17 Mar

Familj, genus och lakritskolor

Det blev en fortsättningsvis mysig helg i familjens tecken, igår hade vi chips- och godismys hos mamma och pappa, och idag var vi bjudna på middag hos Jakobs familj! Gott och mycket trevligt som vanligt! Jag smög med mig lite mat i bakfickan. En näve fänkålssallad och lite nötkaka med choklad. Det var när de andra gick mot vardagsrummet, snabbt grabbade jag tag med en näve från tallriken och kastade mig ner under matbordet. Jag kikade mella stolsbenen och såg de andra vandra iväg. Då smög jag tyst ner maten i bakfickan, slickade av fingrarna och rullade ut från gömstället. ”Emma? Kommer du?” ropade någon. ”Jaadå, jag kommer!” ropade jag tillbaka medan jag torkade av mina fortfarande kletiga fingrar mot byxbenen. Nöjd över min erövring log jag slugt. Kvällsmat – check.

Jag och Jakob började för övrigt att snacka genus typ klockan kvart i ett i natt, ett samtal som pågick till strax efter två. Det var intressant! Man inser att man är rätt opåläst och framför allt väldigt okunnig inom ämnet – och att man även har varit ganska trångsynt i vissa saker om jag ska vara ärlig? Vissa saker i samhället är ju bara så sjuka att man inte ens har tänkt på det!

Det är därför otroligt intressant att läsa bloggar med kvinnor som har betydligt mer kunskap inom området och jag känner att jag faktiskt börjar vidga mina trånga vyer. HanaPee och Lady Dahmer skriver båda många viktiga inlägg som är tänkvärda. Gå in och läs vettja!

För övrigt måste jag tipsa om Johannas fantastiska lakritskakor. Ja, jag har försökt göra dem själva men de blev inte ens i närheten så goda som när Johanna gjorde dem? Min felsökning säger mig att jag plattade ut dem för mycket och hade kakorna lite för länge i ugnen. Här kommer receptet från Johannas blogg!

Du behöver:
150 g rumsvarmt smör
3/4 dl socker
1 dl mörkt muskovadosocker
Knappt 1 dl ljus sirap
3 dl vetemjöl
1/2 dl kakao
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
5 st mjuka lakritskolor (Kick)

Gör såhär:
– Sätt ugnen på 175 grader.
– Rör det mjuka smöret, strösocker och muskovadosocker till en slät kräm i matberedare eller med elvisp.
– Tillsätt sirapen och blanda noga.
– Blanda mjöl, kakao, bikarbonat och vaniljsocker i en separat skål och tillsätt detta. Kör allt till en jämn, tjock smet.
– Rör sist ner den grovhackade lakritskolan med en sked eller knåda ner med händerna.
– Forma 3-4 knubbiga längder, lägg upp dem på en plåt med bakplåtspapper på och tryck till dem en aning (inte mycket, de kommer att flyta ut i ugnen).
– Grädda kakorna i mitten av ugnen i 15-18 minuter. Skär längderna i sneda snittar direkt du tar ut dem ur ugnen.

(Bilden kommer från Johannas blogg!)

Det här är för alla som gillar IE6 och Opera på Nintendo Wii.

Tyvärr kommer den här siten att se väldigt tråkig ut i för er så du gör nog bäst i att byta webbläsare. Chrome eller ett PS4 är mitt förslag.

Frågor på det?:)