3 Apr

Pysseltips

Jag hör många som ofta säger att de vill pyssla men inte vet vad de ska göra! De vill liksom bara prova att göra något med händerna ibland. Och jag förstår verkligen känslan av att bara vilja göra något – vad som helst!

Här kommer mina fem bästa pysseltips när man vill vara lite kreativ en stund, saker som man faktiskt även kan få lite användning av.

1. Gör födelsedagskort
Födelsedagskort är perfekt eftersom de går att göra i mängder och bunkra upp, även om ingen fyller år just vid tillfället när de skapas. Man lämnar helt enkelt bara en plats att skriva på senare, eller de ytor där man vill ha namn/ålder och så vidare. Och ifall man inte har inspiration att själv komma på vad man ska göra på kortet – googla! Hitta något du gillar och härma eller gör en variant!
Material som du kan använda:
Hårdare papper, mönstrat papper, snören av alla de slag, blommor, knappar, fotografier, pennor
Tips:
Gör gärna lager på lager med papper, blanda färger och mönster, det kan liksom inte bli fel! Underskatta inte pennans användningsområde, gör prickar, mönster, ”stygn”, det piffar upp!

2. Klä in kartonger
Kartonger kommer och går i hemmet, skokartonger, matkartonger eller varför inte toarullar, vilka som helst. Som pysslare är det perfekt att spara på sådant för att kunna använda senare. Man kan klä in kartonger med både tygstumpar, gammal tapet, tidningspapper. Pimpa med något band eller så. Och ifall man inte blir nöjd – jamen, använd den som förvaring och göm undan den i någon garderob! Det är ju främst för pysslandet som man gör det!
Material som du kan använda:
Kartong, tyg/tapet/papper, sax, lim eller häftpistol
Tips:
Det är tyvärr svårt att ge tips på hur man bäst klär in en kartong, man får helt enkelt använda hjärnan!

3. Dekorera glasburkar
Jag kan inte få nog av dessa glasburkar. Jag sparar och jag köper på mig billigt när jag kommer över några. IKEA, second hand, syltburkar –  alla går att piffa upp. Antingen fixar man locket med något tyg eller snören, eller så går man lös på glaset också och gör mönster med små paljetter eller pärlor, använder pennor till glas eller bara fyller dem med något läckert att titta på.
Material som du kan använda:
Glasburkar, snöre, tyg/papper, paljetter, glaspennor
Tips:
Spara på glasburkar! Och var sedan inte kinkig med att ge bort glasburkarna när de är dekorerade eller fyllda, glasburkar kommer och går. Som jag brukar säga….

4. Vik askar eller presentpåsar
Detta är verkligen balsam för själen. Vika, vika och vika. Och vill du inte lägga massor med tid på att dekorera, använd då trevliga papper så blir asken eller påsen snygg av sig själv! Men vill du dekorera också, ja – då har du ju alla möjligheter i världen att göra det! Jag har tidigare gjort guider på hur du viker en ask och hur du viker en presentpåse.
Material som du kan använda:
Fina papper, limstift, sax
Tips:
Övning ger färdighet! Och underskatta inte noggrannhet när det gäller askarna, de blir enklare att vika ju mer ”perfekt” fyrkantiga de är.

5. Slå in paket
Till den här pysselaktiviteten vill man ju gärna ha något att slå in. Men när man har det så ta chansen att göra något roligt av paketet! Lägg lite extra tid på att slå in med olika lager och snören, kanske med ett matchande födelsedagskort eller i en fin påse. Och okej, inslagningen är ju tyvärr något som ska förstöras men för gör det för pysslandets skull! Sedan är det många som uppskattar läckra paket!
Material som du kan använda:
Presentpapper, snören, sax, tejp/lim och dekoration i oändlighet
Tips:
För att ha tid att slå in paket krävs det ju också att man faktiskt har hunnit ordna någon present i alla fall några halvtimmar innan kalaset drar igång. Var i god tid!

Det här är för alla som gillar IE6 och Opera på Nintendo Wii.

Tyvärr kommer den här siten att se väldigt tråkig ut i för er så du gör nog bäst i att byta webbläsare. Chrome eller ett PS4 är mitt förslag.

Frågor på det?:)