uppleva min pension?

För att återkoppla till vår lediga dag så spenderades den härom fredagen på ett numera mycket vanligt sätt – med Elin och Turid hos mormor. Den här gången hade Elin med sig pyssel, så det blev amplar! Mycket enkelt ändå och med härligt resultat. Min ska upp i pysselrummet när det är klart! Och jag? Jag bidrog med minisemlor. Från affären.

Det här är för alla som gillar IE6 och Opera på Nintendo Wii.

Tyvärr kommer den här siten att se väldigt tråkig ut i för er så du gör nog bäst i att byta webbläsare. Chrome eller ett PS4 är mitt förslag.

Frågor på det?:)