4 Jun

RENA RAMA RÅNET

Jag är ju som ni vet lite av en boksamlare. Visst, jag kan låna böcker men jag älskar att samla böcker också, bygga upp en bokhylla, låta blicken vandra över boktitlarna, minnas när jag läste boken i fråga. För någon dag sedan besökte jag Reprisen och mitt bok-hjärta jublade över att hitta pocketböcker – för en femkrona styck! Som hittat! Jag valde med omsorg ut fyra böcker och planerar att återkomma inom en snar framtid. Det blev bland annat Små citroner gula av Kajsa Ingemarsson, som jag har för mig att jag har läst vid ett tidigare tillfälle. En mycket bra sommarlektyr som är väl värd att läsa igen!

4 Jun

BULLAR ATT SPARA

Jag har alltid älskat bullar. När sliskiga saker som kladdiga chokladpajer och syltiga bärkakor stod en i halsen så gick alltid en bulle med ett glas kall, god mjölk ner utan problem. Jag har alltid gått efter devisen ”spara det som är godast till sist så blir det smaken du får behålla längst i munnen”. När jag var liten ville jag oftast äta kakorna först och spara just bullen till sist. Men kusin Lina var aldrig sen att påpeka att man minsann skulle äta bullen först. Jag kunde inte för mitt liv begripa varför jag inte fick spara bullen till sist. Lina visste inte heller varför, men att det var så – det visste hon. Det där har suttit i, i många år. Men när Lina inte ser, då sparar jag fortfarande bullen till sist…

Jag tycker om alla sorters bullar, men vaniljbullar är lite extra gott!

Till bulldegen för ungefär 24 bullar behöver du:
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
0,5 tsk salt
1 dl strösocker
720 g vetemjöl

Vaniljfyllning till bullarna:
100 g mjukt smör
4 msk strösocker
4 msk vaniljsocker

Pensling av vaniljbullarna:
1 st ägg
2 msk pärlsocker

Gör såhär:
– Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
– Smula ner jästen i stor degbunke, tillsätt en dl av den fingervarma mjölken och rör tills gästen löst sig.
– Tillsätt resten av vätskan samt salt och socker.
– Arbeta in mjölet till en smidig bulldeg. Spara 0,5 dl mjöl att knåda med. Jäs under bakduk i 40 min.
– Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Dela degen på hälften och kavla ut varje del till en platta 40 x 25 cm.
– Blanda samman mjukt smör, socker och vaniljsocker till vaniljfyllningen och bred ut hälften på varje utkavlad deg.
– Rulla ihop till rullar från långsidan.
– Skär varje längd i 12 bullar och ställ dem i bullformar på plåtar med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt bullarna jäsa i 30 minuter.
– Sätt ugnen på 250°.
– Vispa ägget och pensla bullarna samt strö över pärlsocker och grädda vaniljbullarna i mitten av ugnen i 10 min. Låt vaniljbullarna svalna på galler under bakduk.

Och nej, jag har inte gjort bullarna på bilden, de har Jakobs farmor gjort! Fantastiska att mumsa på, såhär en måndagsmorgon!

Det här är för alla som gillar IE6 och Opera på Nintendo Wii.

Tyvärr kommer den här siten att se väldigt tråkig ut i för er så du gör nog bäst i att byta webbläsare. Chrome eller ett PS4 är mitt förslag.

Frågor på det?:)