11 Mar

Att vara medlem i Svenska kyrkan

Jag har varit medlem i Svenska kyrkan (och EFS) hela mitt vuxna liv, och efter att ha jobbat i organisationen det senaste halvåret har jag fått en ännu djupare förståelse för hur mycket som faktiskt görs. När jag hör att folk går ur Svenska kyrkan vill jag bara ta tag i deras axlar och skaka dem hårt.

För vet ni? Det spelar ingen roll vilken religion du har eller om du tror på något. Att vara medlem i Svenska kyrkan handlar om att bidra till något så mycket mer.

Varje vecka ordnar kyrkan massvis med aktiviteter för alla åldrar. Det är SFI som samlar många, många varje vecka där personal och volontärer från församlingen ger tid och energi för att umgås och undervisa nya pitebor i det svenska språket. Det är körer med hundratals deltagare, det är barngrupper, sorgegrupper, det är umgänge och aktiviteter för daglediga, för pensionärer, för arbetslösa. Det är ungdomsgrupper för ungdomar som behöver ett sammanhang, det är pizzakvällar, filmkvällar, läger och nya vänner. Det är stödsamtal, själavård och hembesök till ledsna, ensamma, frågande och utsatta människor. Jag kan fortsätta hur länge som helst. Och allt är helt gratis. Vilket innebär att alla har möjlighet att delta, oavsett ekonomisk situation.

Oavsett religion – vad finns det att inte vilja stötta?

Ursäkter som ”jag vill inte stötta tron på Gud” eller ”jag tycker det är för dyrt” är inte speciellt relevanta, för den stora frågan är:

Vill du bidra till människors välmående, till att skapa en mötesplats för de som vill och behöver samt hjälpa människor att känna att de har ett syfte och är betydelsefulla – för en procent av det du tjänar? 

Då tycker jag att du ska fortsätta vara med i Svenska kyrkan. Och helst många, många fler föreningar som jobbar för precis samma sak.

Jag läste ett blogginlägg härom dagen där jag tycker bloggaren beskrev det så bra.

”Ett medlemskap i Svenska kyrkan är att bry sig, det är att bidra och vara med, det är att få uppleva att man är större än sig själv och tillhör något som går igenom tider och rum. Det är att bidra till rättvisa och till människor välmående. Det är att skapa ett tryggt rum för alla de som söker sig dit. Att få bidra med en mötesplats för dem som så vill. Det är att stå värd för konserter och kultur, vackra kyrkor och underbara skådespel. Ett medlemskap i Svenska kyrkan är genomsyrat av öppenhet, närvaro och hopp. Men nähä, vill man världens sämsta så visst. Okej, gå du ur.”

Det här är för alla som gillar IE6 och Opera på Nintendo Wii.

Tyvärr kommer den här siten att se väldigt tråkig ut i för er så du gör nog bäst i att byta webbläsare. Chrome eller ett PS4 är mitt förslag.

Frågor på det?:)