9 Jan

Kubbar och bred dialekt

Äntligen! Nu drar vårens tv-program igång igen! Vi har Så blev vi svenska Hollywood-fruar, vi har Sveriges mästerkock och vi har pitebornas stolthet (eller skam?) – Svenska rivieran! Premiären gick av stapeln under gårdagskvällen och jag tycker faktiskt att det var riktigt underhållande, grov dialekt och norrländska strippor till trots.

Jag lever dock i förnekelse. Jag vägrar tro att jag låter som de där… norrlänningarna *ryser för mig själv*. Jag menar, min egna smidigt flytande rikssvenska kan väl omöjligt låta som en skogshuggare som har stoppat in alldeles för många snus och vars främst intresse är att döda björn med bara händerna?

Vem försöker jag lura…? På praktiken härmade de min norrländska och när jag skrattade och sa att sådär brett pratade jag minsann inte, då tittade de förvånat på mig och så la de in dödsstöten:
– Eh nej, du pratar bredare.

Jaha, nähä. Tur att jag älskar Norrland i övrigt. Och någon (be mig inte om exempel) sa att norrländska var charmigt. Den personen väljer jag att tro på!

Till premiären igår passade jag på att smaska på kubbar som jag för första gången har provat att tillverka. De gick faktiskt väldigt snabbt att göra! Inget smält smör, inget jäsande, bara knåd och dopp i pärlsocker. Jag gick efter ett recept där man adderade sådant där pulver till marsansås och tycker att det gav kubbarna en liten extra förgyllning.

Du behöver (ca 20 kubbar):
7 dl vetemjöl
1 påse vaniljsåspulver
1,5 dl socker
2 tsk hjorthornssalt
1 tsk vaniljsocker
0.5 tsk bakpulver
150 g smör
1,5 dl grädde
2 ägg
1 krm bittermandelarom (finns att köpa på Ica)
pärlsocker

Gör såhär:
– Sätt ugnen på 225 grader och blanda de torra ingredienserna i en bunke.
– Tillsätt smör som du har skurit i små bitar och häll sedan i grädde, ägg och bittermandelarom. Jobba ihop till en deg med köksmaskin eller för hand.
– Forma degen till en rulle med mjölade händer och skär rullen i bitar, ca 1,5 cm tjocka.
– Doppa snittytan i pärlsocker och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
– Grädda i ugnen i 10-12 minuter och låt de svalna lite innan du doppar dem i superkall mjölk! Jag säger bara: mums.

20130109-122324.jpg

20130109-122307.jpg

Det här är för alla som gillar IE6 och Opera på Nintendo Wii.

Tyvärr kommer den här siten att se väldigt tråkig ut i för er så du gör nog bäst i att byta webbläsare. Chrome eller ett PS4 är mitt förslag.

Frågor på det?:)