24 Okt

JULPYNTSTANKAR

Jag fick en kommentar för någon dag sedan som jag tänkte att jag skulle försöka besvara – likest att ta det i ett inlägg, det kanske är fler som undrar! Så här löd den:

Emma! Du snackar mycket om julen – så nu tänkte jag faktiskt grilla dig lite ;) Jag antar att du har lååång erfarenhet av att julpynta (flera års erfarenhet alltså)? Såhär är det: jag har aldrig julpyntat. Någonsin. Eller okej. Jag har klätt mamma och pappas gran hemma – men jag har aldrig julpyntat mitt eget hem. SÅ! Med din (eventuella) erfarenhet och expertis hoppas jag att du ska kunna hjälpa mig lite. Jag är av åsikten att ”ska det va så ska det” och vill därför hellre gå ”all in” än att endast byta gardiner. Jag har bara hittat en enda bra hemsida för julsaker, och det är jotex.se. Vet inte heller vilka fysiska butiker som är värda att besöka med min student-budget. Har du några tips? Kanske även lite egna julpyssel som kan kicka igång julstämningen i lägenheten? Jag bor på 83 opyntade kvm och behöver MASSOR mer förslag! :D Textiler, kottar, julgranspynt och you name it. Det verkar som att jag har typ likadan inredningssmak som du – så du kan därmed utgå från dig själv ;)

För det första, tack för kommentaren,  jag älskar när ni kommenterar och undrar! Såhär är det, min julpyntserfarenhet består egentligen bara av en jul, haha, eftersom jag bara har bott i egen lägenhet i drygt ett år, men jag ska försöka svara så gott jag kan!
När det gäller julpynt så är jag egentligen rätt sparsam. Tomtar, nissar och julbonader går helt bort – i alla fall i lägenhet! Det jag tycker är viktigast är belysning och den julröda färgen. Det vill säga, lila detaljer som ljus och kuddar i vardagsrummet åker ut till förmån av röda och vita julinspirerade kuddar, limegröna gardiner byts ut mot röda, kökshanddukar byts ut och små dukar åker fram. Sen kommer det som jag nästan tycker är viktigast. Adventsljusstakar och ljus! Jag har en stor, sjuarmad ljusstake som pryder vardagsrumsfönstret under julen, en gigantisk vit ”pappersstjärna” i sovrumsfönstret och massor av små ljuslyktor som jag tycker passar högtiden. Bara ljus i allmänhet tycker jag är rätt juligt! Det obligatoriska julpysslet är även att pyssla ihop en adventsljusstake där jag tänder ett ljus varje söndag, förra året gjorde jag en med blockljus med silversiffror i 1-4, de finns billigt att köpa på typ Panduro, och det är snabbt och lätt att göra!

Sedan har jag en del småsaker som GOD JUL-bokstäver, filtar, julblommor som hyacinter och amaryllis är ett måste och sen älskar jag att göra små arrangemang kring julen! Ett ljusfat med mossa, röda band, ljus, hjärtan, eller en korg med en blomma och något läckert pyssel runt omkring.
Har du mycket plats så är det såklart fantastiskt att rymma en julgran! Det är helt kört i vår lägenhet, förra året tog det lång tid för mig att inse att det inte skulle rymmas en julgran.. Men ryms det – då är det bara att vara nöjd och lycklig!

Julpynt brukar jag inte köpa på någon speciell affär – det brukar gå att hitta på de flesta ställena! Adventsljusstakarna finns i alla former, färger och prisklasser på lamp-butiker runt om, blommor hittar du på ICA eller Coop och det går att hitta massor med bra saker på tillexempel Dollarstore, förra året fyndade jag både röda panellängder, kökshanddukar, ljus och en jättefin lykta där! Man ska inte underskatta de billiga butikerna! På Clas Ohlsons hittade jag bland annat den stora stjärnan till sovrumsfönstret för kanske 149 kronor, så det behöver inte vara särskilt dyrt! Men jag lärde mig förra året att det tar ett tag att samla ihop ett litet julpyntslager, jag var runt på massor av affärer innan jag var någorlunda nöjd.
Jag är ganska traditionell, skulle aldrig få för mig att ha en lila gran eller något sådant, samtidigt tycker jag att det är kul att ha en modernare och ungdomligare touch på julpyntet och nu för tiden finns det mycket snyggt och stilrent som går att använda sig av utan att det blir för krussidulligt!

Men förutom själva julpyntet så är det så otroligt mycket mer som ger julstämning, tillexempel julmusik, julklappsinslagning, julgodis i en skål, julbak och pyssel i form av att pyssla julkort!  Det är svårt att vara konkret utan några bilder att visa, men ni kommer såklart att få se allt som jag gör när det börjar närma sig, jag lovar att visa vartenda julpyssel och julpynt som jag gör – med tydliga instruktioner om ni vill hämta inspiration! Och jag brukar vara rätt tidig så förhoppningsvis hinner ni hänga på om ni vill!

Hoppas det gav något litet, litet hum om hur jag tänker!

24 Okt

LÄTT OM HJÄRTAT

Det är märkligt hur en timme eller två så lätt susar iväg när man pratar i telefon med Lina. Swisch så har tiden gått! Medan en timmes föreläsning känns som tusen. De kanske går att kombinera??

Idag är jag så lätt, så lätt om hjärtat! Vi har nämligen avslutat två kurser och jag befinner mig just nu i något slags vakuum tills nästa kurser börjar på tisdag nästa vecka! Det innebär att jag i princip har en veckas skollov! Fantastiskt. Så den här veckan ska jag sköta små söta barn, fotografera, baka och eventuellt jobba ett par dagar. Men det må då vara. Jobb kan man lämna när man har slutat för dagen, skola ligger och gror hela tiden vilket tar betydligt mer energi!

Jag visar en bild som illustrerar min känsla just nu. Tjohoo!

Det här är för alla som gillar IE6 och Opera på Nintendo Wii.

Tyvärr kommer den här siten att se väldigt tråkig ut i för er så du gör nog bäst i att byta webbläsare. Chrome eller ett PS4 är mitt förslag.

Frågor på det?:)